Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Obrázky z Prahy: Jezdecká socha Jaroslava Haška a Dobrý voják Švejk

Při jedné návštěvě Prahy jsem na Prokopově náměstí na Žižkově potkal Jaroslava Haška na koni. Je pravda, že se asi nechystal na žádnou dlouhou cestu, ale při tom dnešním provozu se není, co divit.

Někdo by mohl být překvapen, co v těchto místech pohledává, ale on tady byl skoro doma. V nedaleké Jeronýmově ulici a v okolních hospodách totiž po určitý čas bydlel a přivedl na svět Dobrého vojáka Švejka.

Bronzová socha představuje spisovatele Jaroslava Haška sedícího na kameni. Autorem recesistického pomníku je sochař a grafik Karel Nepraš, který se dokončení díla a odhalení sochy (5. října 2005) nedožil. V roce 2002 sice zemřel, ale naštěstí ho zastoupila jeho dcera, která dokončila návrh hlavy spisovatele pro odlití z bronzu.

O realizaci Haškovy jezdecké sochy se hovořilo několik let, než se začaly ledy hýbat. Jak tomu většinou bývá, chyběly nějaké „drobné“ peníze. Nakonec se však sehnaly a v roce 2013 se na Žižkově objevilo toto zajímavé a originální výtvarné dílo. Na kamenném pyramidálním podstavci stojící kůň obklopený barovým pultem nese na svém hřbetě sokl se spisovatelovou bustou.

Nejvýznamnější mezi pomníky byl vždycky jezdecký pomník a není divu, že se tento počin podařil. Ale původní myšlenka šla ještě dál. Autor uvažoval s tím, že socha vysoká necelé čtyři metry bude zároveň pípou, ze které by při lidových veselicích proudem teklo pivo. Jestli se tak opravdu mělo stát, tak nezbývá než litovat, že se to nepodařilo. Vybaven touto informací jsem měl jaksi sucho v krku, když jsem stál na Prokopově náměstí.

 

A opět se ukázalo, že všechno se vším souvisí, nebo alespoň něco s něčím. Při pohledu na Jaroslava Haška se mé myšlenky vrátily na zajímavou výstavu Legiovlak, projekt Československé obce legionářské, která připomněla boje československých legií za samostatný stát a putování desetitisíců československých legionářů napříč Ruskem po Transsibiřské magistrále. Jak je známo, v Rusku bojoval také Jaroslav Hašek a do období první světové války je zasazen děj jeho slavného románu Dobrý voják Švejk.

O Jaroslavu Haškovi se ví, že byl vtipný, ale své okolí překvapoval často spontánně svými zajímavými, avšak výstředními nápady. Byl nevyzpytatelný, často se skrýval či ztrácel. Jeho vnitřní život byl uzavřený jako kruh, kam nepustil nikoho, ani rodinu či domnělé přátele.

A v Rusku patrně nebyl jiný. Nejprve jako zajatec spolupracoval v časopisu Čechoslovan. Doma v monarchii ho proto obvinili jako anarchistu z vlastizrady a urážky Majestátu. Hašek následně vstoupil do legií a dokonce byl vyznamenán medailí za zásluhy v bitvě zborovské a náročném tarnopolském ústupu. Měl zde bojovat dokonce v první linii, přičemž se lze někde naopak dočíst, že se těchto bojů vůbec nezúčastnil. Tak kdoví?

Důležitá byla patrně také skutečnost, že mu nechtěli udělit důstojnickou hodnost. Asi proto, že se s vedením legií myšlenkově rozešel. Poté, co legionáři přecházejí pod velení francouzské armády, dochází ještě k většímu názorovému odklonu. Snad i proto v březnu 1918 zběhl k bolševikům. Není se, co divit, že polní soud československého vojska na Jaroslava Haška vydal v Omsku v červenci 1918 zatykač a obvinil ho ze zločinu velezrady na československém národě. Ještě dnes se liší názory na to, zda Hašek zradil české legionáře i nově vznikající Československou republiku nebo legie zradily boj za českou věc.

Obyčejný dezertér nebo levicový intelektuál, který vystoupil z legií po zralé úvaze a svůj čin písemně vysvětlil. Hašek prosazoval, aby legie směřovaly z Ruska na západ a probojovaly se až do Čech. Nakolik to bylo reálné, lze dnes těžko posoudit.

 

Jaroslava Haška patrně zatykač a obvinění moc netrápily, jelikož věřil svým myšlenkám a chtěl se podílet na tvoření lepšího světa. Dokonce po určité období, kdy byl bolševikem a stál „na druhé straně barikády“, nepil alkohol. Pracoval jako organizátor a žurnalista. Přispíval do ruských i česky psaných časopisů, přičemž jeho články byly logicky vzhledem k jeho přesvědčení obráceny proti československému vojsku i prezidentu Masarykovi.

V prosinci roku 1920 se Jaroslav Hašek vrátil z Ruska do Československa.Ocitl se tady v jisté izolaci a uvítaly ho štvavé články v novinách, kde se psalo o hrozných zvěrstvech, které se děly během Haškova pobytu v sovětském Rusku. Hašek byl vyvržencem i psancem dohromady.

