Tak prý nám letos otevřou tu slavnou dálnici D8.

12. 10. 2016 15:55:08
„Tak nám otevřeli dálnici,“ řekla posluhovačka panu Švejkovi. „Kerou dálnici, paní Müllerová?" otázal se Švejk. Možná takto by vypadal rozhovor, kdyby se Švejk a paní Müllerová dožili dokončení „dé osmičky“.

A nyní to vypadá, že se toho asi dožijeme MY. No, možná. Včera totiž potvrdil pan ministr dopravy, že letos v prosinci uvedou do provozu (po 26 letech) celou dálnici D 8. Samozřejmě dodal: „Když nebudou komplikace.“

„A přece se hýbe.“ Je to asi velká drzost něco takového říkat, když dálnice patří mezi priority současné vlády. A kdoví, zda za její vyřčení také neskončí někdo u inkvizičního soudu obdobně jako tenkrát Galileo Galilei za tu svoji slavnou větu.

Dálnice D 8 (tzv. Drážďanská) vede od Prahy severozápadním směrem přes Lovosice a Ústí nad Labem ke státní hranici s Německem. Celková její délka je 92 km a jedná se o jedinou českou dálnici, která prochází přes chráněnou krajinnou oblast CHKO České středohoří. Poslední chybějící částí této dálnice je 16,4 km dlouhý úsek Lovosice – Řehlovice. Jeho stavba se oficiálně započala v listopadu 2007 a původně slibovaný termín dokončení byl rok 2010. Poté se mluvilo o roce 2012, ale když došlo v červnu 2013 na trase budoucí dálnice k masivnímu sesuvu zeminy, tak se již raději termíny neuváděly. Následovalo odtěžení sesuvu, realizace odvodnění a sanace za necelou půl miliardy Kč.

A nyní, když se již pomalu chystá velká sláva s otevřením celé dálnice, se objevily další nepatrné trhlinky v jednom svahu jako předzvěst možného sesuvu zeminy. Pan ministr však řekl, že mají vše pod kontrolou. ŘSD udělá vrty, které vyplní štěrkem. Tím se odvede voda, která za všechno může. Přesněji řečeno letošní déšť. To si ta příroda dovolila dost! Kdo by také mohl tušit, že v Česku během roku zaprší. Nějaký ten milionek to bude stát, ale realizační firmy se určitě nebudou bránit vícepracím.

A tak se snad brzy krásné sny o tom, že budeme jezdit pohodlně a plynule po dálnici D 8, promění ve skutečnost. Patrně by bylo správné napsat jenom strohou větu: „Budeme jezdit,“ jelikož již nyní se některé úseky komunikace vlní. ŘSD určitě bude argumentovat tím, že se dálnice neustále zajímavě proměňuje a každý nový její úsek vzbuzuje údiv. A samozřejmě také vše vyřeší bez problémů. Dají tam nějaké to upozornění či omezení rychlosti a šikovný řidič ať si poradí. A neopatrný? Ten má smůlu. Nepřizpůsobil rychlost jízdy aktuálním podmínkám, stavu a povaze vozovky i svým schopnostem. Známá fráze, která sice může mít občas své opodstatnění, ale většinou spíše omlouvá nedbalost jiných. To opravdu musí řidič na českých silnicích předpokládat, že se kvalitní asfaltový povrch změní zčistajasna ve vojenský autodrom plný hrbolů a výmolů.

Když tak uvažuji o našich komunikacích, tak si vzpomenu na své toulky po Sicílii. Několik dní jsem se projížděl po tamních silnicích v okolí sopky Etny a pozoroval zajímavé chování místních řidičů. Nezaujala mě sice na tomto ostrově nově dokončená dálnice, ale jednalo se o celkem frekventované úseky silnic, hlavní spojnice v centrální části ostrova.

Bylo mi dáno poznat pověstné sicilské silnice. Hrbolaté výmoly, všudypřítomný prach, nečekané díry i záludné trhliny. Brzy jsem se naučil rozumět významu zdejších dopravních značek. Když je snížena rychlost na 50 km/hod., tak lze jet i o dvacet více a občas nás také auta předjížděla „devadesátkou“. Avšak snížení rychlosti na 30 či 20 km/hod. už znamená na silnici číhající opravdové nebezpečí, které berou vážně i místní řidiči. A někde se takové záludnosti vyskytují i dvakrát či třikrát během jednoho kilometru.

Jednoho dne jsme se rozhodli najít nějaký opravdu nejhrbolatější výmol, nejneočekávanější díru či nejzáludnější trhlinu, kterou bychom mohli vyfotografovat. A nebyl to zas tak velký problém. Pouze místní řidiči v kolemjedoucích autech nechápali, co nás tak zaujalo.

*

O situaci na silnicích a jedné zajímavé dopravní nehodě jsem se již v jednom povídání zmínil: http://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=474488

O výjimečném a kouzelném pohoří, kterým je České středohoří, jsem také něco napsal: http://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=473838

Dopravní nehody a silniční piráti: http://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=476221

Autor: Pavel Liprt | středa 12.10.2016 15:55 | karma článku: 36.31 | přečteno: 3640x

Další články blogera

Pavel Liprt

Narozeninová ženuška má

Narozeninový věk se přece u dámy neříká, to bych byl opravdu hrozný nešika, můžete však snadno vyčíst z této básně, že je mi s mojí ženou už mnoho let krásně.

26.3.2024 v 11:07 | Karma článku: 13.75 | Přečteno: 516 | Diskuse

Pavel Liprt

Počasí nejenom 23.března a Světový meteorologický den

Světový meteorologický den se slaví 23.března již 63 let. Roku 1961 o tom rozhodla Světová meteorologická organizace.

23.3.2024 v 13:47 | Karma článku: 10.08 | Přečteno: 534 | Diskuse

Pavel Liprt

My Fair Lady slaví dnes 68. narozeniny

Premiéra amerického divadelního muzikálu My Fair Lady, který měl původní pracovní název My Fair Líza, se konala 15. března 1956.

15.3.2024 v 11:32 | Karma článku: 9.52 | Přečteno: 659 | Diskuse

Pavel Liprt

"Cash only" aneb "Keine Kartenzahlung möglich"

V dnešní době je již používání platební karty běžnou záležitostí v mnoha zemích světa, (včetně) kromě Německa.

25.2.2024 v 17:35 | Karma článku: 24.85 | Přečteno: 1603 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 34 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 95 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 12.37 | Přečteno: 161 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 11.91 | Přečteno: 314 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 32 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...