Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Obrázky z Prahy - Fata Morgana, optická iluze nebo skutečná krása orchidejí

Orchideje se nacházejí skoro na celém světě, i za polárním kruhem, ale nejvíc jich patrně roste v Jižní Americe, v jihovýchodní Asii či v Africe. My jsme se tentokrát vydali o něco blíž, do Botanické zahrady v Praze.

Tropický skleník Fata Morgana, který vybudovali na prosluněném jižním svahu trojské stráně, je sám o sobě velice zajímavou moderní stavbou s neobvyklým esovitým půdorysem. Jeho zadní část, kterou důmyslně zapustili do členitého skalnatého terénu, slouží k terasovité výsadbě rostlin. Ve skleníku se nachází pozoruhodná výstavní plocha o rozloze necelých 1800 metrů čtverečních, která je evropským unikátem.

Návštěvník tady postupně projde třemi samostatnými částmi s rozdílnou teplotou i vlhkostí vzduchu a má možnost poznat rostlinstvo tropického a částečně i subtropického klimatického pásma. Procházka skleníkem může potěšit každého v jakoukoliv roční dobu, ať se mu líbí více suchý australský buš, vzácná flóra z ostrova Madagaskar, vegetace několika oblastí Afriky či jižního Mexika, nížinný deštný les vlhkých tropů, rostlinná společenství Jižní i Střední Ameriky, zajímavá flóra Austrálie a Oceánie, Vietnamu, Filipín, exotické horské oblasti amerických And či vzácná vegetace stolových hor Venezuely.

Člověk si zde může prohlížet pozoruhodné tvary rostlin, užívat si jejich vůně i harmonie barev. Expozice jsou doplněny sladkovodním akváriem i tropickými jezírky obydlenými množstvím ryb a jiných živočichů či vodopádem navozujícím atmosféru pralesa.

Ve skleníku Fata Morgana se konají v průběhu roku zajímavé výstavy či tematické akce. Jedna z nich nás zaujala natolik, že jsme se rozhodli na chvilku si odskočit z chladného konce středoevropské zimy do slunných krajin. Fata Morgana neznamená v tomto případě optický jev či klam, i když se také brzy ztratí. Samozřejmě ne celý skleník, ale jenom výstava orchidejí, která končí 19. března.

Dechberoucí výstava orchidejí v rozkvetlém skleníku Fata Morgana Botanické zahrady hl. m. Prahy se koná již pojedenácté. Já jsem zde byl poprvé a určitě nelituji. Částečně se mi podařilo poodhalit tajemství i důmyslnou řeč těchto exotických krásek skoro z celého světa, kde jich rostou tisíce druhů (snad až 30 tisíc) a stále se nové nalézají. A to jsou orchideje známy již tisíce let. Do Evropy byla ale první orchidej dovezena až na přelomu 17. a 18. století.

Odkud dovezli na výstavu všechny ty vznešené orchideje, nevím, ale úžasně to tady kvetlo, pučelo a vonělo. Člověk nemusí rozumět orchidejím, ale jejich neskutečnému kouzlu, barvám, vůním i tvarům není těžké podlehnout. Nevšední krásou vynikají velké barevné i střízlivé nenápadné květy. Některé z těchto andělů mezi květinami působily až nadpozemsky. Mnohé se totiž zachytávají svými dlouhými vzdušnými kořeny na skalách či na stromech, jelikož jsou v přírodě závislé na mlze, rose a dešti.

Orchideje jsou mezi lidmi ceněny také proto, že kvetou i v zimních měsících a doba jejich kvetení je u některých druhů až tři měsíce. Určitě proto by měl člověk po ukončení prohlídky zajít do zásobního skleníku u administrativní budovy, kde je možnost si zakoupit známé a osvědčené druhy orchidejí i žhavé novinky, které se v běžných obchodech sehnat nedají. Na bližší údaje o případné návštěvě je dobré se podívat na internet: http://www.botanicka.cz/hlavni-stranka.html?page_id=95

Kdo nestihne navštívit království orchidejí nebo si raději prohlíží kytičky ve volné přírodě, určitě ví, že se orchideje vyskytují dokonce i u nás. Jedná se o drobnokvěté orchideje patřící do čeledě vstavačovitých, které na loukách či na okrajích lesů září jako drahokamy. Bohužel většinou jenom do té doby, než se je pokusí šílení zahrádkáři neúspěšně přesadit do svých kolonií.

*

O jedné velice zajímavé výstavě květin, kterou je možno navštívit také v této době (ale v Nizozemí), jsem psal před rokem: http://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=508838

 

Autor: Pavel Liprt | pondělí 13.3.2017 17:48 | karma článku: 39,38 | přečteno: 1454x
  • Další články autora

Pavel Liprt

Středověká Černá Hora, barokní lipová alej a Oborský rybník bez ryb a vodníka

Konec alejí a vodníků v Česku? Doufám, že ne. Jedno krásné stromořadí jsem spatřil nedávno na hrázi rybníka v Černé hoře. Vodníka jsem tam ale nepotkal. Asi byl v pivovaře. Ta jejich „hořká 11“ je totiž opravdu lahůdka.

7.4.2024 v 13:10 | Karma: 13,32 | Přečteno: 420x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Jan Svatopluk Presl a česky mluvící přírodopis

Jan Svatopluk Presl a nebesík, luník nebo kostík. To je ukázka názvů, které se nakonec neujaly. Avšak podstatně větší z odborného názvosloví přírodovědy, které vymyslel, se používá dodnes.

6.4.2024 v 9:08 | Karma: 14,70 | Přečteno: 437x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Nigromons – komorník Matouš, podkomoří Apard a Černé moře

V kopcovité lesnaté krajině na rozhraní Českomoravské a Drahanské vrchoviny jsme objevili městečko Nigromons. Samozřejmě jsme nebyli první, komu se podařilo spatřit Černou Horu. Někdo musel přeci založit zdejší pivovar.

2.4.2024 v 11:19 | Karma: 14,78 | Přečteno: 477x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Smutný koncert před 50 lety (Plastic People Of The Universe , DG 307)

Dne 30.3. roku 1974 se měl v sále restaurace Na Americe v obci Rudolfov nedaleko Českých Budějovic uskutečnit koncert skupin Adept, Plastic People Of The Universe a DG 307.

30.3.2024 v 17:04 | Karma: 19,62 | Přečteno: 764x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Narozeninová ženuška má

Narozeninový věk se přece u dámy neříká, to bych byl opravdu hrozný nešika, můžete však snadno vyčíst z této básně, že je mi s mojí ženou už mnoho let krásně.

26.3.2024 v 11:07 | Karma: 15,64 | Přečteno: 844x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb zápolí v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:13

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 487
  • Celková karma 15,22
  • Průměrná čtenost 1870x
Životní motto: Cestuji do dalekých i blízkých míst jako do pohádky, ale za nějaký čas se vždy rád vracím domů zpátky. Vydávám se hledat zajímavá místa tam i sem, nebloudím, stačí jít rovnou za nosem.