Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V kterém pivovaru se to Bedřich Smetana vlastně narodil? (Nové Město nad Metují, Litomyšl)

Je mi jasné, že lidé z Litomyšle, milovníci klasického umění či znalci teorie hudby mě již kamenují. Ale já se nebojím. I když asi mají pravdu.

Nedávno jsem zavítal do Nového Města nad Metují, které jsem shledal jako velice krásné. Mohl bych se o návštěvě rozepisovat, ale já se tentokrát zmíním pouze o jednom místě na okraji náměstí, na prostranství před novoměstským zámkem.

Kdy byla v severozápadní části Husova náměstí postavena první budova, jsem pátral, ale nezjistil.Patrně tomu tak bylo před rokem 1574, kdy Jan Štubenberk převzal po svém otci panství a dospěl k názoru, že mu již nepostačuje menší tvrz z dob Jana Černčického. Rozhodl se tedy vybudovat nový renesanční zámek, pohodlné sídlo novoměstských majitelů i pevnost ve městě. A také přestavět pivovar.

Důležitý údaj je spojen s rokem 1818, kdy byl panský pivovar nacházející se v jedné řadě s domem vrchnostenských úředníků přestavěn tak, že v něm bylo možno vařit 24 sudů piva. Patrně se jednalo na tu dobu o zajímavé množství, když se o tom objevil zápis v kronice. Téhož roku, po zdařile provedené opravě, pronajal kníže Karel Dietrichstein pivovar novému sládkovi.

František (Franz) Smetana (26. 10. 1777 – Hořice) se vyučil bednářem a poté získal zkušenosti jako sládek. Postupně měl pronajato několik pivovarů včetně toho v Novém Městě nad Metují, kam se v roce 1818 přistěhovali. Barbora, rozená Lynková z Milotína, byla jeho třetí ženou. Se všemi dámami měl celkem 18 dětí a jedním z nich byl Bedřich Smetana, křtěný jako Fridrich (Frydrych). Narodil se 2. března 1824 do poměrně zámožné rodiny. Ale už to nebylo v Novém Městě nad Metují, jelikož zdejší pivovar jeho otec ke konci roku 1823 opustil a přijal patrně lepší nabídku v Litomyšli, kde si pronajal panský pivovar a kam se také přestěhovali.

Tudíž to vypadá, že se Bedřich Smetana opravdu narodil v přízemí pivovaru v Litomyšli. Počat však byl v pivovaru v Novém Městě nad Metují. Možná přímo v pivovaru ne, jelikož rodina panského sládka a nájemce pivovaru bydlela vždy na zámku. Ale řekněte, co chybělo, aby se mohli radovat ve městě nad Metují.

Ale oni to pojali po svém a pomník Bedřicha Smetany tady postavili. Nachází se právě na místě bývalého panského pivovaru. Socha stojí, pivovar bohužel ne, i když po odchodu otce Bedřicha Smetany do Litomyšle se tady starali o výrobu piva skladatelův synovec Václav či Antonín, mladší bratr Bedřicha Smetany. A také díky nim byli členové rodu Smetanů nepřetržitě 50 let (až do roku 1868) sládky na zámeckém pivovaře. Ten však nakonec fungoval pouze 62 let. V roce 1880 v něm byla zastavena výroba, pivovarské zařízení rozprodáno a varna zbořena. Zbývající část objektu sloužila jako sklad, úřadovna, byt, kolna či stáje pro koně. Roku 1909 si zde také Josef Rousek ze Zákraví zřídil dílnu, ve které opravoval hospodářské stroje. Ale roky 1932 až 1934 znamenají definitivní konec pro bývalý Zámecký pivovar. Došlo totiž ke zbourání poslední z jeho budov. Zůstaly pouze částečně zdi za i před pivovarem, které byly upraveny jako masivní, ale vkusné oplocení nově vzniklého parku a ozdobeny 22 uměleckými soškami, karikaturami evropských státníků z napoleonských dob od Matyáše Brauna.

Místní samozřejmě tvrdí, že mají v Novém Městě nad Metují jednu z nejzdařilejších soch Bedřicha Smetany u nás. V roce 1934 ji vytvořil místní rodák, akademický sochař Josef Marek. Do parku před zámek, na místo, kde byla původně Kamenná kašna, umístili sochu až roku 1954. Ještě předtím putovaly sošky od Matyáše Brauna do zámecké zahrady a dělící zeď rozebrali.

Rodiče Bedřicha Smetany měnili často bydliště, většinou podle toho, jaký výhodnější nájem pivovaru se nabízel. Z Litomyšle odjeli roku 1831 do Jindřichova Hradce, aby čtyři roky nato získal otec v dražbě statek se zámečkem, pivovarem a hostincem v Růžkových Lhoticích u Čechtic pod Blaníkem. Bedřich však dále studoval (většinou neúspěšně) v Jindřichově Hradci, v Jihlavě, v Německém Brodě, v Praze, aby nakonec pod dohledem o 23 staršího bratrance profesora Josefa Františka Smetany dokončil studia s nevalným prospěchem v Plzni roku 1843.

