Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rybitví - Yo Yo Band, bratranci Veverkové a vynález, který vyvolal národnostní spor

„Rybitví, Rybitví, Rybitví, ani tam to není špatný, ...“ zpívá v jedné své známé písni skupina Yo Yo Band. Autoři hitu, bratři Tesaříkové ale neměli na mysli ruchadlo, nýbrž něco půvabnějšího.

Obec Rybitví má ve znaku ruchadlo, ale zemědělskou ves již nepřipomíná. Obrovské výrobní objekty, průmysl i chemická výroba. A někde tam na okraji se krčí nenápadná vesnická usedlost, domek jako od Cimrmana, a slavné ruchadlo.

Bratranci Veverkovi se narodili v obci Rybitví nedaleko Pardubic, Václav 10. prosince 1790 a František 3. března 1799. Tady také žili a pracovali. Prvně zmíněný byl zručný kovář a druhý šikovný rolník. Především František, když hospodařil, tak si všímal, jak je těžké a nedokonalé rozrušování půdy s nářadím, které tehdy lidé používali. Doba si žádala hlubokou orbu, ale nebylo, jak to provést. A proto se svým bratrancem začali upravovat záhonový pluh stylem "pokus - omyl" tak, až splňoval jejich představy. Vhodně tvarovaný a na kolečkách upevněný, jednoduchý, ale přitom geniální pluh půdu nejenom rozrušoval a provzdušňoval, ale také drolil a obracel. Již nebylo potřeba také tolik lidské síly. Hloubku orby bylo možné nastavit na hřídeli opřeném o kolečka vpředu. První brázdu takto vyorali bratranci Veverkové za kovárnou v roce 1827 a svůj stroj nazvali „ruchadlo“. Lidé mu ale údajně říkali „veverče“ a zpočátku se u některých z nich moc neosvědčil.

Bratranci Veverkové byli sice šikovní, ale prostí lidé z venkova. Těšilo je, že vymysleli něco, co pomáhá lidem, ale patrně je nenapadlo své ruchadlo označit za vynález a uvažovat o patentu, což by změnilo jejich svízelnou finanční situaci. Ruchadlo vyráběli sami, ale také poskytli každému návod a tak se stalo, že hospodářský úředník, Němec Jan Kainz z Choltic si jedno takové ruchadlo nechal vyrobit. Nazval ho Kainzpflug (Kainzův pluh) a jako svůj vynález ho předvedl na hospodářské výstavě v Praze roku 1832, kde se mu dostalo uznání. Především německy psaný tisk nešetřil chválou nad tímto vynálezem a vůbec si nevšimnul, že o stejném pluhu byl článek již rok předtím v časopise Čechoslav, kde básník Josef Jaroslav Langer popisoval, jak v obci Rybitví vyrobili bratranci Veverkové věc, která se v širém okolí používá ke kultivaci půdy. Rozhořel se národností spor, kdy německý úředník připravil prosté české vynálezce o jejich autorství. Spolu s Langerem se do věci vložil profesor Ignác Lhotský a společně sehnali svědectví lidí, aby mohli přednést v roce 1835 zprávu Hospodářské společnosti. Zde se však spis asi náhodou ztratil a tak se nic nedělo. Doba pokročila a neradostné životní osudy obou bratranců se naplnily, aniž by se oni dočkali úředního uznání svého vynálezu. V roce 1849, jedenáct dnů po sobě zemřeli (František 12. února – pohřben v Přelouči, Václav 23. února – pohřben v Dřítči).

V roce 1868 se k problému vrátil redaktor Hospodářských novin Karel Procházka, sehnal opět nějaká svědectví místní lidí, ale také jeho snaze doba nepřála. Moc se toho nedělo až do roku 1882, kdy se ke spisům panů Lhotského a Procházky vrátil jednatel Hospodářského spolku v Pardubicích František Vratislav Sova, vyslechl zbývající žijící svědky a následujícího roku vydal knížku s názvem „Vynálezci ruchadla“ a tím prokázal autorství bratranců Veverkových, které již nikdo nezpochybnil. Následovalo odhalení pomníku 8. a 9. září 1883 v Pardubicích a v Rybitví. Autorem návrhu sousoší bratranců Veverkových je Josef Strachovský a dílo zhotovila z hořického pískovce firma bratranců Ducháčků z Prahy. Akce byla pojata jako velká národní slavnost, kdy například do Pardubic přijelo okolo 30 tisíc návštěvníků, ke kterým promluvil jeden z vůdců českého národního obrození Dr. František Ladislav Rieger.

