Pavel Liprt

Letní čas slaví dnes (30. dubna) stoprvní narozeniny

30. 04. 2017 10:59:19
Podle ministerského nařízení začal 1. květen 1916 již v neděli 30. dubna v 11 hodin večer. Všichni občané v Rakousko-Uhersku si museli posunout hodiny dopředu. Půlnoc přišla o hodinu dříve.

Tímto krokem byl také poprvé v českých zemích zaveden letní čas. Hlavním důvodem byla úspora elektrické energie určené k osvětlování továren, obchodů, živností i ulic. Je zajímavé, že se s touto změnou přišlo v průběhu světové války. Patrně to zaznamenalo také pět milionů vojáků, které mělo Rakousko-Uhersko na bojištích, jelikož museli válčit večer o hodinu déle při denním světle.


Nakolik tomu obyčejní lidé rozuměli a opatření chápali, jsem se nedočetl. Jasné jim to asi nebylo, ale nic jiného jim nezbylo. Nikdo však asi neprotestoval, jelikož to bylo za války a tak by se člověku mohlo místo vysvětlení dostat kulky. To v takovém Bulharsku to měli ještě složitější. Tamní lidé se teprve půl měsíce vypořádávali se změnou kalendáře z juliánského na gregoriánský a nyní jim přidali další novinku, posun času.

Letní čas platil u nás až do roku 1918, znova ho zavedli opět za války (za protektorátu) a pak od roku 1979 dodnes. Výjimečná událost z tohoto pohledu nastala 1. prosince 1946, kdy byl zaveden také zimní čas a hodiny se musely natočit o další hodinu zpět. Ve tři hodiny v noci na dvě hodiny. Tahle bizarní změna byla světovým unikátem, který vydržel až do 23. února 1947. Četl jsem někde, že zákon, kterým se zimní čas zaváděl, nebyl údajně nikdy zrušen. A jestliže Česká republika přebrala od Československa právní řád a platné zákony, tak vlastně může i dnes vláda zavést zimní čas. Ostatně naši politici přeci umí vymýšlet spoustu prapodivných a nepochopitelných věcí.

Zástupci odpůrců i zastánců letního času mají mnoho zaručených argumentů pro a proti. To by bylo na dlouhé psaní. Já myslím, že je důležité upozornit na ty krásné a významné stoprvé narozeniny. A tak si na ně připijme dnes, 30. dubna před půlnocí, což by před sto a jedním rokem nebylo možné.

*

To, že nám před více jak měsícem ukradl nevychovaný letní čas jednu hodinu zaslouženého spánku, mě zaujalo i loni a napsal jsem k tomu svůj názor: http://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=500628

Autor: Pavel Liprt | karma: 42.41 | přečteno: 1225 ×
Poslední články autora