Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dopravní nehody a silniční piráti

Příští rok chce vláda nabrat zhruba 12 300 nových státních zaměstnanců, uvedla Česká televize. Vyplývá to z návrhu vládního rozpočtu. Z toho přibližně 800 nových lidí má získat policie, snad i dopravní. 

Bodový systém postihu neukázněných motoristů, který byl v Česku zaveden v červenci 2006, začíná ztrácet svou účinnost a mrtvých na silnicích přestalo ubývat. Když se systém zaváděl, tak se tvrdilo, že pro mnohé řidiče výše pokut nic neznamená a tudíž jedině body pomohou.

Vypadá to, že nikoliv. Ministr dopravy se rozhodl na základě těchto skutečností ustavit pracovní skupinu, která celý systém vyhodnotí a navrhne změny. Jednou z nich bude patrně zněkolikanásobení výše pokut za nejzávažnější přestupky, jelikož se suma penízek požadovaná po hříšnících jeví příliš malá.

 

Nabízí se tudíž otázka: „Změnilo se chování řidičů nebo Policie, Ministerstvo dopravy, soudci a další lidé, kteří mají co dočinění s výše uvedenou problematikou, si jenom prostě neví rady?“ Po docela slušné řádce let strávených za volantem mohu prohlásit, že mi ta situace zase až tak složitá nepřipadá, aby se muselo vymýšlet vymyšlené. Já když udělám přestupek a policie mě zastaví nebo mi přijde domů obsílka, tak zaplatím. A myslím, že tak učiní velká část řidičů, jelikož nechtějí mít problémy s policií, úřady, případně soudy.

 

Výše uvedená skutečnost je dobře známa již dlouhá léta a vypadá to, že se nic neděje nebo nechce dít. Osobně jsem zatím naštěstí neměl co dočinění s policií v zahraničí, ale z toho, co jsem četl či slyšel, vím, že jsou země, v kterých když někdo udělá přestupek, tak legrace končí. V lepším případě přijde ihned o papíry, v horším i o auto, a když místo spolupráce s policií si například telefonuje nebo oznámí, že čistě náhodou nemá u sebe doklady, tak může skončit s rukama na kapotě nebo s pouty na rukou.

 

Jedno je tudíž jisté. Ono to přeci nejde, být donekonečna slepý a hluchý k silničním pirátům, kteří svá auta používají jako zbraně hromadného ničení a pletou si komunikaci se závodním okruhem. Sklony agresivní, povaha závodivá, výše pokut či počet odebraných bodů, informace nepodstatná. Důležité, že mohou říct: „Tak jsem jel Brno za hodinu.“

 

A když už je chytnou a mají za své grázlovství pykat, schovávají se za blízké osoby (to už údajně skončilo, ale možná se objeví osoby vzdálené) nebo používají všemožné triky, známosti a protekce, aby svému trestu unikli. Sice se říká, že když jde o nepoctivé chování, jsou na „české chytráky“ všichni právníci krátcí, ale opravdu se za tu dobu nedalo něco vymyslet, jak zamezit novým vítězstvím děsivých šelem v české dopravní džungli?

 

Člověku je v těchto situacích líto poctivých policistů, kteří si dělají svou práci dobře a snaží se zbavit české silnice pirátů, ale jejich úsilí vyjde naprázdno vinou nějaké „náhodné“ díry v zákonech nebo překvapivé administrativní záludnosti. Třeba taková modernizace „řešení přestupku na místě“. To mi opravdu rozum nebere! Proč omezili dopravním policistům pravomoc sebrat v závažných případech řidičský průkaz, zabavit nebo odstavit automobil. Proč musejí strážci veřejného pořádku posílat hříšníky na úřady ke zdlouhavé a často v nedohlednu končící administrativní proceduře?

 

Nechceme-li dále sledovat nesmyslné zabíjení na českých silnicích, mělo by se začít něco dít ihned. Například vrátit dopravním policistům, co jejich jest. A ne to řešit ustavením různých pracovních skupin, které budou analyzovat situaci obdobně jako se tomu děje již několik let. A poté přijdou na řadu legislativní změny, které též nebude jednoduché vymyslet a najít politickou shodu. A snad někdy začátkem některého budoucího roku začne něco úžasně vymyšleného platit. A kdyby to snad nevyšlo, tak to za pár let odborná komise vyhodnotí a přijme patřičné závěry. 

Autor: Pavel Liprt | čtvrtek 10.9.2015 18:32 | karma článku: 27,34 | přečteno: 1746x
  • Další články autora

Pavel Liprt

Středověká Černá Hora, barokní lipová alej a Oborský rybník bez ryb a vodníka

Konec alejí a vodníků v Česku? Doufám, že ne. Jedno krásné stromořadí jsem spatřil nedávno na hrázi rybníka v Černé hoře. Vodníka jsem tam ale nepotkal. Asi byl v pivovaře. Ta jejich „hořká 11“ je totiž opravdu lahůdka.

7.4.2024 v 13:10 | Karma: 13,32 | Přečteno: 420x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Jan Svatopluk Presl a česky mluvící přírodopis

Jan Svatopluk Presl a nebesík, luník nebo kostík. To je ukázka názvů, které se nakonec neujaly. Avšak podstatně větší z odborného názvosloví přírodovědy, které vymyslel, se používá dodnes.

6.4.2024 v 9:08 | Karma: 14,70 | Přečteno: 437x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Nigromons – komorník Matouš, podkomoří Apard a Černé moře

V kopcovité lesnaté krajině na rozhraní Českomoravské a Drahanské vrchoviny jsme objevili městečko Nigromons. Samozřejmě jsme nebyli první, komu se podařilo spatřit Černou Horu. Někdo musel přeci založit zdejší pivovar.

2.4.2024 v 11:19 | Karma: 14,78 | Přečteno: 477x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Smutný koncert před 50 lety (Plastic People Of The Universe , DG 307)

Dne 30.3. roku 1974 se měl v sále restaurace Na Americe v obci Rudolfov nedaleko Českých Budějovic uskutečnit koncert skupin Adept, Plastic People Of The Universe a DG 307.

30.3.2024 v 17:04 | Karma: 19,82 | Přečteno: 767x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Narozeninová ženuška má

Narozeninový věk se přece u dámy neříká, to bych byl opravdu hrozný nešika, můžete však snadno vyčíst z této básně, že je mi s mojí ženou už mnoho let krásně.

26.3.2024 v 11:07 | Karma: 15,64 | Přečteno: 844x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu. Cherson znovu zasáhly drony

28. dubna 2024  10:18,  aktualizováno  11:25

Sledujeme online Ruský dronový útok v noci na neděli těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu. Na...

Železniční koridor mezi Ostravou a Slovenskem stojí, vlak tam srazil člověka

28. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  11:19

Nehoda zastavila v neděli dopoledne dopravu na hlavním železničním koridoru mezi Ostravou a...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, jeden člověk zemřel

28. dubna 2024  11:15

V Ostravě na ulici Rudné poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Počasí v Česku ovlivní saharský prach, vytvoří oblačnost. Stoupá i riziko požárů

28. dubna 2024  7:47,  aktualizováno  10:32

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

  • Počet článků 487
  • Celková karma 15,24
  • Průměrná čtenost 1870x
Životní motto: Cestuji do dalekých i blízkých míst jako do pohádky, ale za nějaký čas se vždy rád vracím domů zpátky. Vydávám se hledat zajímavá místa tam i sem, nebloudím, stačí jít rovnou za nosem.