Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Adventní procházka

O jedné příjemné procházce kouzelným městem, která se skončila trochu jinak než bývá obvyklé. Někdy se totiž dějí věci...

„Nudné zimní večery?“ neskrývám překvapení při vyslechnutí části rozhovoru v autobuse.

„Pro mne určitě ne,“ říkám si sám pro sebe. Měsíc prosinec, to jsou sice dlouhé zimní večery, ale také slavnostní adventní neděle. A k nim neodmyslitelně patří návštěva vyzdobených ulic a náměstí. Zážitek, na který se vždy dlouho dopředu těším.

Chvíli po setmění se pomalu vydávám od rozsvíceného vánočního stromu po hlavní ulici a rozhlížím se kolem sebe.

Nespěchám.

„Bude se mi tady líbit, jako každý rok,“ jsem přesvědčený při pohledu na příjemně vyzdobené stánky. Jasná obloha a mrazivé počasí si žádají ochutnat postupně hrneček voňavého punče, sklenku griotky i medový svařák. S teplým nápojem v ruce pokračuji v toulkách po městě, ale po čase zjišťuji, že potřebuji celkem naléhavě řešit jistou situaci. Chce se mi a to tak, že dost.

Spěchám.

Informační cedulka mě přivádí do městského parku, kde nedávno vybudovali nové moderní záchodky. Tak proč je nevyzkoušet. Vstupní dveře jsou však zavřené.

„Patrně nezbytné opatření proti vandalům,“ uvažuji a pročítám si návod, kde se dozvídám, že je potřeba zaplatit. Hledám po kapsách drobné mince, ale poslední jsem před chvílí utratil za nápoje. Nevadí. Naštěstí mám v peněžence městskou kartu, kterou jsem si předevčírem vyzvedl na úřadě.

Vkládám ji tedy přesně podle doporučení a sahám po nerezovém madlu dveří. K mému překvapení se z malého reproduktoru ozývá příjemný dámský hlas: „Děkujeme vám, že jste se rozhodl použít městskou kartu. Jedná se o moderní platební instrument, který vám zpříjemní život, jelikož má mnohostranné použití. Vzhledem k tomu, že jste tak učinil poprvé, je potřeba kartu aktivovat. Prosím zadejte číselný kód a přibližně minutu vyčkejte.“

„Cože?“ Doposud jsem netušil, že při návštěvě toalety budu potřebovat PIN. Ale dobrá. Vyťukávám čísla a čekám. Přešlapuji. Stoupá ve mě mírné napětí. Nohy si dávám křížem. Jedna minuta se zdá neskutečně dlouhá. Začínám se potit.

„Vámi zvolená číselná kombinace je špatná! Prosím zkuste ji zadat znovu. Při dalším nezdařeném pokusu bude správce systému informován o možném pokusu nezákonného vniknutí do objektu!“

„Ježíšmarjá!“ chytám se za hlavu a oči se mi protáčejí v sloup. Zkouším nejprve pátrat ve své paměti a poté hledám v dokladech správný číselný kód, který následně vyťukávám na displej. Začínám se modlit.

„Karta byla aktivována, můžete jí vyjmout a použít dle vaší potřeby.“

„Potřebu mám, to ano. A spěchá to,“ říkám si polohlasně a vyjímám kartu, abych ji tam ihned opětovně vložil.

Krásné představy o tom, že to konečně vyjde, se rozplývají s dalším oznámením: "Dobrý den, vítá vás společnost provozující toalety ve vašem městě stejně jako na desítkách dalších míst v Česku i Evropě. Pro komunikaci s námi v češtině stiskněte prosím jedničku. Následují ještě další upozornění na možnosti komunikace v angličtině, němčině i ruštině, a nakonec se dozvídám, že pro ukončení rozhovoru a vyjmutí karty je možné stisknout hvězdičku.

„Nechci žádnou hvězdičku,“ říkám již docela nahlas a nervózně mačkám jedničku a znovu sahám po nerezovém madlu dveří. Neúspěšně.

„Chtěli bychom vás upozornit, že z důvodů zkvalitňování našich služeb je tato komunikace nahrávána" ozývá se k mému údivu z reproduktoru opětovně dámský hlas a pokračuje: „Jestliže se chystáte použít kabinku a potřebujete toaletní papír, stiskněte jedničku. V případě že nikoliv, stiskněte dvojku. Pro návrat do hlavní nabídky, stiskněte trojku, pro vyjmutí karty čtyřku.“

Bedlivým pohledem rentgenuji ještě jednou návod. Mozek pracuje naplno. Volím rychle dvojku a zkouším otevřít dveře. Opět bez úspěchu. Patrně jsem při tom použil moc síly, jelikož se na displeji objevuje nápis „error“ a osvětlení zhaslo.

