Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Obrázky z Prahy: víno, chmel, krev a zajímavé dějiny vrchu Vítkov

Nejprve měšťan Vítek osázel vrch vinicemi, o něco později tady místo vína tekla krev a nyní na všechno shlíží Jan Žižka na koni, který tu na rozdíl od Klementa Gottwalda zůstal do dnešních časů.

Hodně toho pamatuje vrch Vítkov, který je spojen s významnými událostmi českých dějin a odedávna přitahuje návštěvníky. Pojmenován byl po majiteli vinic měšťanovi Vítkovi z Hory již někdy ve 14. století. V té době nechal Karel IV. na okraji Prahy vysadit vinice. Méně známá je skutečnost, že se tady vedle vína pěstoval také chmel.

Tu dobu však nikdo nepamatuje a tak většina lidí má tento kopec spojen s jezdeckou sochou Jana Žižky. Základní kámen k ní položili členové Spolku pro zbudování Žižkova pomníku na Žižkově za účasti prezidenta T. G. Masaryka již v červnu 1920. Poté proběhlo několik soutěží, až nakonec zadali v roce 1931 realizaci mimosoutěžně sochaři Bohumilu Kafkovi. Profesor pražské Akademie výtvarných umění strávil s návrhem jezdecké sochy, která váží 16,5 tuny, skládá se ze 120 bronzových částí a přibližně 5.000 šroubů, celých deset let. Snažil se totiž o co nejpřesnější provedení, proto mnoho času prodiskutoval s hipology i historiky. Vznikla tak největší jezdecká socha v Česku, největší v Evropě a svými rozměry se řadí dokonce mezi největší jezdecké sochy na světě. Dovnitř sochy vysoké 9 metrů a dlouhé 9,6 metru by se mělo vejít 14 lidí, ale to nemohu potvrdit, u toho jsem nebyl.

Autor návrhu se již odlití sochy nedožil, jelikož se tak stalo až po osvobození. Monumentální umělecké dílo bylo odhaleno 14. července 1950, v den výročí bitvy na Vítkově. Husité tady v roce 1420 pod vedením nejslavnějšího z nich, Jana Žižky z Trocnova, porazili křižácké vojsko.

Také prostor pod jezdeckou sochou má své opodstatnění. Žulový památník s hrobem neznámého vojína má velice zajímavou historii. Nejprve byl v roce 1922 provizorně zřízen na Staroměstské radnici, kde byly uloženy ostatky neznámého vojína od Zborova. V roce 1941 ho ale nacisté zničili, jelikož tady lidé symbolicky vyjadřovali svůj odpor proti nacistické moci. V rámci oslav třicátého výročí bitvy u Zborova bylo rozhodnuto obnovit Hrob neznámého vojín, tentokrát však na Vítkově. Což o to, dostat nápad je věc jedna, ale zapomenout ho zkonzultovat, to je velká chyba. A tak nám soudruzi ze sovětského velvyslanectví zamítli žádost o převezení ostatků od Zborova. Pozornost se tedy obrátila k vojenskému hřbitovu ve Vyšném Komárniku, odkud byly ostatky jednoho z neznámých vojáků od Dukly převezeny do Prahy. Dne 9. října 1949, v den vyvrcholení oslav 5. výročí bojů u Dukly, je slavnostně uložili do Památníku osvobození. Neznámý vojín od Zborova se také dočkal a to 8. května 2010, čímž byla naplněna původní idea Památníku. Hrob neznámého vojína je tak dnes vnímán jako výraz poděkování všem Čechům a Slovákům padlým v bojích za svobodu českého a československého státu. Památník je zakryt žulovou deskou s nápisem „Sláva hrdinům padlým za vlast“. O kousek výš, na průčelí podstavce jezdecké sochy, byla instalována v roce 1997 kopie původního velkého československého státního znaku od Otakara Španiela, jehož originál byl roku 1962 nahrazen státním znakem ČSSR.

Autorem bronzových plastik v předsálí Hrobu neznámého vojína je akademický sochař Otakar Švec. Vyjadřují alegorie vojenských ctností Statečnost a Věrnost (ženská postava). Jedná se o sochaře, který byl také autorem „slavného“ Stalinova pomníku na Letné a bohužel před odhalením tohoto díla spáchal sebevraždu i se svou ženou.

Vítkov není jenom jezdecká socha. Ještě o něco dříve, v letech 1929 až 1938, zde byl vybudován podle projektu Jana Zázvorky funkcionalistický památník, přičemž první úvahy o vyjádření hrdosti a odvahy českého národa pocházejí již z konce 19. století. Původním smyslem této stavby bylo uctění památky československých legionářů a československého odboje v období 1. světové války. Po druhé světové válce se započaly práce na obnově a přístavbě památníku, který byl po roce 1948 využit k propagaci komunistického režimu. Vrcholem bylo v roce 1953 vybudování Mauzolea Klementa Gottwalda včetně zázemí, které tvořily laboratoře, řídící centrum, sklad či strojovna. Mumifikaci těla provedli sovětští odborníci. O devět let později bylo rozhodnuto o zrušení Mauzolea. Rozpadající se Gottwaldovo tělo bylo odvezeno a zpopelněno.

