Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dnes má svátek Blažej a narozeniny Santini, jehož mystické stavby berou stále lidem dech

Jan Blažej Santini-Aichel, český barokní architekt italského původu přišel na svět před 340 roky. Tento geniální muž se proslavil svým jedinečným stylem nazývaným barokní gotika, která se tak hluboce zapsala do podoby českých zemí

Jan Blažej Aichel se narodil 3. února 1677 v Praze do rodiny známého a váženého pražského kameníka jako jeho nejstarší syn. Někdy se uvádí též jeho italské jméno Giovanni Santini, ale on byl již třetí generací Čech, jelikož jeho dědeček, zedník Antonio Aychel (Aichel) přišel do Prahy v první polovině 17. století s mocnou vlnou severoitalských přistěhovalců. Rodinnému řemeslu se mladý Aichel sice od svého otce naučil, ale pro vrozenou tělesnou vadu nemohl po něm převzít kamenickou dílnu. Věnoval se proto také malířství, ale žádný obraz se patrně nedochoval. Ve svých devatenácti letech se vydal na vandr sbírat zkušenosti. Částečně ochrnutý a chromý doputoval až do Itálie, kde se vyučil architektem. Ke svému jménu si přidal Santini podle otce.

Při svých cestách a studiích musel určitě získat hluboké znalosti geometrie, numerologie či obecné matematiky, které pak využil při následující práci. Cizí mu nebyla ani židovská či křesťanská kabala. Tajemná písmena, jinotaje, čísla i skryté symboly. Ještě v současnosti se odborníci i badatelé dohadují, co v některých svých skvostech tento geniální i záhadný architekt ukryl za poselství či šifry a co tím chtěl vyjádřit. Co Santinimu osud na jedné straně ubral a odepřel kvůli jeho tělesné vadě, to se mu brzy vrací v podobě neuvěřitelných nápadů plných fantazie při realizaci jeho geniálního díla.

Okolo roku 1700 už Santini navrhuje první stavby a dohlíží na jejich realizaci. Doba mu přála. České země se vzpamatovaly z hrůz třicetileté války a nastalo období relativního klidu. Taková doba si vždy žádá nové stavby. Santini má štěstí, že pracuje pro významné a vážené klienty, kteří se na něho obracejí s velkými a náročnými zakázkami. Především představitelé církve stáli u zrodu výjimečné architektury.

 

Santinimu se daří a brzy je velmi uznávaný i obdivovaný. Z jeho originálních a propracovaných architektonických návrhů vznikají unikátní klášterní komplexy, chrámy, kostely, kaple či paláce, které obohacují podobu měst i venkova. Ale také hospodářské budovy či sýpky, u kterých dokázal, že i tento druh staveb může být architektonicky zajímavý a ukázkový. Santini sice nebyl první ani jediný, kdo použil prvky barokní gotiky, ale byl to právě on, kdo dokázal vtisknout stavbám hluboké procítění. V naší krajině tak vznikly krásné stavby, které byly mnohdy zajímavé i záhadné jako Santiniho život. 

Dílo Jana Blažeje Santiniho-Aichela není jenom středem zájmu odborníků, historiků umění či znalců architektury, ale rytmus a harmonie staveb tohoto génia lákají také širokou veřejnost. Odvážná technická řešení staveb, pozoruhodné vnější tvary, všudypřítomné ladné křivky na schodištích, zvláštní mistrovská hra se světlem a jeho rafinované průniky lomenými okny dovnitř, zajímavá akustika ve vnitřních prostorách, tajemno či mystika.

 

Pro mnohé je nejznámější a nejosobitější Santiniho stavbou poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na vrcholku Zelené hory u Žďáru nad Sázavou. Ale s jeho prací se lze setkat takřka po celém Česku. Za 23 let své pilné činnosti navrhl téměř stovku sakrálních staveb, paláců či hospodářských budov, které dokázal s vytříbeným citem začlenit do krajiny. Vzhledem ke krátké době jeho aktivní činnosti a charakteru práce především pro církevní řády působící u nás, není doposud známá žádná jeho stavba mimo území tehdejších zemí české koruny a tudíž ji patrně ani nenajdeme mimo území dnešního Česka.

