Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kamenné kilometrovníky, svědci i pamětníci automobilové dopravy

Když člověk jede pomalu po nějaké starší, původní silnici a dobře se rozhlíží po jejím okraji, může ještě mnohde spatřit klasické kamenné kilometrovníky. 

Kamenné kilometrovníky, v dnešní době zvláštnost hodná památkové ochrany, byly kdysi na všech silnicích v tehdejším Československu. Samozřejmě na levé straně. Mezi světovými válkami se jezdilo po československých silnicích na levé straně vozovky. Často se uvádí, že změnu zavedl po okupaci Československa Adolf Hitler. To však není úplně tak přesné. V roce 1926 se Československo v rámci Pařížské úmluvy zavázalo, že v přiměřeně vhodné době zavede jízdu vpravo. Národní shromáždění o ní však rozhodlo až 10. listopadu 1938. Jen jsme to nestihli uvést do praxe. 15. března 1939 obsadilo Německo naší republiku a pravostranný provoz byl stanoven na 17. března výnosem vrchního velitele německé armády. V oblastech, které připadly Německé říši po Mnichovu, se jezdilo vpravo již od října 1938.

To se týká i silnice, kde jsem tyto pamětníky objevil. Komunikace z Nových Hamrů na Jelení v Krušných horách stojí kamenné kilometrovníky věrni svému názvu, na každém kilometru. První jsem objevil na okraji obce, naproti fotbalovému hřišti. Má číslo 21 a tak je jasné, že to tenkrát nebyl první, ale ten s nižším číslem jsem sice hledal, avšak nenašel. Další, s číslem o jedno vyšším, stojí také stále vzorně na svém místě. Dvacettrojku jsem neobjevil a kámen s číslem 24 leží patrně vyvrácený vedle silnice, podrobně jsem ho nezkoumal. Také číslo 25 je na svém místě. Kousek před bývalou obcí Jelení je poslední (alespoň mnou nalezený) zástupce s označením 26. Tento měl hodně namále, jelikož v jeho těsné blízkosti se vyvrátil strom. Ale je v tom možná trochu symboliky. Když tento pamětník přečkal několik režimů a různých úprav či rekonstrukcí komunikací, tak si mu nedovolil ublížit ani vzrostlý smrk.

Mnohem častěji lze spatřit kamenné patníky. Název by měl mít základ ve slově pata, jelikož kamenný kvádr zasazený na okraji cesty byl oporou jezdci pro snadnější nasedání na koně. Ale zpět k těm kamínkům s čísly. Dříve než kilometrovníky se používaly milníky. Tyto se stavěli již v dobách starého Říma při budování rozsáhlé sítě cest po obrovském impériu. Milník vyjadřoval římskou míli. Mělo by se jednat o vzdálenost 1,483 metrů (udávají se i jiná čísla). Obecně lze říct, že milník či kilometrovník osazený v pravidelných rozestupech vyznačuje vzdálenost místa od počátku dopravní cesty, tedy staničení. A nejsou jenom na silnicích, ale svůj účel si plní také na železničních tratích či na vnitrozemských vodních cestách.

Pro tyto „příbuzné“ kamenných křížů, dnes již historické kameny u cest i na jiných místech, se používali také názvy: mezník, označník, rozcestník, směrový sloupek, brzdový kámen či hraniční kámen. Různá čísla či označení nebo vytesané kapsy pro uložení svodidel. Jedno měly ale stejné, byly zhotoveny z kvalitního materiálu a tak mnohé z nich mohly přečkat do dnešních dnů. Dnešní plastové výrobky občas někdo rozbije, ty kovové si zase vypůjčí nepřizpůsobivý občané, aby je přemístili do výkupny železa.

Někdo by mohl říct „trošku nostalgie“, ale nesporným faktem je, že tito „fešáci“ pomalu mizí od silnic. Některé odpadnou a zarostou, jiné skončí u nějakého kutila na soukromé zahrádce vedle trpaslíků či smírčích křížů. A tak je potřeba se rozhlížet, dokud lze ještě nějaký spatřit.

 

Autor: Pavel Liprt | středa 24.2.2016 16:32 | karma článku: 27,18 | přečteno: 2344x
  • Další články autora

Pavel Liprt

Středověká Černá Hora, barokní lipová alej a Oborský rybník bez ryb a vodníka

Konec alejí a vodníků v Česku? Doufám, že ne. Jedno krásné stromořadí jsem spatřil nedávno na hrázi rybníka v Černé hoře. Vodníka jsem tam ale nepotkal. Asi byl v pivovaře. Ta jejich „hořká 11“ je totiž opravdu lahůdka.

7.4.2024 v 13:10 | Karma: 13,32 | Přečteno: 420x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Jan Svatopluk Presl a česky mluvící přírodopis

Jan Svatopluk Presl a nebesík, luník nebo kostík. To je ukázka názvů, které se nakonec neujaly. Avšak podstatně větší z odborného názvosloví přírodovědy, které vymyslel, se používá dodnes.

6.4.2024 v 9:08 | Karma: 14,70 | Přečteno: 437x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Nigromons – komorník Matouš, podkomoří Apard a Černé moře

V kopcovité lesnaté krajině na rozhraní Českomoravské a Drahanské vrchoviny jsme objevili městečko Nigromons. Samozřejmě jsme nebyli první, komu se podařilo spatřit Černou Horu. Někdo musel přeci založit zdejší pivovar.

2.4.2024 v 11:19 | Karma: 14,78 | Přečteno: 477x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Smutný koncert před 50 lety (Plastic People Of The Universe , DG 307)

Dne 30.3. roku 1974 se měl v sále restaurace Na Americe v obci Rudolfov nedaleko Českých Budějovic uskutečnit koncert skupin Adept, Plastic People Of The Universe a DG 307.

30.3.2024 v 17:04 | Karma: 19,82 | Přečteno: 767x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Narozeninová ženuška má

Narozeninový věk se přece u dámy neříká, to bych byl opravdu hrozný nešika, můžete však snadno vyčíst z této básně, že je mi s mojí ženou už mnoho let krásně.

26.3.2024 v 11:07 | Karma: 15,64 | Přečteno: 844x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rakety ATACMS spásu samy nepřinesou, Rusy na Ukrajině si ale najdou všude

29. dubna 2024  18:29

Jedna z položek nové mnohamiliardové vojenské pomoci Ukrajině, kterou po měsících průtahů schválil...

Do osmi let zanikne 300 tisíc pracovních míst, horuje Jurečka za rekvalifikace

29. dubna 2024  18:13

V příštích sedmi až osmi letech zanikne v Česku 300 tisíc pracovních pozic a milion pozic kvůli...

Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne

29. dubna 2024  6:33,  aktualizováno  18:10

V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Hromadná nehoda u letiště blokuje Pražský okruh, jedno z aut je na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  17:56

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

  • Počet článků 487
  • Celková karma 15,24
  • Průměrná čtenost 1870x
Životní motto: Cestuji do dalekých i blízkých míst jako do pohádky, ale za nějaký čas se vždy rád vracím domů zpátky. Vydávám se hledat zajímavá místa tam i sem, nebloudím, stačí jít rovnou za nosem.