Nepřátelská atmosféra ho přiměla odejít z Prahy a usídlit se v Lipnici nad Sázavou. Tady psal a pil. Opět dělal, jako celý život, pouze to, co chtěl. 3. ledna 1923 mu vypověděly činnost ledviny i srdce. Nedlouho poté, 30. dubna 1883, by oslavil své čtyřicáté narozeniny. Letos tedy uplyne 135 let od jeho narození.

Proměny Jaroslava Haška během jeho života nebyly bezvýznamné – bohém, tulák, anarchista, voják, zajatec, legionář, bolševik nebo československý občan. Byl to však také spisovatel, jehož dílo je rozsáhlé. Kromě zmíněného stěžejního románu české literatury napsal téměř půl druhého tisíce povídek i několik větších próz a je jedním z nejčastěji překládaných autorů na světě.

 

Názory na člověka Haška i postavu Švejka se stále mezi lidmi značně liší. Někomu jsou tyto myšlenky blízké, jiný to nemusí, stejně jako zmíněný pomník. Ale myslím, že čas od času by mohl každý pravý (i levý) Čech vzít do ruky zmiňovanou knížku, jelikož zde nalezne zajímavé životní situace. Švejk je krásná postava k přemýšlení, nikoliv k napodobování. Do naší i světové literatury určitě patří, ale chlouba národní povahy by se z něho dělat neměla. Sice kolem sebe určitě najdeme nějaké „Švejky“, ale nevím, zda je nutné používat obecně pojem „Švejkovství“, jelikož se liší i názory na samotného Švejka. Skutečná nebo předstíraná hloupost, zbabělost, asociálnost, rafinovanost a utahování si z lidí, snaha přežít za každou cenu nebo obyčejný přístup k vzácné hodnotě života?

*

O zmíněné zajímavé výstavě Legiovlak, kterou jsem navštívil, jsem také něco napsal: http://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=523145

*

Nedávno jsem v jednom povídání zmínil tzv. Kroměřížský sněm. Haškův dědeček z otcovy strany, František Hašek, byl poslancem Českého zemského sněmu a zúčastnil se i zasedání v Kroměříži: https://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=635184

 

Autor: Pavel Liprt | úterý 10.4.2018 10:33 | karma článku: 22,87 | přečteno: 1341x
  • Další články autora

Pavel Liprt

Středověká Černá Hora, barokní lipová alej a Oborský rybník bez ryb a vodníka

Konec alejí a vodníků v Česku? Doufám, že ne. Jedno krásné stromořadí jsem spatřil nedávno na hrázi rybníka v Černé hoře. Vodníka jsem tam ale nepotkal. Asi byl v pivovaře. Ta jejich „hořká 11“ je totiž opravdu lahůdka.

7.4.2024 v 13:10 | Karma: 13,32 | Přečteno: 420x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Jan Svatopluk Presl a česky mluvící přírodopis

Jan Svatopluk Presl a nebesík, luník nebo kostík. To je ukázka názvů, které se nakonec neujaly. Avšak podstatně větší z odborného názvosloví přírodovědy, které vymyslel, se používá dodnes.

6.4.2024 v 9:08 | Karma: 14,70 | Přečteno: 437x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Nigromons – komorník Matouš, podkomoří Apard a Černé moře

V kopcovité lesnaté krajině na rozhraní Českomoravské a Drahanské vrchoviny jsme objevili městečko Nigromons. Samozřejmě jsme nebyli první, komu se podařilo spatřit Černou Horu. Někdo musel přeci založit zdejší pivovar.

2.4.2024 v 11:19 | Karma: 14,78 | Přečteno: 477x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Smutný koncert před 50 lety (Plastic People Of The Universe , DG 307)

Dne 30.3. roku 1974 se měl v sále restaurace Na Americe v obci Rudolfov nedaleko Českých Budějovic uskutečnit koncert skupin Adept, Plastic People Of The Universe a DG 307.

30.3.2024 v 17:04 | Karma: 19,82 | Přečteno: 766x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Narozeninová ženuška má

Narozeninový věk se přece u dámy neříká, to bych byl opravdu hrozný nešika, můžete však snadno vyčíst z této básně, že je mi s mojí ženou už mnoho let krásně.

26.3.2024 v 11:07 | Karma: 15,64 | Přečteno: 844x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Kontrast v odvodech v Kyjevě a venku je neskutečný, říkají reportéři iDNES.cz

26. dubna 2024  16:04

Podcast Únava vojáků i civilistů na Ukrajině je vysoká, ale stejně tak i morálka. Redaktor Michal Voska a...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

  • Počet článků 487
  • Celková karma 15,24
  • Průměrná čtenost 1870x
Životní motto: Cestuji do dalekých i blízkých míst jako do pohádky, ale za nějaký čas se vždy rád vracím domů zpátky. Vydávám se hledat zajímavá místa tam i sem, nebloudím, stačí jít rovnou za nosem.