Viděno z jednadvacítky aneb příběh jednoho Baťova domu ve dvou městech (Zlín, Gottwaldov)

12. 07. 2017 12:26:44
Kdo se nerozhlédne z báječné vyhlídky zlínského Baťova mrakodrapu, jakoby ve Zlíně ani nebyl. Tato unikátní stavba vznikla v době, kdy v Baťově Zlíně muselo být všechno nejvyšší, největší, nejmodernější a nejdokonalejší.

Osadu Zlín ležící v údolí řeky Dřevnice, na rozhraní Hostýnských a Vizovických vrchů, koupila na začátku 14. století královna Eliška Rejčka. O šest století později si město Zlín „přivlastnila“ rodina Baťových. Historie města je určitě zajímavá, ale zásadní změnu v relativně poklidném životě místních lidí přinesla průmyslová revoluce. Tomáš Baťa opustil verpánek a dne 21. září 1894 byla založena obuvnická firma. Začaly se vyrábět Baťovy boty, obchodní komodita, která změnila nejenom Zlín. Základní kámen obuvnického impéria byl položen.

Nový moderní způsob řízení přinesl výjimečný růst a prosperitu podniku. Tomáš Baťa se stal významnou osobou a roku 1923 starostou původně malého a starobylého městečka řemeslníků i obchodníků, ze kterého začalo v meziválečném období vznikat moderní městské centrum i důležité průmyslové středisko s více jak 40 tisíci obyvateli. Firma vybudovala ve městě hotel, kino, nemocnici, školu, obchodní domy, vědecké budovy i filmové ateliéry. Nestavělo se však živelně. Tomáš Baťa si pozval renomované architekty (J. Kotěra, F. L. Gahura, M. Lorenc, V. Karfík), kteří mu pomohli svým osobitým architektonickým stylem proměnit Zlín v unikátní funkcionalistický skvost, na tu dobu i v Evropě ojedinělý. Baťa přestavoval Zlín na zahradní město, ale myslel při tom na americké mrakodrapy. Město dostalo postupně svou nezaměnitelnou podobu, kterou při své návštěvě v roce 1935 ocenil i geniální architekt Le Corbusier. Toho se bohužel Tomáš Baťa nedožil, jelikož 12. července 1932 zemřel na palubě svého Junkersu D1608 při cestě do Švýcarska. Odešel ve chvíli největšího rozmachu podniku, který vybudoval.

Dnes je tomu tedy přesně 85 let. Zajímavostí je, že Tomáš Baťa nedlouho předtím (1930) přišel s myšlenkou založit nový hřbitov. Inspirací mu byly podobné hřbitovy v Americe a tak vznikl ve Zlíně zajímavý lesní hřbitov podle návrhu F. L. Gahury. Vysvěcen byl v roce 1932 a bohužel jedním z prvních pohřbených byl právě Tomáš Baťa 14. července 1932.

Rozvoj města i firmy, jejímž šéfem se stal Jan Antonín Baťa, pokračoval. Stopku tomuto rozvoji učinila druhá světová válka včetně bombardování v roce 1944 i osvobození sovětskými a rumunskými vojsky v květnu 1945. A především nástup komunistů k moci. Baťův výrobní areál přešel na Československý stát a pokračoval jako národní podnik Svit. Zlín změnil v roce 1949 jméno a nejenom „jednadvacítka“ se přestěhovala do socialistického Gottwaldova.

Ve třicátých letech, v době největší prosperity, byl počet administrativních zaměstnanců u firmy Baťa přes dva tisíce. Zprvu pro ně chtěli postavit tři budovy, ale poté se rozhodli pro jeden vysoký objekt, který měl být výkladní skříní úspěchu i reprezentací firmy navenek. A to se určitě podařilo. V záplavě menších domů působila nová správní budova opravdu dominantně.

Zlínská „lahůdka“, Baťův mrakodrapu či 21. správní budova obuvnické firmy byla postavena podle projektu architekta Vladimíra Karfíka v roce 1938 jako jedna z prvních výškových staveb v Evropě a nejvyšší stavba předválečného Československa. Svým vzhledem i rychlostí výstavby většinu lidí šokovala, jelikož něco podobného znali nanejvýš z fotografií amerických měst. Železobetonovou konstrukci postavilo okolo čtyřiceti dělníků za necelého půl roku.

Objekt měl velmi promyšlenou dispozici. Každé podlaží bylo navrženo jako velkoprostorová kancelář o rozměrech 80 * 20 metrů pro 200 lidí, přičemž obslužné prostory byly vyčleněny mimo kancelář. Byli sem vybíráni ti nejlepší z nejlepších, kteří si této pocty vážili, i když zde panovaly tvrdé podmínky. Každý zaměstnanec měl pouze židli, stůl, skříňku a než odešel z práce, musel mít vše perfektně uklizené.