Já se zmíním o místech, která jsem osobně navštívil. Začnu v Kutné Hoře, kde se začátkem roku 1703 ujal Santini dokončení přestavby klášterního kostela Nanebevzetí Panny Marie a svatého Jana Křtitele v Sedlci u Kutné Hory. Jedná se o první známou a doloženou barokně-gotickou realizaci, která je typická jeho geniálnímu pojetí. Dle mého názoru tady vzniklo úžasné dílo, které nelze popsat, ale člověk ho musí vidět a nechat se vtáhnout do rytmu stavby.

Sedlec u Kutné Hory, to je místo, kde můžeme ještě zůstat, i když u dalšího zajímavého díla, Hřbitovního kostela Všech svatých, který je známý a navštěvovaný především jako Kostnice, není jeho autorství zcela doloženo. Rukopis Santiniho na této stavbě se předpokládá ze slohového charakteru stavby.

Dominantou Chlumce nad Cidlinou je zcela určitě krásný zámek jménem Karlova Koruna, který postavili podle Santiniho plánů v letech 1721–1723. Stalo se tak na počest císaře Karla VI., který tu pobýval po své korunovaci v Praze. Jedná se o zajímavou válcovitou centrální stavbu, ke které přiléhají paprskovitě tři zámecká křídla na čtvercovém půdorysu.

Oblast Moravského krasu si většina lidí spojuje s podzemními krásami, ale také tady jedno úžasné dílo nevytvořila příroda, nýbrž člověk. Je potřeba navštívit městys Křtiny a Santiniho poutní chrám Panny Marie z let 1718–1750, barokní perlu Moravy. I zde sice chybí archivní doklady, ale pro svou koncepci je autorství obecně přijímáno. Stavba je dokonce považována za Santiniho nejvýznamnější realizaci na Moravě.

Obyčtov, rozlohou nevelká, ale zato velice zajímavá obec nedaleko Ždáru nad Sázavou. Zdejší farní kostel Navštívení Panny Marie byl postaven v letech 1730–1735 na netradičním půdorysu želvy, znaku stálosti ve víře, věrnosti a trpělivosti. Taktéž zde není doloženo Santiniho autorství mimo jiné i proto, že byl svatostánek postaven až po jeho smrti. Ale obecně se má za to, že plány jsou z jeho hlavy vzhledem k architektonickému tvaru a výrazu stavby.

Nedaleko je také další menší obec se zajímavým názvem Pohled. V letech 1710–1714 tady byla realizována podle projektu Santiniho novostavba farní budovy cisterciáckého kláštera.

V Humpolci na Horním náměstí se nachází zajímavý Děkanský chrám Sv. Mikuláše ze 13. století, který patří k nejstarším gotickým chrámovým stavbám u nás. V letech 1721-1722 provedl Santini barokně gotickou přestavbu včetně úpravy půdorysu farního kostela.

V Lázních Bělohrad mají krásný zámecký park a v něm bohužel neudržovanou (alespoň v době mé návštěvy) budovu zámku, která je využívána pro školství a tudíž pro veřejnost zavřená. Je to škoda, jelikož objekt byl v letech 1720–1722 přestavěn podle plánů Santiniho.  Ale ani u této stavby není autorství písemně doloženo.

Obec Slapy láká spíše kvůli rekreaci, ale také na tomto místě lze spatřit otisk Santiniho práce. Sice autorství dokumentace k přestavbě kostela sv. Petra a Pavla není doloženo, ale opět to vyplývá ze slohového charakteru stavby. Například při pohledu zvenčí každého určitě zaujme charakteristický barokní prvek kostela, konkávně prohnuté stěny jeho osmiboké věže. Tento stavební prvek poprvé použil v Českých zemích právě zmíněný slavný architekt.

Hned po své první významné a úspěšné realizaci, stavbě chrámu v Sedlci získává Jan Blažej Santini-Aichel vážnost i ohlas, a tím pádem množství práce, kterou umí dobře prodat. Brzy se stává zámožným, ale touha buď po dalším úspěchu, nebo penězích ho nutí do neskutečného pracovního vypětí. Možná i proto umírá v pouhých 46 letech po delší nemoci v Praze 7. 12. 1723. Některá jeho díla se nedochovala či nerealizovala a zůstala pouze na plánech. U mnoho staveb bylo také jeho autorství postupně vyloučeno po důkladnějším rozboru stavebního slohu, přesto po sobě Jan Blažej Santini-Aichel, člověk, jehož podobu neznáme, zachovává dílo hodné velkého obdivu, kterého si nelze nevšimnout..

