Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Benátky počtvrté (Canal Grande, Ponte di Rialto, Ponte degli Scalzi, Ponte dell'Accademia)

Každý den strávený ve městě má co nabídnout ze svých zásob kouzel. Benátkám to prostě sluší a ještě dlouho budou uloženy v mém srdci i duši.

Benátky, to je především voda, která pronikla do všech uliček, člověk na ni tady narazí na každém kroku. Říká se, že všechny cesty vedou do Říma, ale my jsme se v Benátkách nejednou přesvědčili, že většina cest končí u nějakého kanálu. Dál to prostě po souši nešlo.

Uvádí se, že je zde okolo 170 kanálů. Názvem Canal se však mohou pyšnit pouze tři. Samozřejmě Canal Grande, dále Giudecca a Cannaregio. Ostatním se říká Rio.

Canal Grande, to je hlavní dopravní městská tepna ve tvaru písmene „S“ dlouhá asi čtyři kilometry, o které mnozí prohlašují, že je to nejkrásnější ulice světa. Podél kanálu leží mnoho zajímavých památek a budov.

Ostatně celé Benátky jsou podle mě město neskutečných fasád, na nichž je zaznamenán architektonický um Benátčanů. Paláce, šlechtická či měšťanská sídla nebo kostely. Ruku si zde podává románské, gotické, renesanční, barokní, maurské, byzantské i starořecké umění. Člověk si v Benátkách připadá jako mezi kulisami k historickému filmu.

Benátky se zrcadlí ve vodách laguny, vše je vidět dvakrát. Poprvé ve skutečnosti a podruhé jako kouzelný obraz na vodní hladině, který se s každým záchvěvem vody mění.

*

Benátkám se také říká město sta ostrovů, ale je jich možní více, já to nepočítal. Velké ostrovy jsou členěny kanály na menší i úplně ty malé. A proto tady musí být mosty. Ani ty jsem nepočítal, uvádí se číslo 400, možná i o něco více. V dřívějších dobách byly samozřejmě dřevěné, ale dnes je jich většina kamenných. Pár výjimek ze dřeva (okolo padesáti) nebo z kovu (snad kolem šedesáti) naštěstí zůstalo.

Když vidím ty vyklenuté mosty, tak si říkám, zda sem vůbec jezdili koňské povozy a koně? Každopádně dnes mají mosty schody a pilný návštěvník města se po nich nahoru a dolů něco našlape.

Mostů hodně, ale ty tři nejznámější se klenou do oblouku přes Canal Grande. Nejslavnější a nejnavštěvovanější most je určitě Ponte di Rialto. Jedná se o první kamenný most v Benátkách, postavený roku 1592 podle návrhu Antonia da Ponte. Ještě koncem 19. století to byl jediný most, po kterém bylo možné přejít přes Velký kanál. Základy tvoří 12 tisíc pylonů (???), které jsou funkční dodnes. Když se člověk po mostě dlouhém 48 metrů a širokém 22 metrů prochází, tak si říká, zda je to ještě most nebo stavba s 12 obchody na každé straně. Asi proto je také jeden z nejznámějších mostů v Benátkách neustále obležený turisty.

Ponte degli Scalzi – most bosonohých mnichů. Oblouk je sklenut z bílého istrijského kamene. Původně zde stál železný most z dob rakouské nadvlády nad Benátkami, který byl roku 1934 nahrazen tímto v tradičním duchu podle návrhu architekta Eugenia Miozzi. Most spojuje benátské čtvrti Cannaregio a Santa Croce. Nachází se hned vedle vlakového nádraží Santa Lucia, před karmelitánským kostelem Santa Maria di Nazareth, známějším pod jménem Chiesa degli Scalzi. Podle tohoto kostela taky dostal své jméno. Scalzi znamená v italštině "bosý".  

Ponte dell'Accademia. Další z mostů přes Canal Grande. Tento původně železný most byl otevřen 20. listopadu 1854. Pro změnu na kamenný se rozhodli v době, kdy byl v havarijním stavu. Nakonec ale postavili roku 1933 dřevěný most podle projektu inženýra Eugenia Miozziho. To, že je skutečně ze dřeva jsem však nepoznal, jelikož ho právě opravovali.

Ponte della Costituzione. Poslední postavený most přes Velký kanál. Někdy nazývaný Ponte di Calatrava. To podle jména architekta, který ho navrhl. Otevřený pro veřejnost byl teprve v září 2008. Jeho stavbu provázely skandály. Benátčané ho moc rádi nemají. Za deště most klouže. Schody jsou nepravidelné a tak je místem častých pádů.

