Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

NP České Švýcarsko – Malá Pravčická brána

Co je malé, to je hezké aneb menší, ale velice zajímavá a hezká sestřička slavné Pravčické brány v Národním parku České Švýcarsko.

České Švýcarsko je český nejmladší národní park. Založený byl v roce 1990 v návaznosti na sousední německý národní park Saské Švýcarsko. Název patrně pochází z 18. století, kdy sem přicházeli první poutníci, básníci i malíři. Obdivovali vysoké pískovcové skály, stolové hory i kaňony. Romantičtí krajináři z drážďanské malířské akademie přirovnali divokou zdejší krajinu ke Švýcarsku. Myšlena tím byla určitě celá tato kouzelná oblast na území Česka i Německa. Krajina se totiž rozkládá bez ohledu na geopolitické problémy. Byla tady dříve než lidé a tudíž ji takové malichernosti nezajímají. Krajina své dějiny počítá v milionech let, proto si může dovolit pro člověka nevídaný luxus – být bez hranic.

V současnosti se tady může poutník toulat, jak se mu zlíbí a objevovat nevídané. Někdo může říct, že místo, které budu popisovat, již nepatří do kategorie „nevídaných“, jelikož tam lidská noha vkročila nespočetněkrát, ale jeho návštěvu všem doporučuji.

Malá Pravčická brána je menší obdobou své velké sestřičky a stejně jako ona vznikla zvětráváním pískovce. Její šířka činí 3,3 metru, výška 2,3 metru, hloubka 1 až 1,5 metru a horní oblouk je 5 až 10 metrů nad úpatím. Tento zajímavý přírodní pískovcový útvar se nachází v nadmořské výšce 390 metrů, asi dva kilometry severně od Vysoké Lípy. Z hlediska turistického je Malá Pravčická brána trochu opomíjený návštěvnický cíl, což je dle mého názoru dobré, jelikož tam neproudí davy lidí.

S přibývajícím denním časem, putujícím sluncem a stínem se toto místo neuvěřitelně proměňuje. A nemění se pouze zbarvení povrchu skal, ale také jejich tvar. Byť nepatrně a při běžném pohledu to člověk nepostřehne. Příroda totiž své výtvory buduje opačně, na rozdíl od lidí. Ne od základů, ale ze shora. Voda, vítr, změny teplot, to vše způsobuje, že jsou zdejší skalní útvary stále dotvářené. V roce 1993 došlo dokonce ke zborcení dolní části pilíře Malé Pravčické brány. Na základě posouzení odborníků byla brána na kritickém místě podezděna.

Zajímavé je spojit návštěvu s prohlídkou skalního hradu Šauštejn jako jsem to učinil já. Výchozím místem je malebná vesnička s několika roubenými a hrázděnými chalupami s názvem Vysoká Lípa, která je místní částí obce Jetřichovice. Je zde celkem velké (placené) parkoviště a možnost občerstvení. Za uvedeným cílem je potřeba se vydat severním směrem po trase NS Jetřichovické stěny, kudy vede žlutě značená polní cesta. Po necelém jednom kilometru se nachází rozcestí s názvem „Pod Šaunštejnem“, kde ukazatel radí opustit trasu naučné stezky a pokračovat vlevo po červené do mírného kopce. Přibližně po dalším kilometru se člověk ocitne pod bývalým skalním hradem Šaunštejnem a musí se rozhodnout, zda se vydá dobýt Loupežnický hrad nebo zůstane na úpatí skály v předhradí. Já bych doporučoval jednoznačně první možnost, i když se každému nemusí zrovna zamlouvat krkolomná chůze (možná i lezení) po žebříkových schodech a lávkách přes skalní průrvy.

Po prohlídce není třeba složitého zkoumání další trasy. Přibližně další kilometr po červené znamená chůzi po lesní pěšině i stoupání po dřevěných schodech. Na kočárek, vozík či kolo to není vhodná cesta. Na jednom místě doporučuji se zastavit u zajímavého vyhlídkového místa. Když vyjde člověk na širokou lesní cestu, nachází se na rozcestí s lavičkami. Odtud je to jen asi 100 metrů do kopce ke skalnímu útvaru.

Malou Pravčickou bránu je možné si prohlížet na jejím úpatí nebo vylézt po žebříku na vyhlídkovou plošinu. Výhled je dnes sice z části zakrytý vzrostlými stromy, ale je tam krásně.

Zpět je možné jít po stejné trase nebo pokračovat po červené do Mezní Louky a odtud zvolit návrat po žluté či modré značce. Malá Pravčická brána je celoročně volně přístupná bez placení vstupného.

 

Autor: Pavel Liprt | sobota 17.10.2015 18:43 | karma článku: 16,03 | přečteno: 1189x
  • Další články autora

Pavel Liprt

Středověká Černá Hora, barokní lipová alej a Oborský rybník bez ryb a vodníka

Konec alejí a vodníků v Česku? Doufám, že ne. Jedno krásné stromořadí jsem spatřil nedávno na hrázi rybníka v Černé hoře. Vodníka jsem tam ale nepotkal. Asi byl v pivovaře. Ta jejich „hořká 11“ je totiž opravdu lahůdka.

7.4.2024 v 13:10 | Karma: 13,32 | Přečteno: 420x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Jan Svatopluk Presl a česky mluvící přírodopis

Jan Svatopluk Presl a nebesík, luník nebo kostík. To je ukázka názvů, které se nakonec neujaly. Avšak podstatně větší z odborného názvosloví přírodovědy, které vymyslel, se používá dodnes.

6.4.2024 v 9:08 | Karma: 14,70 | Přečteno: 437x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Nigromons – komorník Matouš, podkomoří Apard a Černé moře

V kopcovité lesnaté krajině na rozhraní Českomoravské a Drahanské vrchoviny jsme objevili městečko Nigromons. Samozřejmě jsme nebyli první, komu se podařilo spatřit Černou Horu. Někdo musel přeci založit zdejší pivovar.

2.4.2024 v 11:19 | Karma: 14,78 | Přečteno: 477x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Smutný koncert před 50 lety (Plastic People Of The Universe , DG 307)

Dne 30.3. roku 1974 se měl v sále restaurace Na Americe v obci Rudolfov nedaleko Českých Budějovic uskutečnit koncert skupin Adept, Plastic People Of The Universe a DG 307.

30.3.2024 v 17:04 | Karma: 19,82 | Přečteno: 767x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Narozeninová ženuška má

Narozeninový věk se přece u dámy neříká, to bych byl opravdu hrozný nešika, můžete však snadno vyčíst z této básně, že je mi s mojí ženou už mnoho let krásně.

26.3.2024 v 11:07 | Karma: 15,64 | Přečteno: 844x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

  • Počet článků 487
  • Celková karma 15,24
  • Průměrná čtenost 1870x
Životní motto: Cestuji do dalekých i blízkých míst jako do pohádky, ale za nějaký čas se vždy rád vracím domů zpátky. Vydávám se hledat zajímavá místa tam i sem, nebloudím, stačí jít rovnou za nosem.