Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Někdy uprostřed, jindy na okraji - střed České republiky, Čech i Království českého

Taková cesta do středu země může být velice zajímavým výletem. Nemám na mysli Cestu do středu Země s velkým „Z“, jak nám o ní psal Jules Verne, ale trochu jiné putování na tři různá místa v naší krásné vlasti.

První zastavení – obec Číhošť

Po rozdělení Československa se nejenom nově vytýčily hranice České republiky, ale samozřejmě se začal také hledat její geometrický střed. A zjistilo se, že střed České republiky leží v malé obci Číhošť, v okrese Havlíčkův Brod, asi 15 kilometrů od města Golčův Jeníkov. Jedná se o jednu z nejstarších obcí regionu, když první doložená zmínka o vsi Číhošť pochází z roku 1347.

Bod, kde leží střed republiky, byl určen několika nezávislými zdroji. Nachází se na okraji obce, asi 400 metrů severovýchodně od kostela Nanebevzetí Panny Marie v nadmořské výšce 527,9 metrů. Nejdříve zde byl zatlučen pouze dřevěný kolík, který byl posléze nahrazen čtyřmi kovovými tyčemi zaraženými do země. Následně obec odkoupila část pozemku od soukromníka a začala zde budovat památník.

Dnešní návštěvníky již přivítá zajímavě upravené místo s altánkem a pamětním kamenem s udáním souřadnic, který zde byl položen 12. 12. 2006. Zeměpisné souřadnice středu naší republiky jsou: 49° 44’ 37,5’’ s.š. a 15° 20’ 19,1’’ v.d.

Ze školních lavic je známá definice geometrického středu jako bodu, do něhož lze umístit působiště síly rovinného tělesa. Na rozdíl od hmotného středu (těžiště) nezávisí na rozložení hmoty v tělese. V tomto případě se tedy jedná vlastně o těžiště plochy, vymezené státní hranicí, přičemž při tomto výpočtu není brán v úvahu rozdíl nadmořských výšek. V praxi by to mohlo fungovat tak, že si člověk vystřihne obrys České republiky a ve zmíněném bodě by mu mapa měla držet na prstě vodorovně.

 

Druhé zastavení – kopec Ďábel na vesnicí Petrov

Někdy uprostřed, jindy na okraji. Asi tak by šlo charakterizovat putování na další zajímavé místo. Řeka Vltava, městys Davle a most, který jsem přejel a pokračoval čtyři kilometry do obce Petrov. Severně od ní se zvedá poměrně známý kopec Ďábel, který se nachází v přírodním parku s výstižným názvem „Střed Čech“. Na východní straně kopce, na okraji lesa, kam návštěvníka přivede jedna ze dvou možných cest, umístili odpočívadlo a informační cedule. A je dobré nespěchat do středu a chvíli pobýt na okraji, jelikož je odsud krásný výhled.

Za tím nejzajímavějším je však potřeba pokračovat do zalesněné části kopce po cestě ze starých panelů. Ne jejím konci je oplocený areál s vodohospodářským objektem. Okolo něho vede z pravé strany vyšlapaná cestička, která člověka přivede asi po 200 metrech k místu, kde se nachází geometrický střed Čech. Žádné značení tady není, ale při trošce šikovnosti by člověk neměl bloudit.

Samotný vrchol byl kdysi pastvinou, ale v 18. století došlo k jeho zalesnění. Je zde umístěna informační cedule, na které je popsána kromě výhledu z okraje lesa také metodika výpočtu. Člověk může namítnout, že takových míst může být více, záleží na tom, jak se k výpočtu přistupuje, ale svoje kouzlo toto místo určitě má. Pod cedulí je schránka, ze které lze vylovit sešit s tužkou, do něhož může člověk zapsat své dojmy.

Z geometrického středu Čech na vrchu Ďábel v nadmořské výšce 397 metrů je to na hranice Čech s Moravou, Polskem, Německem i Rakouskem shodných 105 km.

 

 

Třetí zastavení – obec Slapy u stejnojmenné přehrady

Nedaleko obce Slapy u stejnojmenné přehrady lze objevit další velice zajímavé místo. Jeden ze zdejších strmých a zarostlých svahů nad zátokou Slapské přehrady, do které ústí Lahozský potok, skrývá pozoruhodné zákoutí, ke kterému však nevede turistická značka. Chce to tudíž trochu turistické předvídavosti i orientace v terénu, a když je nejhůře, pomůže dotaz u místních chatařů. „Jo, to myslíte ty kříže, tak to musíte....“, odpoví a zakroutí hlavou, co může člověk přivádět do těchto končin.

V listnatém lese, na úzké pěšině jsou postaveny tři kříže, údajný geografický střed původního českého království. Proto také ten název: "Střed Království českého". Kterého království a ke které době by se to mělo vztahovat, jsem se zatím nikde nedočetl.