Obec Rybitví se nachází v Pardubickém kraji asi čtyři kilometry severozápadně od krajského města. Na to, jaká to byla tehdy národní sláva, je dnes trochu ostudou, že k místu nevede žádná značka či naučná stezka. Člověk musí mít dobře nastudované podklady, aby místo našel. Z hlavní silnice Praha – Pardubice je potřeba odbočit ve směru na Černou u Bohdanče a na konci obce Rybitví se dát vlevo a tam se to nachází. Domek (muzeum) je otevřen od května do září, pouze však v neděli od 12:30 do 15:30 hodin. Na zahradě stojí památník bratranců Veverkových, na domě pamětní deska s nápisem: „Zde se narodil Václav Veverka, vynálezce ruchadla, dne 10. prosince 1790“. Kousek před domem, na místě, kde roku 1827 bratranci Veverkovi poprvé s ruchadlem orali, stojí voně přístupný pomník s pluhem.

 

O kousek dál (asi 150 km severozápadně) se nachází obec Stadice, kde je také jeden zajímavý pomník, tematicky podobný (Stadice - u kolébky rodu Přemyslovců: http://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=479085)

 

Autor: Pavel Liprt | úterý 4.10.2016 14:46 | karma článku: 31,68 | přečteno: 1612x
  • Další články autora

Pavel Liprt

Středověká Černá Hora, barokní lipová alej a Oborský rybník bez ryb a vodníka

Konec alejí a vodníků v Česku? Doufám, že ne. Jedno krásné stromořadí jsem spatřil nedávno na hrázi rybníka v Černé hoře. Vodníka jsem tam ale nepotkal. Asi byl v pivovaře. Ta jejich „hořká 11“ je totiž opravdu lahůdka.

7.4.2024 v 13:10 | Karma: 13,32 | Přečteno: 420x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Jan Svatopluk Presl a česky mluvící přírodopis

Jan Svatopluk Presl a nebesík, luník nebo kostík. To je ukázka názvů, které se nakonec neujaly. Avšak podstatně větší z odborného názvosloví přírodovědy, které vymyslel, se používá dodnes.

6.4.2024 v 9:08 | Karma: 14,70 | Přečteno: 437x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Nigromons – komorník Matouš, podkomoří Apard a Černé moře

V kopcovité lesnaté krajině na rozhraní Českomoravské a Drahanské vrchoviny jsme objevili městečko Nigromons. Samozřejmě jsme nebyli první, komu se podařilo spatřit Černou Horu. Někdo musel přeci založit zdejší pivovar.

2.4.2024 v 11:19 | Karma: 14,78 | Přečteno: 477x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Smutný koncert před 50 lety (Plastic People Of The Universe , DG 307)

Dne 30.3. roku 1974 se měl v sále restaurace Na Americe v obci Rudolfov nedaleko Českých Budějovic uskutečnit koncert skupin Adept, Plastic People Of The Universe a DG 307.

30.3.2024 v 17:04 | Karma: 19,62 | Přečteno: 764x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Narozeninová ženuška má

Narozeninový věk se přece u dámy neříká, to bych byl opravdu hrozný nešika, můžete však snadno vyčíst z této básně, že je mi s mojí ženou už mnoho let krásně.

26.3.2024 v 11:07 | Karma: 15,64 | Přečteno: 844x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 487
  • Celková karma 15,22
  • Průměrná čtenost 1870x
Životní motto: Cestuji do dalekých i blízkých míst jako do pohádky, ale za nějaký čas se vždy rád vracím domů zpátky. Vydávám se hledat zajímavá místa tam i sem, nebloudím, stačí jít rovnou za nosem.