„Sakra!“ zaklel jsem a poslal dámu v reproduktoru tam, kde záda ztrácejí slušné jméno. Ale nevzdávám to a mačkám různá čísla i jejich kombinace. Brzy se objevuje moje karta. Prohlížím si ji z obou stran. Zdá se, že je v pořádku. Vkládám ji tam tedy opětovně, přešlapuji a otírám si pot z čela.

"Dobrý den, vítá vás…“ ozývá se známý hlas.

Třesoucí se rukou nervózně mačkám znovu dvojku. Na bledém obličeji se mi objevují vrásky.

„Vzhledem k tomu, že se naše společnost snaží o neustálé zlepšování služeb pro své zákazníky, tak bychom chtěli také vás požádat o dodržování čistoty a hygieny v prostorách toalet“ pokračuje hlas z reproduktoru. „V případě, že byste shledal vnitřní prostory za nevyhovující, žádáme vás o nahlášení této skutečnosti s přesným popisem závad.“

„Máte-li zájem dozvědět se další informace o firmě provozující toalety, zmáčkněte pětku. Po otevření hlavních dveří je potřeba zmáčknout křížek, pro vyjmutí karty nulu“.

„Konečně,“ by možná někdo řekl. Já však dodávám zkroušeně: „Už není potřeba nic mačkat. Vše je vyřešeno.“ Snažil jsem se, ale přešlapování ani zkřížené nohy nepomohly. Igelitovou taškou si zakrývám flek na kalhotách a odcházím domů z podvečerní adventní procházky.

Nespěchám.

U rozsvíceného vánočního stromu si čtu nápis: „Návštěva Vánočních trhů – silný zážitek, na který se nezapomíná.“

*

Tuto povídku mi v nakladatelství BRK zařadili do knihy: "Adventní kalendář povídek na dlouhé zimní večery."

 

 

 

Autor: Pavel Liprt | pátek 21.8.2015 10:26 | karma článku: 36,72 | přečteno: 1982x
  • Další články autora

Pavel Liprt

Středověká Černá Hora, barokní lipová alej a Oborský rybník bez ryb a vodníka

Konec alejí a vodníků v Česku? Doufám, že ne. Jedno krásné stromořadí jsem spatřil nedávno na hrázi rybníka v Černé hoře. Vodníka jsem tam ale nepotkal. Asi byl v pivovaře. Ta jejich „hořká 11“ je totiž opravdu lahůdka.

7.4.2024 v 13:10 | Karma: 13,32 | Přečteno: 420x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Jan Svatopluk Presl a česky mluvící přírodopis

Jan Svatopluk Presl a nebesík, luník nebo kostík. To je ukázka názvů, které se nakonec neujaly. Avšak podstatně větší z odborného názvosloví přírodovědy, které vymyslel, se používá dodnes.

6.4.2024 v 9:08 | Karma: 14,70 | Přečteno: 437x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Nigromons – komorník Matouš, podkomoří Apard a Černé moře

V kopcovité lesnaté krajině na rozhraní Českomoravské a Drahanské vrchoviny jsme objevili městečko Nigromons. Samozřejmě jsme nebyli první, komu se podařilo spatřit Černou Horu. Někdo musel přeci založit zdejší pivovar.

2.4.2024 v 11:19 | Karma: 14,78 | Přečteno: 477x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Smutný koncert před 50 lety (Plastic People Of The Universe , DG 307)

Dne 30.3. roku 1974 se měl v sále restaurace Na Americe v obci Rudolfov nedaleko Českých Budějovic uskutečnit koncert skupin Adept, Plastic People Of The Universe a DG 307.

30.3.2024 v 17:04 | Karma: 19,62 | Přečteno: 758x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Narozeninová ženuška má

Narozeninový věk se přece u dámy neříká, to bych byl opravdu hrozný nešika, můžete však snadno vyčíst z této básně, že je mi s mojí ženou už mnoho let krásně.

26.3.2024 v 11:07 | Karma: 15,64 | Přečteno: 844x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

ANALÝZA: Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 487
  • Celková karma 15,22
  • Průměrná čtenost 1870x
Životní motto: Cestuji do dalekých i blízkých míst jako do pohádky, ale za nějaký čas se vždy rád vracím domů zpátky. Vydávám se hledat zajímavá místa tam i sem, nebloudím, stačí jít rovnou za nosem.