Bedřich Smetana, velký český člověk a genius hudby, však zůstal věrný Novému Městu nad Metují i „po narození“ a často sem během studií jezdil k příbuzným na prázdniny. Ale patrně mu nešlo pouze o krásy města, jelikož ho v raném mládí vábilo i něco jiného. Zamiloval se do své o rok starší sestřenky Aloisie (Louise) a na její počest složil o prázdninách v roce 1840 Louisinu polku, nejkrásnější skladbu Smetanova mládí. Bedřich Smetana nacházel čím dál tím větší zálibu v hudbě, nejvlastnějším to poslání jeho života. Rád spolupůsobil ve městě při produkci chrámové hudby, kdy například doprovázel na klavír koho jiného než znamenitou zpěvačku a sestřenku Louisu.

Kromě hudby podnikal Bedřich Smetana v okolí města společenské výlety. Samozřejmě to bylo často spojeno s hudbou a tancem, ale podnikl i velkou cestu až do Adršpašských skal. Ostatně tento skladatel byl asi trénovaný turista nebo chodec, jelikož jednou šel také se svým přítelem pěšky z Prahy do Nového Města nad Metují. Jak se několikrát Smetana vyjádřil, Nové Město nad Metují mu bylo jedním z nejmilejších měst a míst.

 

Kromě sochy mají také v Novém Městě nad Metují ulici Smetanovu. A není se, co divit. Jméno „Smetana“ tady za oněch idylických časů něco znamenalo. Po určitou dobu žilo v Novém Městě nad Metují opravdu velké množství nejbližších příbuzných Bedřicha Smetany. Bydleli tu jeho rodiče, jeho otec František se nakonec po zajímavé životní pouti vrátil do Nového Města nad Metují, kde ve věku osmdesáti let zemřel (12. 6. 1857). Neodstěhovali se ani dva skladatelovi sourozenci, sestra Anna (provdaná Cihlářová) a bratr Antonín (zámecký sládek), dále bratranec Václav Smetana (zámecký sládek a pozdější první poštmistr ve městě), strýc Václav Smetana (starý bednář), sestřenice Františka (provdaná za podstaršího zámeckého pivovaru Kráčmara), druhá Františka (manželka hodináře Lindera) a dcera Smetanovy tety Barbory. A samozřejmě mnohé z nich několikrát navštívil čáp či vrána a tak určitě nějaký vzdálený příbuzný Bedřicha Smetany žije v Novém Městě nad Metují i dnes.

 

Pozn.:

Nedaleko Nového Města nad Metují jsem šel do Pekla navštívit Aloise Jiráska a Dušana Jurkoviče: http://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=573125

*

Tuze zajímavá vesnice Obříství nedaleko Mělníka má také něco společného se zmíněným skladatelem: http://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=595911

 

Autor: Pavel Liprt | pátek 16.12.2016 15:39 | karma článku: 40,66 | přečteno: 2057x
  • Další články autora

Pavel Liprt

Středověká Černá Hora, barokní lipová alej a Oborský rybník bez ryb a vodníka

Konec alejí a vodníků v Česku? Doufám, že ne. Jedno krásné stromořadí jsem spatřil nedávno na hrázi rybníka v Černé hoře. Vodníka jsem tam ale nepotkal. Asi byl v pivovaře. Ta jejich „hořká 11“ je totiž opravdu lahůdka.

7.4.2024 v 13:10 | Karma: 13,32 | Přečteno: 420x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Jan Svatopluk Presl a česky mluvící přírodopis

Jan Svatopluk Presl a nebesík, luník nebo kostík. To je ukázka názvů, které se nakonec neujaly. Avšak podstatně větší z odborného názvosloví přírodovědy, které vymyslel, se používá dodnes.

6.4.2024 v 9:08 | Karma: 14,70 | Přečteno: 437x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Nigromons – komorník Matouš, podkomoří Apard a Černé moře

V kopcovité lesnaté krajině na rozhraní Českomoravské a Drahanské vrchoviny jsme objevili městečko Nigromons. Samozřejmě jsme nebyli první, komu se podařilo spatřit Černou Horu. Někdo musel přeci založit zdejší pivovar.

2.4.2024 v 11:19 | Karma: 14,78 | Přečteno: 477x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Smutný koncert před 50 lety (Plastic People Of The Universe , DG 307)

Dne 30.3. roku 1974 se měl v sále restaurace Na Americe v obci Rudolfov nedaleko Českých Budějovic uskutečnit koncert skupin Adept, Plastic People Of The Universe a DG 307.

30.3.2024 v 17:04 | Karma: 19,62 | Přečteno: 757x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Narozeninová ženuška má

Narozeninový věk se přece u dámy neříká, to bych byl opravdu hrozný nešika, můžete však snadno vyčíst z této básně, že je mi s mojí ženou už mnoho let krásně.

26.3.2024 v 11:07 | Karma: 15,64 | Přečteno: 844x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

  • Počet článků 487
  • Celková karma 15,22
  • Průměrná čtenost 1870x
Životní motto: Cestuji do dalekých i blízkých míst jako do pohádky, ale za nějaký čas se vždy rád vracím domů zpátky. Vydávám se hledat zajímavá místa tam i sem, nebloudím, stačí jít rovnou za nosem.