Ponte dei Sospiri. Most vzdechů. Nikoliv však milenců, jak se někde uvádí, ale vězňů. Spojuje totiž Dóžecí palác na jihovýchodní straně s věznicí. Vězni, kteří po něm přecházeli, si šli vyslechnout rozsudek. Většinou smrtelný. Při pohledu z malých okýnek mostu si tak naposledy povzdechli nad svobodou venku. Za své jméno ve skutečnosti vděčí anglickému básníkovi Lordu Byronovi.

Ponte dei Tre Archi. Nádherný most se třemi oblouky. Vypíná se nad Canale di Cannaregio. Patří mezi největší benátské mosty. Původně byl dřevěný. Údajně byl schválně postavený jako nepříliš vysoký, aby bránil přístupu nepřítele do Benátek.

Ponte dei Pugni. Most rváčů. Na něm si to čas od času spolu rozdávaly dve znepřátelené skupiny Benátčanů. Bitvy s přesně danými pravidly se těšily značnému zájmu diváků. Na vyznačené páry šlépějí (jsou tam dodnes) se postavili bojovníci a na vše dohlíželi v protilehlých rozích rozhodčí. Jelikož neměl most tenkrát zábradlí, tak rváči končili často ve vodě.

*

Kanály i bezprostřední okolí Benátek mají také funkci silnice, a proto nechybí dopravní značky. A někdy jsou to zajímavé situace – prudké brzdění, zpětný chod, vyhýbání se a místo troubení většinou pokřikování a gestikulace rukama. Zajímavé bylo pozorovat umění kormidelníků, kteří proplouvali pod mosty a nahoře i na bocích to byly někdy jenom centimetry.

Mostů, které jsou něčím známé nebo se odlišují, je v Benátkách samozřejmě více, než jsem popsal. On vlastně každý je svůj. Nejkrásnější jsou po ránu, kdy je klidná vodní hladina. To se odráží nejenom kouzlo mostů v lesklém vodním zrcadle.

 

Předchozí povídání - Benátky potřetí: https://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=664060

Následující povídání - Benátky popáté: https://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=664330

 

 

Autor: Pavel Liprt | čtvrtek 24.5.2018 17:14 | karma článku: 22,37 | přečteno: 1654x
  • Další články autora

Pavel Liprt

Středověká Černá Hora, barokní lipová alej a Oborský rybník bez ryb a vodníka

Konec alejí a vodníků v Česku? Doufám, že ne. Jedno krásné stromořadí jsem spatřil nedávno na hrázi rybníka v Černé hoře. Vodníka jsem tam ale nepotkal. Asi byl v pivovaře. Ta jejich „hořká 11“ je totiž opravdu lahůdka.

7.4.2024 v 13:10 | Karma: 13,32 | Přečteno: 420x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Jan Svatopluk Presl a česky mluvící přírodopis

Jan Svatopluk Presl a nebesík, luník nebo kostík. To je ukázka názvů, které se nakonec neujaly. Avšak podstatně větší z odborného názvosloví přírodovědy, které vymyslel, se používá dodnes.

6.4.2024 v 9:08 | Karma: 14,70 | Přečteno: 437x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Nigromons – komorník Matouš, podkomoří Apard a Černé moře

V kopcovité lesnaté krajině na rozhraní Českomoravské a Drahanské vrchoviny jsme objevili městečko Nigromons. Samozřejmě jsme nebyli první, komu se podařilo spatřit Černou Horu. Někdo musel přeci založit zdejší pivovar.

2.4.2024 v 11:19 | Karma: 14,78 | Přečteno: 477x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Smutný koncert před 50 lety (Plastic People Of The Universe , DG 307)

Dne 30.3. roku 1974 se měl v sále restaurace Na Americe v obci Rudolfov nedaleko Českých Budějovic uskutečnit koncert skupin Adept, Plastic People Of The Universe a DG 307.

30.3.2024 v 17:04 | Karma: 19,62 | Přečteno: 764x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Narozeninová ženuška má

Narozeninový věk se přece u dámy neříká, to bych byl opravdu hrozný nešika, můžete však snadno vyčíst z této básně, že je mi s mojí ženou už mnoho let krásně.

26.3.2024 v 11:07 | Karma: 15,64 | Přečteno: 844x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 487
  • Celková karma 15,22
  • Průměrná čtenost 1870x
Životní motto: Cestuji do dalekých i blízkých míst jako do pohádky, ale za nějaký čas se vždy rád vracím domů zpátky. Vydávám se hledat zajímavá místa tam i sem, nebloudím, stačí jít rovnou za nosem.