Spokojené manželství, to už je také skoro jako div světa

18. 04. 2020 17:48:10
Dvacet osm let spolu. Někdo by mohl říct, že to je dlouho, ale já vím, že do zlaté svatby nás čeká ještě dlouhá (snad ne moc náročná) pouť perlová, korálová, rubínová a safírová.

Manželství vydařené, to se občas stává. Ale co teprve báječné manželství i po delší době stejně tak, jako bylo na začátku. Jaký je návod? Jednoduchý, ale současně hodný Nobelovy ceny.

Inu, odpůrci manželství namítnou, že lásku a pohodu žádný papír nezaručí, ale lepší variantu soužití dvou lidí zatím ještě nikdo nevymyslel.

Lidsky spokojené manželství by se nemělo odehrávat na závodní dráze. V momentě, kdy jeden nemůže přidat, druhý se ho nemá snažit za každou cenu předjet, ale zbrzdit a počkat na něho. Synchronizace neboli sladění. Podle encyklopedie se jedná o proces, kdy je více prvků (třeba dva lidé) v nějakém systému (třeba manželství) v organizovaném chodu (vydařeném soužití). Synchronizace se používá tam, kde by neorganizovaná činnost nebo zásadně odlišné vlastnosti jednotlivých elementů byly na závadu (vedly k rozchodu).

O malých věcech je hlavně život manželský. A ty, když jsou v pořádku, tak se daří i ty velké. Ale je k tomu potřeba každodenní úsilí obou partnerů. A občas také malé ústupky, které jsou lepší než velké komplikace. Někdy se na první pohled zdá těžké ustoupit a dát druhému za pravdu, ale ke spokojenému manželství patří vzájemné přizpůsobení se a snaha o pochopení toho človíčka, se kterým žijeme. Komplikace by se totiž mohly dostavit i zdravotní. Lékaři nás nabádají, abychom si hlídali hladinu cukru a množství tuků, ale podle vědců ještě více ovlivňuje naše zdraví spokojené či nefungující manželství včetně pravidelného a kvalitního milování.

Věřte, že namíchnout či rozzlobit druhého můžeme, ale zklamat bychom ho neměli. Když někdo vrazí neopatrně do laboratorních vah, tak se jejich ramena rozkolísají do obou směrů, ale nakonec se zklidní. Také manželství se může občas dostat do nerovnováhy. Těžko existuje dokonalé soužití, ostatně i slunce má své skvrny. Vztah bez mráčků, to by bylo asi podezřelé. Nějaká ta přeháňka občas přijde, ale nemělo by se jednat o bouři či dokonce uragán, při kterém vždy zateče do společného manželského přístřešku. Život dvou partnerů má své plus a mínus. Stejně jako baterie. Proto se musí doplňovat a dobíjet.

A co to moje manželství? Klidná tichá řeka bez mělčin to také vždy není. Naštěstí se nejedná o veletok s množstvím nevyzpytatelných a divokých peřejí. Díky mé ženušce. Občas totiž doma najde místo bezva mužského, kterého si tenkrát vzala, chlapa s blbou náladou, prostě odjištěný granát. A větší pohroma ženu asi potkat nemůže. To je lepší pečovat o několik děti schvácených šílenou nemocí než o jednoho muže prapodivně naladěného.

Leda, že by byl ten chlap sebedokonalejší, ale i v tom případě není vyhráno. Když totiž přijde nějaké to nepohodlí či komplikace, tak je konec. Svět se hroutí a ve většině případů to nezvládne. Proč? Patrně Bůh udělal někde výrobní chybičku. Buď to odflákl a tudíž záruka vypršela, na reklamaci je pozdě, výměna není možná. Ono by totiž nebylo ani za co měnit, jestliže ta chyba byla již u Adama. V tom případě trpí obdobnou vadou všechny kusy. Možná to bylo ale trochu jinak. Kdysi dávno byli třeba na světě všichni muži dokonalí a říkalo se, že skvělého chlapa lze najít na každém rohu. Pak si to ale Bůh rozmyslel a udělal Zemi kulatou.

Inu žijeme přeci v jednadvacátém století, v době počítačové. Tudíž se nabízí jednoduché řešení. Provést upgrade. Mohl bych s tím začít u sebe. Ale netěš se, ženo má. Není jisté, že budu „na stará kolena“ lepší. Návod, jak být vzorným manželem, jsem zatím neobjevil.

Co jsem to chtěl nakonec dodat. Už vím, své ženušce bych skoro zapomněl poděkovat. Díky ní budu tady na tomto světě o deset let déle, než kdybych nebyl šťastně ženatý. Kdysi jsem četl v nějaké studii, že manželství přidá mužům v průměru takto dlouhou dobu, ale ženám jenom čtyři roky života navíc. Zajímavé. Ale důležitější než všechny průzkumy je to, aby se partneři ... (viz tučná velká písmena).

***

Otevřel jsem také Ottův slovník naučný a tam se praví (celé heslo je podstatně delší):

Manželství (lat. matrimonium, něm. Ehe, rus. brak, angl. marriage, frc. mariage) jest spojení muže a ženy odpovídající právu. Výměr tento předpokládá, že právní řád, ať duchovní, ať světský, upravil poměr mezi mužem a ženou, že z přirozeného lidského poměru životního stal se poměr právní. Z dějin vývoje lidstva nemáme zaručených zpráv, že by některý národ vůbec neznal nijakého způsobu spolužití mužů se ženami, že by znal pouze pohlavní styky zcela nahodilé i přechodní, že by muži a ženy jinak vedli stále život oddělený.

*

Před rokem jsem to zkusil zveršovat: https://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=709812

Autor: Pavel Liprt | sobota 18.4.2020 17:48 | karma článku: 22.11 | přečteno: 1652x

Další články blogera

Pavel Liprt

Narozeninová ženuška má

Narozeninový věk se přece u dámy neříká, to bych byl opravdu hrozný nešika, můžete však snadno vyčíst z této básně, že je mi s mojí ženou už mnoho let krásně.

26.3.2024 v 11:07 | Karma článku: 14.11 | Přečteno: 579 | Diskuse

Pavel Liprt

Počasí nejenom 23.března a Světový meteorologický den

Světový meteorologický den se slaví 23.března již 63 let. Roku 1961 o tom rozhodla Světová meteorologická organizace.

23.3.2024 v 13:47 | Karma článku: 10.12 | Přečteno: 568 | Diskuse

Pavel Liprt

My Fair Lady slaví dnes 68. narozeniny

Premiéra amerického divadelního muzikálu My Fair Lady, který měl původní pracovní název My Fair Líza, se konala 15. března 1956.

15.3.2024 v 11:32 | Karma článku: 9.52 | Přečteno: 662 | Diskuse

Pavel Liprt

"Cash only" aneb "Keine Kartenzahlung möglich"

V dnešní době je již používání platební karty běžnou záležitostí v mnoha zemích světa, (včetně) kromě Německa.

25.2.2024 v 17:35 | Karma článku: 24.85 | Přečteno: 1603 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.23 | Přečteno: 593 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2070 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.80 | Přečteno: 292 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.32 | Přečteno: 210 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 276 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...