Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Se Sovětským svazem nebo s Evropskou unií na věčné časy?

Neoslavuji Sovětský svaz, ani nepíši nekrolog Evropské unii, jenom žiji v současné Evropě a pamatuji lampiónové průvody v minulé době.

Srdečně vás vítám v Evropské unii. Tak jste se dočkali. Nějaký ten čas strávený ve frontě se určitě vyplatil. To víte o členství v tomto prestižním uskupení je velký zájem. Ten váš minulý spolek se rozpadl. Jestli se nemýlím, oficiálně se tak stalo 31. prosinec 1991, kdy byla u Kremlu stažena vlajka SSSR a nahradila ji vlajka Ruské federace.

Podle vašeho pohledu bych řekl, že vzpomínáte na ty doby, které začaly výstřelem z nějaké lodi. Jo, Aurora to byla. Děkuji za pomoc. Na její název, ani na detaily občanské války, ve které vítězství bolševiků vedlo v prosinci 1922 k založení Sovětského svazu, bych si již ani nevzpomněl. I když to byla určitě zajímavá doba po první světové válce. Impéria na západě se bortila a přišla o své kolonie, ale Ruská říše to zvládla podstatně lépe. Lenin sice musel částečně ustoupit ze svých plánů a vyměnit za mír některá území, ale i tak vznikl velký celek, nový druh impéria, tentokrát rudě oděný. Ve škole nás o Sovětském svazu hodně učili. Třeba jak vyšel z druhé světové války jako zachránce světového míru a stal se světovou velmocí. To mu umožnilo si bez problémů přivlastnit staronová území ve východní Evropě, především v Pobaltí. K tomu získal nové kolonie, které nebyly za mořem na rozdíl od obdobných kolonií patřících kdysi západoevropským říším, ale hned skoro „za plotem“. Ovládal a řídil mnohé země střední a východní Evropy. Sice nepřímo, ale velice jistě a nekompromisně.

Ale jak víme, nic netrvá věčně! Postupně se v Sovětském svazu dostavily hospodářské problémy doplněné technologickou zaostalostí a nepomohla ani perestrojka. Spíše se mluvilo o přehmatech či omylech a díky politice glasnosti se veřejně projevovala nespokojenost. K tomu se přidaly národnostní i náboženské spory. Situace na začátku 90. let, kterou si tady většina z nás pamatuje, již byla neudržitelná. Nejprve vyhlásily nezávislost pobaltské republiky, v srpnu roku 1991 se uskutečnil v Moskvě pokus o puč, zanedlouho rozhodla na základě referenda o samostatnosti také Ukrajina a ostatní republiky se posléze dohodly na vytvoření Společenství nezávislých států. Sovětský svaz se zhroutil a byl rozpuštěn.

Pro svět to bylo na přelomu let 1991 a 1992 velké překvapení. Ještě ke konci 80. let byl rozpad Sovětského svazu absolutně nemyslitelný a naopak na začátku 90. let se již hovořilo o tom, že se jiná možnost nenabízela. Během několika let takový zvrat! Neschopnost ho předpovědět je považována za velký neúspěch sociologů, ekonomů či politologů. Sovětský svaz jako supervelmoc přestal existovat na mapách a to nikoli v důsledku války, spiknutí či nějaké katastrofy.

Co jste to řekl? Že rozpad Sovětského svazu nikdo nečekal stejně, jako si dnes nikdo nepřipouští možný rozpad Evropský unie, přestože i ona má nemalé problémy? To je ale pěkný nesmysl, takové srovnání!

A jak tak na vás koukám, tak si říkám, co ten lampion v ruce? Já vím, že je začátek listopadu, ale tady jste v Bruselu, tady si nemůžete dělat a myslet, co chcete.

Ne tam si nesedejte, to místo patří Německu a nikdo se té židle nedovolí ani dotknout. Tam také ne. Copak nevidíte nápis Francie. Každý tady má svůj flek, někdo vpředu, jiný vzadu. Ptáte se, jestli je někde volno? Chvíli sice postojíte, ale brzy se jedno místo uvolní. Té židli říkáme Brexit.