Ale to vůbec nevadí. Člověk je zde povětšinou sám a tak si může vychutnávat kouzlo tohoto tajemného místa, které je vyznačeno v krajině třemi kamennými kříži. Původně jich bylo ještě o jeden více a byly ze dřeva. Přesně se však neví, od kdy tady stojí a kdo je nechal vyrobit. Jedna z verzí praví, že se tak mělo stát z podnětu vysloužilého vojáka Jakuba Záhorského, rodáka z nedalekého statku Záhoří.

Současné kamenné kříže byly postaveny v roce 1878, což dokládá letopočet na zadní straně prostředního z nich. Asi v polovině 20. století málem kříže nepřežily útok vandalů. Naštěstí se v roce 1957 ujal jejich opravy pan Josef Chomát. Ze statických důvodů byly sice provedeny drobné úpravy na podstavcích krajních křížů, ale to v žádném případě neubralo na kouzlu daného místa.

Kříže se nacházejí u Lahozské zátoky a jak jsem již uvedl, jedná se o místo, kam nevedou turistické značky. A tak zkusím trochu popsat cestu. Když člověk použije automobil, tak může zajet okolo Záhoří až na parkoviště U dubu. Pěší turisté nebo cyklisté se na toto místo dostanou po červené turistické značce z obce Slapy. Od parkoviště je potřeba jít podle podrobné mapy nebo cestovatelské intuice. Patrně nejkratší cesta vede východním směrem po asfaltové silničce se zákazem vjezdu a informací, že se jedná o soukromý pozemek. Přibližně po 200 metrech je vlevo malé parkoviště a zde je potřeba odbočit z cesty doprava na úzkou vyšlapanou pěšinu vedoucí dolů ze svahu. Po chvíli se před poutníkem vynoří Střed Království českého a o kousek níž vodní hladina Slapské přehrady.

Je to místo, které sice nehraje „první housle“ v turistických průvodcích, ale dle mého názoru je velice zajímavé. Doufám, že si kříže uchovají i do dalších let svoje kouzlo, osobitost i tajemství.

    

  

  

Když se vydá člověk směrem na západ, tak objeví nejzápadnější obec: http://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=552881

 

Autor: Pavel Liprt | sobota 20.2.2016 10:22 | karma článku: 20,53 | přečteno: 1934x
  • Další články autora

Pavel Liprt

Středověká Černá Hora, barokní lipová alej a Oborský rybník bez ryb a vodníka

Konec alejí a vodníků v Česku? Doufám, že ne. Jedno krásné stromořadí jsem spatřil nedávno na hrázi rybníka v Černé hoře. Vodníka jsem tam ale nepotkal. Asi byl v pivovaře. Ta jejich „hořká 11“ je totiž opravdu lahůdka.

7.4.2024 v 13:10 | Karma: 13,32 | Přečteno: 429x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Jan Svatopluk Presl a česky mluvící přírodopis

Jan Svatopluk Presl a nebesík, luník nebo kostík. To je ukázka názvů, které se nakonec neujaly. Avšak podstatně větší z odborného názvosloví přírodovědy, které vymyslel, se používá dodnes.

6.4.2024 v 9:08 | Karma: 14,70 | Přečteno: 442x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Nigromons – komorník Matouš, podkomoří Apard a Černé moře

V kopcovité lesnaté krajině na rozhraní Českomoravské a Drahanské vrchoviny jsme objevili městečko Nigromons. Samozřejmě jsme nebyli první, komu se podařilo spatřit Černou Horu. Někdo musel přeci založit zdejší pivovar.

2.4.2024 v 11:19 | Karma: 14,78 | Přečteno: 480x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Smutný koncert před 50 lety (Plastic People Of The Universe , DG 307)

Dne 30.3. roku 1974 se měl v sále restaurace Na Americe v obci Rudolfov nedaleko Českých Budějovic uskutečnit koncert skupin Adept, Plastic People Of The Universe a DG 307.

30.3.2024 v 17:04 | Karma: 19,82 | Přečteno: 774x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Narozeninová ženuška má

Narozeninový věk se přece u dámy neříká, to bych byl opravdu hrozný nešika, můžete však snadno vyčíst z této básně, že je mi s mojí ženou už mnoho let krásně.

26.3.2024 v 11:07 | Karma: 15,64 | Přečteno: 850x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  17:35

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

Řidiče autobusu zbil a surově ho kopl do hlavy. Mladík dostal podmínku

2. května 2024  17:25

Podmínkou potrestal Okresní soud v Mostě mladíka, jenž loni v srpnu v centru města brutálně napadl...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  17:23

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Kalifornská policie vtrhla na univerzitu, pozatýkala propalestinské studenty

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  17:22

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 487
  • Celková karma 15,24
  • Průměrná čtenost 1870x
Životní motto: Cestuji do dalekých i blízkých míst jako do pohádky, ale za nějaký čas se vždy rád vracím domů zpátky. Vydávám se hledat zajímavá místa tam i sem, nebloudím, stačí jít rovnou za nosem.