Budova byla klimatizována, měla rychlovýtah i výtah páternoster, potrubní poštu nebo podlahové zásuvky elektrického proudu. Velkou zajímavostí nejenom té doby byla kancelář šéfa firmy, která byla současně výtahem s klimatizací a s umyvadlem. Unikátní výtah velikosti obývacího pokoje s rozměry 6 x 6 metrů měl sloužit nejenom k řízení všech Baťových podniků po celém světě, ale i přebývání. Jan Antonín Baťa se výtahem asi projel, ale patrně ho nestačil použít jako řídící pracovník. Kolaudace byla sice na jaře roku 1938, ale hned následujícího roku musel opustit republiku.

Tento funkcionalistický objekt se po revoluci „vrátil“ do Zlína a dnes se nachází na třídě Tomáše Bati 21. Je zapsán na seznam národních kulturních památek a společně s celým původním průmyslovým areálem Baťových závodů získal ocenění Stavba století. Po rekonstrukci slouží v současnosti pro potřeby Krajského a Finančního úřadu.

Výška sedmnáctiposchoďové budovy činí 77,5 metru. Důvod, proč ho navštívit se nachází v nejvyšším patře. Nejlépe vyjede sice člověk do 16. podlaží rychlovýtahem, ale lahůdkou je cesta klasickým páternosterem. Do posledního patra, kde je kavárna a především vyhlídková terasa, musí každý vyjít již po svých. V době mé návštěvy byla přístupná pouze část terasy, kterou zasíťovali. Patrně kvůli sebevrahům, které toto místo láká. Důvodem jejich činu může být nešťastná láska nebo skutečnost, že člověku vyměří o několik pater níže nějakou nehezkou daň.

Objekt má exkluzivní polohu vůči celému Zlínu a tudíž se kavárna a terasa brzy staly vyhlídkovým a vyhledávaným místem obyvatel i návštěvníků města. Člověk může krásně pozorovat, jak letí okolo něho oblaka a obloha se mění, ale především se naskýtají skvělé, skoro až fascinující výhledy na velkou část města i jeho okolí. Z těch známějších staveb je vidět například 14|15 Baťův institut, Tržnice, Obchodní dům, Velké kino nebo Hotel Moskva.

Pozornosti bedlivého návštěvníka neuniknou i pohledy na některou ze specifických čtvrtí Zlína. Od roku 1912 nechal Tomáš Baťa stavět domy pro své zaměstnance podle návrhu architekta Jana Kotěry a regulačního plánu F. L. Gahury. Jedná se o dobře známé domky - krychle stejných rozměrů a vzhledu, které jsou charakterizovány především zdivem z režných cihel. Celkem takto vzniklo 2210 domů ve čtvrtích Zálešná, Podvesná, Lesní čtvrť a Nad Ovčírnou.

*

Nebudu samozřejmě tvrdit, že jsem ze zlínské jednadvacítky dohlédl až do našeho hlavního města, ale když jsem přemýšlel, proč někteří lidé se tady rozhodli pro svůj čin, tak se mi vybavila také jedna zajímavá stavba v Praze, kterou si bohužel vyhlédli v minulosti i sebevrazi: http://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=496330

Autor: Pavel Liprt | středa 12.7.2017 12:26 | karma článku: 38.89 | přečteno: 4420x

Další články blogera

Pavel Liprt

Narozeninová ženuška má

Narozeninový věk se přece u dámy neříká, to bych byl opravdu hrozný nešika, můžete však snadno vyčíst z této básně, že je mi s mojí ženou už mnoho let krásně.

26.3.2024 v 11:07 | Karma článku: 13.76 | Přečteno: 516 | Diskuse

Pavel Liprt

Počasí nejenom 23.března a Světový meteorologický den

Světový meteorologický den se slaví 23.března již 63 let. Roku 1961 o tom rozhodla Světová meteorologická organizace.

23.3.2024 v 13:47 | Karma článku: 10.08 | Přečteno: 534 | Diskuse

Pavel Liprt

My Fair Lady slaví dnes 68. narozeniny

Premiéra amerického divadelního muzikálu My Fair Lady, který měl původní pracovní název My Fair Líza, se konala 15. března 1956.

15.3.2024 v 11:32 | Karma článku: 9.52 | Přečteno: 659 | Diskuse

Pavel Liprt

"Cash only" aneb "Keine Kartenzahlung möglich"

V dnešní době je již používání platební karty běžnou záležitostí v mnoha zemích světa, (včetně) kromě Německa.

25.2.2024 v 17:35 | Karma článku: 24.85 | Přečteno: 1603 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 15.07 | Přečteno: 356 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 13.09 | Přečteno: 172 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.46 | Přečteno: 150 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 15.81 | Přečteno: 218 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...