Ptáte se, na co čekáme a jak dlouho? To nevím ani já, velký tajemník. I když si myslím, že to není tak těžké pochopit. Určitě ne pro vás, co pamatujete dobu minulou. Stejně jako v Sovětském svazu kdysi, vládne dnes v Evropské unii skupina vlivných lidí, kteří se nemusejí nikomu zodpovídat. Jejich rozhodnutí schválí bez obtíží parlament, obdobně jako kdysi razítkoval Nejvyšší sovět názory politbyra.

Vypadáte nějaký nesvůj? Vím, že není jednoduché si tak rychle zvyknout na členství v prestižním klubu. Tak v klidu čekejte, rozhlížejte se a hlavně mi hned nevolejte, že se Evropská unie snaží svoje problémy řešit prapodivnými nařízeními či rafinovanými opatřeními, která jsou mezi lidmi značně nepopulární a nelíbí se i regionům či celým státům. Brzy pochopíte.

Aha, ten váš papírek s poznámkami, na které jste se chtěl zeptat. Máte to tak krásně nadepsané: „Důležité myšlenky, které přiměli kdysi občany evropských zemí se spojit“. Tak povídejte.

Že jste měl do Bruselu složitou cestu, při které jste viděl stavět nové ploty a obnovovat hraniční kontroly a tak se vám nezdá pojem volný pohyb po Evropě. To jste si asi jenom špatně naplánoval trasu. Co tam máte dále? Předsevzetí dlouhodobého hospodářského růstu se přeci daří naplňovat, sice jenom občas na papíře, ale i to se počítá. Společný trh jako prostředku ke zvyšování hospodářského blahobytu jistojistě funguje a nenecháme si ho kazit nějakou nedůvěrou na trzích nebo finanční krizí. Pravda zabezpečení míru na Evropském kontinentě nám trochu kazí občas nějaká válka či nepokoje, ale počet mrtvých se ještě vejde do statistických kolonek. Také váš argument, že překonání nacionalisticky orientovaných struktur brání nárůst populistických hnutí, je neopodstatněný.

A těm posledním, červenou hvězdičkou označeným poznámkám se musím jenom smát. Výsledky průzkumů veřejného mínění, zásadní rozpor mezi názory veřejnosti a názory jejích volených zástupců, nízká účast ve volbách do Evropského parlamentu, pesimistické nálady lidí či obavy, že se opět o jejich záležitostech rozhoduje jinde a bez nich. Takových maličkostí si nemůžete všímat. Nemají totiž hlavu ani patu.

Vězte, že zdejší politik je dobrý a zná vždy jednoduché řešení i těch nejsložitějších problémů. Ale občas je citlivý, protože to někdy s vámi není vůbec jednoduché. Jen se třeba podívejte tam do druhé řady. Jsou tu země, které jsou členy již 12 let, ale pořád si nějak nemohou zvyknout. Nedávno jsem musel řešit dokonce jednu nehoráznost, když se ozvalo, že Evropská unie nemá s původními představami a myšlenkami zakládajících či přistupujících států co společného. A dovršila to drzá poznámka, že Evropská unie již nějakou dobu nefunguje, jenom přežívá. Naštěstí jeden rozumný politik zastavil tuto temnou politickou komedii a trapnost překlenul úvahou o historických souvislostech a logickém toku dějin.

Čemu se smějete! Samozřejmě, že Evropské unii nechybí soudnost, schopnost sebe sama hodnotit, vnímat své činy, analyzovat je a tím se rozvíjet. Poučit se z chyb naši politici umí, ale proč zkoumat právě rozpad Sovětského svazu? Proč se vrtat v minulosti, když je před námi cesta k budoucnosti. Je potřeba plánovat a rozvíjet myšlenku bezproblémově fungující Evropy bez hranic.

Kam odcházíte? Opravdu nechcete setrvat v Evropské unii? Vždyť vás to vyjde pěkně draho a především si uvědomte, že neexistuje žádná alternativa či přitažlivá náhrada k Evropské unii. Máte pravdu, že už jste ten argument slyšel. Používáme ho často, až tomu skoro věříme.

Do jakého průvodu jdete vlastně dnes s tím lampionem? A co, že se to chystá? To už jste docela přišel o rozum. Obávat se rychlého rozpad EU, který by svým způsobem mohl být v Rusku chápán jako pozvánka, aby se vrátilo do nově vzniklého vakua, do regionu, který důvěrně zná. Že prý na východ od nás ještě nezapomněli na slavný Sovětský svaz, na poslední velkou koloniální velmoc, kterou by rádi obnovili.