 

*

O některých zmíněných stavbách jsem se trochu více již rozepsal v minulých povídáních:

- katedrála v Kutné Hoře: http://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=495156

- kostnice v Kutné Hoře: http://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=503353

- Želva a Obyčtov: http://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=476726

 

Autor: Pavel Liprt | pátek 3.2.2017 16:53 | karma článku: 42,47 | přečteno: 1615x
  • Další články autora

Pavel Liprt

Středověká Černá Hora, barokní lipová alej a Oborský rybník bez ryb a vodníka

Konec alejí a vodníků v Česku? Doufám, že ne. Jedno krásné stromořadí jsem spatřil nedávno na hrázi rybníka v Černé hoře. Vodníka jsem tam ale nepotkal. Asi byl v pivovaře. Ta jejich „hořká 11“ je totiž opravdu lahůdka.

7.4.2024 v 13:10 | Karma: 13,01 | Přečteno: 409x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Jan Svatopluk Presl a česky mluvící přírodopis

Jan Svatopluk Presl a nebesík, luník nebo kostík. To je ukázka názvů, které se nakonec neujaly. Avšak podstatně větší z odborného názvosloví přírodovědy, které vymyslel, se používá dodnes.

6.4.2024 v 9:08 | Karma: 14,70 | Přečteno: 430x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Nigromons – komorník Matouš, podkomoří Apard a Černé moře

V kopcovité lesnaté krajině na rozhraní Českomoravské a Drahanské vrchoviny jsme objevili městečko Nigromons. Samozřejmě jsme nebyli první, komu se podařilo spatřit Černou Horu. Někdo musel přeci založit zdejší pivovar.

2.4.2024 v 11:19 | Karma: 14,77 | Přečteno: 471x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Smutný koncert před 50 lety (Plastic People Of The Universe , DG 307)

Dne 30.3. roku 1974 se měl v sále restaurace Na Americe v obci Rudolfov nedaleko Českých Budějovic uskutečnit koncert skupin Adept, Plastic People Of The Universe a DG 307.

30.3.2024 v 17:04 | Karma: 19,26 | Přečteno: 722x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Narozeninová ženuška má

Narozeninový věk se přece u dámy neříká, to bych byl opravdu hrozný nešika, můžete však snadno vyčíst z této básně, že je mi s mojí ženou už mnoho let krásně.

26.3.2024 v 11:07 | Karma: 15,63 | Přečteno: 828x | Diskuse| Poezie a próza

Pavel Liprt

Počasí nejenom 23.března a Světový meteorologický den

Světový meteorologický den se slaví 23.března již 63 let. Roku 1961 o tom rozhodla Světová meteorologická organizace.

23.3.2024 v 13:47 | Karma: 11,65 | Přečteno: 839x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

My Fair Lady slaví dnes 68. narozeniny

Premiéra amerického divadelního muzikálu My Fair Lady, který měl původní pracovní název My Fair Líza, se konala 15. března 1956.

15.3.2024 v 11:32 | Karma: 11,05 | Přečteno: 924x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

"Cash only" aneb "Keine Kartenzahlung möglich"

V dnešní době je již používání platební karty běžnou záležitostí v mnoha zemích světa, (včetně) kromě Německa.

25.2.2024 v 17:35 | Karma: 25,12 | Přečteno: 1710x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Svatý Valentýn a víla Pavlínka

Co má ta moje víla dneska asi za lubem, spatřit svatého Valentýna za dubem? Možná si bude jenom hrát, jako již v minulosti tolikrát.

14.2.2024 v 11:14 | Karma: 13,01 | Přečteno: 1130x | Diskuse| Poezie a próza

Pavel Liprt

Kouzla v kuchyni - Receptíky zdravého papání

Dnes má svátek Dobromila, kalendář mi to právě řek. Třeba ta známá buditelka, spisovatelka, a především autorka kuchařek. Moje básnička však k jiné dámě putuje, která také úžasně v kuchyni čaruje.