„Srdcem“ Památníku je dnes slavnostní síň, při jejíž realizaci se nechali tvůrci inspirovat chrámovou architekturou. Trojlodní sál má empory nad bočními loďmi a vyvýšenou střední loď. Z výzdoby interiéru určitě zaujme velká kovová plastika letícího okřídleného Génia zvěstování svobody od sochařů Ladislava Kofránka a Karla Kotrby. Plastika připomínající ženskou postavu anděla byla vytvořena v roce 1938. Nad pódiem je zavěšen goblén s velkým státním znakem první republiky od akademického malíře Karla Svolinského. Nad pásovou oběžnou římsou jsou keramické plochy zdobené historickými znaky zemí, které náležely do svazku první republiky. Za pozornost určitě také stojí zajímavá barevná kombinace (šedočervená, černá, bíla) podlaha, schodiště či stěn z ušlechtilého mramoru. Bylo by možno pokračovat v popisu, ale určitě je lepší, když to člověk spatří na vlastní oči.

V současnosti se v památníku, který byl nedávno rekonstruován, nachází stálá expozice a průběžně se zde konají různé výstavy. Pro návštěvníky je připraveno posezení v útulné kavárně nebo vyhlídka  na střešní terase hlavní budovy. Člověk si tak může při rozumném počasí vychutnávat úžasné pohledy na Prahu i do širého okolí stejně tak, jak činí na statném koni sedící bronzový vojevůdce s palcátem a páskou přes oko.

První stálá expozice se jmenuje Křižovatky české a československé státnosti a zachycuje významné historické okamžiky naší země od jejího vzniku v roce 1918 až do zániku Československa roku 1992. Druhá stálá expozice se jmenuje „Laboratoř moci“ a nachází se v podzemních prostorách, kde bylo původně zázemí pro mumifikované tělo Klementa Gottwalda. Připomíná tudíž jeho osobu, deformaci památníku na mauzoleum i nejhorší období totality v 50. letech.

Od roku 2000 spravuje Národní památník na Vítkově Národní muzeum. Na otevírací dobu i případně další informace je dobré se podívat na internet: (http://www.nm.cz/Hlavni-strana/Navstivte-nas/Narodni-pamatnik-na-Vitkove.html).

 

Pozn.:

O bývalém Stalinově monstru na Letné jsem již také psal: http://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=488700

 

Autor: Pavel Liprt | středa 7.12.2016 15:19 | karma článku: 38,33 | přečteno: 1404x
  • Další články autora

Pavel Liprt

Středověká Černá Hora, barokní lipová alej a Oborský rybník bez ryb a vodníka

Konec alejí a vodníků v Česku? Doufám, že ne. Jedno krásné stromořadí jsem spatřil nedávno na hrázi rybníka v Černé hoře. Vodníka jsem tam ale nepotkal. Asi byl v pivovaře. Ta jejich „hořká 11“ je totiž opravdu lahůdka.

7.4.2024 v 13:10 | Karma: 13,32 | Přečteno: 420x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Jan Svatopluk Presl a česky mluvící přírodopis

Jan Svatopluk Presl a nebesík, luník nebo kostík. To je ukázka názvů, které se nakonec neujaly. Avšak podstatně větší z odborného názvosloví přírodovědy, které vymyslel, se používá dodnes.

6.4.2024 v 9:08 | Karma: 14,70 | Přečteno: 437x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Nigromons – komorník Matouš, podkomoří Apard a Černé moře

V kopcovité lesnaté krajině na rozhraní Českomoravské a Drahanské vrchoviny jsme objevili městečko Nigromons. Samozřejmě jsme nebyli první, komu se podařilo spatřit Černou Horu. Někdo musel přeci založit zdejší pivovar.

2.4.2024 v 11:19 | Karma: 14,78 | Přečteno: 477x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Smutný koncert před 50 lety (Plastic People Of The Universe , DG 307)

Dne 30.3. roku 1974 se měl v sále restaurace Na Americe v obci Rudolfov nedaleko Českých Budějovic uskutečnit koncert skupin Adept, Plastic People Of The Universe a DG 307.

30.3.2024 v 17:04 | Karma: 19,62 | Přečteno: 764x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Narozeninová ženuška má

Narozeninový věk se přece u dámy neříká, to bych byl opravdu hrozný nešika, můžete však snadno vyčíst z této básně, že je mi s mojí ženou už mnoho let krásně.

26.3.2024 v 11:07 | Karma: 15,64 | Přečteno: 844x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 487
  • Celková karma 15,22
  • Průměrná čtenost 1870x
Životní motto: Cestuji do dalekých i blízkých míst jako do pohádky, ale za nějaký čas se vždy rád vracím domů zpátky. Vydávám se hledat zajímavá místa tam i sem, nebloudím, stačí jít rovnou za nosem.