Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Benátky poosmé (ostrov Murano, sklo, Basilica dei Santi Maria e Donato)

Každý den strávený ve městě má co nabídnout ze svých zásob kouzel. Benátkám to prostě sluší a ještě dlouho budou uloženy v mém srdci i duši.

Murano, „ostrov sklářů“, se nachází v laguně poblíž Benátek. Tvoří ho také skupinka ostrůvků, které jsou propojeny mosty, ale kvůli nim sem tolik turistů nejezdí. Tento ostrov je znám totiž především kvůli sklářství a to již od roku 1291, kdy byli kvůli nebezpečí požáru všichni výrobci benátského skla přestěhováni z Benátek právě na Murano.

Brzy se stalo Murano významným sklářským střediskem v Evropě. Na jednu stranu měli místní skláři velká privilegia, na druhou se ale nemohli se svou živností odstěhovat, jelikož by jim hrozil přísný trest. Tajemství výroby zdejšího skla, perel a lustrů bylo přísně střeženo, jelikož se jednalo o zajímavé a žádané výrobky široko daleko. Obchod přinášel Benátské republice velké zisky.

Benátské sklo, to byl a je stále pojem. Zrcadla zasazená do broušeného rámu nebo lustry vytvořené v podobě skleněných kytic, všechno mistrně zpracované do nejmenšího detailu. Ty nejlepší kousky jsou drahé a vzácné jako šperky.

Na ostrově je nespočet obchůdků se sklem, kde lze koupit možné i nemožné. Benátské sklo je jediné na světě a tak by někdo mohl říct, že se tento vyhlášený artikl prodává sám, ale místní nehodlají reklamu podcenit (viz foto).

Málokdo odolá si odvézt z Murana nějaký dárek. A nemusí to být to nejdražší, mají zde i kouzelné drobnosti. Sklo z místních dílen lze koupit i v samotných Benátkách, ale tam si musí dát člověk pozor na výrobky „made in China“. A myslím, že i cena bude vyšší než na Muranu.

Na ostrově jsou zajímavá sklářská muzea, kde lze obdivovat nádherné současné výrobky i úžasné sbírky staršího skla. Když přijde člověk ve správnou dobu na správné místo, může také shlédnout práci sklářů.

Mezi architektonické perly ostrova patří zcela jistě Basilica dei Santi Maria e Donato. Kostel, který se datuje do 12. století (původně snad dokonce snad století sedmé), má zajímavou apsidu se sloupořadím, ale především na podlaze úžasné mozaiky z byzantských dob.

Člověk by se na mozaiky vydržel koukat neskutečně dlouho. Tisíce, možná i více kostiček dokážou určitě v každém probudit smysl pro krásno. Ať jsem se podíval zleva či zprava, pokaždé byla mozaika jinak osvětlena a já jsem v ní spatřoval trochu něco jiného.

Nedaleko se nachází San Pietro Martire, další krásný kostel. Sám o sobě je zajímavý, ale většina lidí tady hledá obraz „Křest Ježíše“ od slavného italského malíře jménem Tintoretto. Ale k vidění je tam toho více, například „Trůnící Madonna se svatým Markusem a dóže Agostino Barbarigo“, což jako své vrcholné dílo vytvořil italský malíř Giovanni Bellini v roce 1448.

Pojem „Murano - ostrov skla“ si člověk uvědomí také před posledně zmíněným kostelem. A vlastně nejenom tam, prostě na každém kroku.

Na Murano jezdí vaporetto (místní MHD). Proto si myslím, že není třeba využívat služeb taxi, jejichž řidiči (lodivodi) to zkoušejí různě a podobně. Třeba, že svezou lidi zadarmo, když si tam něco koupí. Ale nakonec to může vyjít pěkně draho. Je pravda, že vaporetta bývají někdy plná, jelikož ostrov Murano patří k nejnavštěvovanějším cílům v Benátkách.

Nejenom při plavbě na Murano jsme proplouvali kolem jednoho zajímavého ostrova. Jmenuje se San Michele a je dokola obehnán nápadně oranžovou zdí. Také na cestu sem lze využít „MHD“, ale je dobré vědět, že tento celý ostrov patří mrtvým. Jedná se totiž o benátský hřbitov. I z lodi může člověk zahlédnout velké hrobky a v průvodci se dočte, že odpočinek našlo i několik slavných osobností.

*

Předchozí povídání - Benátky posedmé: https://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=666224

Následující povídání – Benátky podeváté: https://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=668108

Autor: Pavel Liprt | sobota 16.6.2018 16:40 | karma článku: 19,07 | přečteno: 1510x
  • Další články autora

Pavel Liprt

Středověká Černá Hora, barokní lipová alej a Oborský rybník bez ryb a vodníka

Konec alejí a vodníků v Česku? Doufám, že ne. Jedno krásné stromořadí jsem spatřil nedávno na hrázi rybníka v Černé hoře. Vodníka jsem tam ale nepotkal. Asi byl v pivovaře. Ta jejich „hořká 11“ je totiž opravdu lahůdka.

7.4.2024 v 13:10 | Karma: 13,32 | Přečteno: 420x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Jan Svatopluk Presl a česky mluvící přírodopis

Jan Svatopluk Presl a nebesík, luník nebo kostík. To je ukázka názvů, které se nakonec neujaly. Avšak podstatně větší z odborného názvosloví přírodovědy, které vymyslel, se používá dodnes.

6.4.2024 v 9:08 | Karma: 14,70 | Přečteno: 437x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Nigromons – komorník Matouš, podkomoří Apard a Černé moře

V kopcovité lesnaté krajině na rozhraní Českomoravské a Drahanské vrchoviny jsme objevili městečko Nigromons. Samozřejmě jsme nebyli první, komu se podařilo spatřit Černou Horu. Někdo musel přeci založit zdejší pivovar.

2.4.2024 v 11:19 | Karma: 14,78 | Přečteno: 477x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Smutný koncert před 50 lety (Plastic People Of The Universe , DG 307)

Dne 30.3. roku 1974 se měl v sále restaurace Na Americe v obci Rudolfov nedaleko Českých Budějovic uskutečnit koncert skupin Adept, Plastic People Of The Universe a DG 307.

30.3.2024 v 17:04 | Karma: 19,82 | Přečteno: 766x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Narozeninová ženuška má

Narozeninový věk se přece u dámy neříká, to bych byl opravdu hrozný nešika, můžete však snadno vyčíst z této básně, že je mi s mojí ženou už mnoho let krásně.

26.3.2024 v 11:07 | Karma: 15,64 | Přečteno: 844x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

  • Počet článků 487
  • Celková karma 15,24
  • Průměrná čtenost 1870x
Životní motto: Cestuji do dalekých i blízkých míst jako do pohádky, ale za nějaký čas se vždy rád vracím domů zpátky. Vydávám se hledat zajímavá místa tam i sem, nebloudím, stačí jít rovnou za nosem.