5.2.2024 v 11:14 | Karma: 13,31 | Přečteno: 1164x | Diskuse| Ostatní

Pavel Liprt

Pořád má špinavý záda, nepije, nekouří, nesladí a má to tolik ráda

Nezapomenutelný koncert skupiny Hudba Praha (kdysi Jasná páka)? Samozřejmě! Kdyby nebyl, tak by nemělo smysl tam jezdit. Zapomínat můžeme doma.

21.1.2024 v 20:03 | Karma: 21,62 | Přečteno: 6255x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Obrázky z Ústí nad Labem – Mariánská skála a podskalské víno

Mariánka, podskalské víno, Panna Marie, kamenolom, Bohuslav Balbín, fašisté, České dráhy a město Ústí nad Labem.

15.1.2024 v 18:21 | Karma: 18,53 | Přečteno: 1144x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Obrázky z Ústí nad Labem a Jan Laban

Při toulkách po městě Ústí nad Labem jsem si samozřejmě nemohl nevybavit jedno jméno. Jan Laban sice mnohým nic neřekne, ale Vladimír Páral již ano.

31.12.2023 v 13:24 | Karma: 21,61 | Přečteno: 1131x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Česká televize zakletá v čase, nejenom o Vánocích

Myslím, že by nebylo špatné, kdyby se na české obrazovky vrátili tzv. slovenské pondělky, vyhrazené v tehdejší Československé televizi tvorbě bratislavského studia.

27.12.2023 v 11:58 | Karma: 24,97 | Přečteno: 1135x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Vodní i císařské Beš – Gabčíkovo (Nagymaris)

„Sypte“. Pět písmen, která změnila svět kolem Dunaje. Tento povel vydal na podzim 1992 ředitel Vodohospodářské výstavby. Desítky nákladních aut začaly přehrazovat koryto Dunaje, aby podstatná část vody tekla do umělého kanálu.

22.12.2023 v 21:02 | Karma: 22,62 | Přečteno: 1145x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Dunajská Streda (Dunaszerdahely)

Dunajská Streda nebo Dunaszerdahely. Název Dunajská Streda pochází z roku 1256, odkdy se používá ten druhý, to nevím. Ale maďarština je to, oč tu běží.

21.12.2023 v 21:24 | Karma: 18,32 | Přečteno: 1150x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Venkovka, svitavská galerie pod širým nebem (Svitavy)

Jsou místa, která musí člověk objevit sám. Ani v infocentru ve Svitavách mi o jednom takovém neřekli, i když ho mají za rohem. Mám na mysli ojedinělou galerii „Venkovka“ v ulici Pod Věží.

29.10.2023 v 14:44 | Karma: 29,58 | Přečteno: 1174x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Katapult s Nostalgií i bez ní

Katapult a jeho deska i turné s názvem Nostalgia. Kdo pamatuje slavné období této legendární skupiny, určitě se jisté nostalgii neubrání.

23.10.2023 v 8:52 | Karma: 18,80 | Přečteno: 1239x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Broumovská krajina plná barokních památek, pískovcových skal a všelijakých kouzel

Možná řeknete, že to moje povídání není objektivní, ale ono záleží, jak se kdo na ten svět dívá a čeho si všímá. Já jsem na Broumovsku objevoval samé krásné a zajímavé věci, ale to mě potkává po boku mé úžasné ženušky již 31 let.

7.10.2023 v 22:29 | Karma: 17,91 | Přečteno: 1139x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Obrázky (nejenom) z Broumovska – Wenkeův dům v Jaroměři

Proč neudělat své ženušce radost a nevzít ji na nákupy. Tak nějak uvažuji při cestě z Broumovska domů. Ale obchodní dům „A. Wenke a syn“ už moc zboží na prodej nemá, i když mají otevřeno.

7.10.2023 v 16:36 | Karma: 13,57 | Přečteno: 1138x | Diskuse| Cestování
  • Počet článků 487
  • Celková karma 15,74
  • Průměrná čtenost 1870x
Životní motto: Cestuji do dalekých i blízkých míst jako do pohádky, ale za nějaký čas se vždy rád vracím domů zpátky. Vydávám se hledat zajímavá místa tam i sem, nebloudím, stačí jít rovnou za nosem.