Trefíte vůbec ven z tohoto bruselského bludiště? Víte co? Počkejte na mě, já vás vyprovodím a rovnou se podívám na tu vaši akci. Nemáte lampion navíc?

*

Na jednu smutnou událost, která zasáhla Evropu, by se nemělo zapomínat:

http://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=485201

*

O životě v Evropě jsem napsal před Vánoci také následující:

http://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=574771

*

A když už je řeč o Rusku, tak jedna zajímavost:

http://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=585505

Autor: Pavel Liprt | pondělí 7.11.2016 13:46 | karma článku: 45,22 | přečteno: 2590x
  • Další články autora

Pavel Liprt

Středověká Černá Hora, barokní lipová alej a Oborský rybník bez ryb a vodníka

Konec alejí a vodníků v Česku? Doufám, že ne. Jedno krásné stromořadí jsem spatřil nedávno na hrázi rybníka v Černé hoře. Vodníka jsem tam ale nepotkal. Asi byl v pivovaře. Ta jejich „hořká 11“ je totiž opravdu lahůdka.

7.4.2024 v 13:10 | Karma: 13,01 | Přečteno: 407x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Jan Svatopluk Presl a česky mluvící přírodopis

Jan Svatopluk Presl a nebesík, luník nebo kostík. To je ukázka názvů, které se nakonec neujaly. Avšak podstatně větší z odborného názvosloví přírodovědy, které vymyslel, se používá dodnes.

6.4.2024 v 9:08 | Karma: 14,70 | Přečteno: 428x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Nigromons – komorník Matouš, podkomoří Apard a Černé moře

V kopcovité lesnaté krajině na rozhraní Českomoravské a Drahanské vrchoviny jsme objevili městečko Nigromons. Samozřejmě jsme nebyli první, komu se podařilo spatřit Černou Horu. Někdo musel přeci založit zdejší pivovar.

2.4.2024 v 11:19 | Karma: 14,77 | Přečteno: 469x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Smutný koncert před 50 lety (Plastic People Of The Universe , DG 307)

Dne 30.3. roku 1974 se měl v sále restaurace Na Americe v obci Rudolfov nedaleko Českých Budějovic uskutečnit koncert skupin Adept, Plastic People Of The Universe a DG 307.

30.3.2024 v 17:04 | Karma: 19,26 | Přečteno: 718x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Narozeninová ženuška má

Narozeninový věk se přece u dámy neříká, to bych byl opravdu hrozný nešika, můžete však snadno vyčíst z této básně, že je mi s mojí ženou už mnoho let krásně.

26.3.2024 v 11:07 | Karma: 15,63 | Přečteno: 826x | Diskuse| Poezie a próza

Pavel Liprt

Počasí nejenom 23.března a Světový meteorologický den

Světový meteorologický den se slaví 23.března již 63 let. Roku 1961 o tom rozhodla Světová meteorologická organizace.

23.3.2024 v 13:47 | Karma: 11,65 | Přečteno: 837x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

My Fair Lady slaví dnes 68. narozeniny

Premiéra amerického divadelního muzikálu My Fair Lady, který měl původní pracovní název My Fair Líza, se konala 15. března 1956.

15.3.2024 v 11:32 | Karma: 11,05 | Přečteno: 923x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

"Cash only" aneb "Keine Kartenzahlung möglich"

V dnešní době je již používání platební karty běžnou záležitostí v mnoha zemích světa, (včetně) kromě Německa.

25.2.2024 v 17:35 | Karma: 25,12 | Přečteno: 1709x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Svatý Valentýn a víla Pavlínka

Co má ta moje víla dneska asi za lubem, spatřit svatého Valentýna za dubem? Možná si bude jenom hrát, jako již v minulosti tolikrát.

14.2.2024 v 11:14 | Karma: 13,01 | Přečteno: 1130x | Diskuse| Poezie a próza

Pavel Liprt

Kouzla v kuchyni - Receptíky zdravého papání

Dnes má svátek Dobromila, kalendář mi to právě řek. Třeba ta známá buditelka, spisovatelka, a především autorka kuchařek. Moje básnička však k jiné dámě putuje, která také úžasně v kuchyni čaruje.

5.2.2024 v 11:14 | Karma: 13,31 | Přečteno: 1163x | Diskuse| Ostatní

Pavel Liprt

Pořád má špinavý záda, nepije, nekouří, nesladí a má to tolik ráda

Nezapomenutelný koncert skupiny Hudba Praha (kdysi Jasná páka)? Samozřejmě! Kdyby nebyl, tak by nemělo smysl tam jezdit. Zapomínat můžeme doma.

21.1.2024 v 20:03 | Karma: 21,62 | Přečteno: 6253x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Obrázky z Ústí nad Labem – Mariánská skála a podskalské víno

Mariánka, podskalské víno, Panna Marie, kamenolom, Bohuslav Balbín, fašisté, České dráhy a město Ústí nad Labem.

15.1.2024 v 18:21 | Karma: 18,53 | Přečteno: 1143x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Obrázky z Ústí nad Labem a Jan Laban

Při toulkách po městě Ústí nad Labem jsem si samozřejmě nemohl nevybavit jedno jméno. Jan Laban sice mnohým nic neřekne, ale Vladimír Páral již ano.

31.12.2023 v 13:24 | Karma: 21,61 | Přečteno: 1130x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Česká televize zakletá v čase, nejenom o Vánocích

Myslím, že by nebylo špatné, kdyby se na české obrazovky vrátili tzv. slovenské pondělky, vyhrazené v tehdejší Československé televizi tvorbě bratislavského studia.

27.12.2023 v 11:58 | Karma: 24,97 | Přečteno: 1134x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Vodní i císařské Beš – Gabčíkovo (Nagymaris)

„Sypte“. Pět písmen, která změnila svět kolem Dunaje. Tento povel vydal na podzim 1992 ředitel Vodohospodářské výstavby. Desítky nákladních aut začaly přehrazovat koryto Dunaje, aby podstatná část vody tekla do umělého kanálu.

22.12.2023 v 21:02 | Karma: 22,62 | Přečteno: 1145x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Dunajská Streda (Dunaszerdahely)

Dunajská Streda nebo Dunaszerdahely. Název Dunajská Streda pochází z roku 1256, odkdy se používá ten druhý, to nevím. Ale maďarština je to, oč tu běží.

21.12.2023 v 21:24 | Karma: 18,32 | Přečteno: 1149x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Venkovka, svitavská galerie pod širým nebem (Svitavy)

Jsou místa, která musí člověk objevit sám. Ani v infocentru ve Svitavách mi o jednom takovém neřekli, i když ho mají za rohem. Mám na mysli ojedinělou galerii „Venkovka“ v ulici Pod Věží.

29.10.2023 v 14:44 | Karma: 29,58 | Přečteno: 1174x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Katapult s Nostalgií i bez ní

Katapult a jeho deska i turné s názvem Nostalgia. Kdo pamatuje slavné období této legendární skupiny, určitě se jisté nostalgii neubrání.

23.10.2023 v 8:52 | Karma: 18,80 | Přečteno: 1239x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Broumovská krajina plná barokních památek, pískovcových skal a všelijakých kouzel

Možná řeknete, že to moje povídání není objektivní, ale ono záleží, jak se kdo na ten svět dívá a čeho si všímá. Já jsem na Broumovsku objevoval samé krásné a zajímavé věci, ale to mě potkává po boku mé úžasné ženušky již 31 let.

7.10.2023 v 22:29 | Karma: 17,91 | Přečteno: 1139x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Obrázky (nejenom) z Broumovska – Wenkeův dům v Jaroměři

Proč neudělat své ženušce radost a nevzít ji na nákupy. Tak nějak uvažuji při cestě z Broumovska domů. Ale obchodní dům „A. Wenke a syn“ už moc zboží na prodej nemá, i když mají otevřeno.

7.10.2023 v 16:36 | Karma: 13,57 | Přečteno: 1138x | Diskuse| Cestování
  • Počet článků 487
  • Celková karma 15,74
  • Průměrná čtenost 1870x
Životní motto: Cestuji do dalekých i blízkých míst jako do pohádky, ale za nějaký čas se vždy rád vracím domů zpátky. Vydávám se hledat zajímavá místa tam i sem, nebloudím, stačí jít rovnou za nosem.