Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejtěžší předmět přemístěný po kolejích, kterého si také u Guinnessů všimli

Po kolejích to jelo, ale vlak to nebyl. Mnoho lidí tam čekalo, ale nikdo nenastupoval. Čepice, plácačka ani výpravčí u toho nebyli.

Přesně před 46 lety se uskutečnila jízda nejtěžšího nákladu po železnici. Z ponurého středověku k modernímu socialistickému sídlišti. To byla tehdy ale jízda, to se jen tak nevidí. A že už jsem díky své ženušce v poslední době nějaké ty koleje, přejezdy, výhybky a mašinky spatřil.

Vše začalo již v polovině třináctého století. Nebojte, nebudu vám tady tvrdit, že v té době již jezdily vlaky. Tehdy ale postavili na místě, o kterém chci psát, gotickou baziliku. Ta ale roku 1515 vyhořela. Jelikož svatostánek tady potřebovali, tak začali celkem brzy budovat pozdně gotický kostel, který byl dokončen roku 1550. Tehdy samozřejmě netušil, co všechno zažije v následujících staletích. Nejprve se kolem něho začalo rozrůstat město Most. Pak ale v okolí objevili uhlí, strategickou surovinu, kvůli které se měnily hranice a vedly války. Likvidace historické části města byla oproti tomu maličkost. Rozhodnuto o tom bylo v březnu roku 1964. Logicky tak nejenom věřící oplakávali svatostánek, ale v listopadu téhož roku se soudruzi kupodivu shodli na tom, že kostel Nanebevzetí Panny Marie bude zachráněn.

30. září 1975 bylo úterý a v 11 hodin 50 minut nastal významný okamžik v železničních dějinách naší země. Vše samozřejmě začalo o něco dříve, přípravou trasy, pokládkou kolejí i zdviháním a nakládáním kostela na kolejiště. Ve zmíněné úterý se však dal mostecký kostel do pohybu. Náklad to nebyl zrovna malý, gotické dílo ze 16. století bylo 60 metrů dlouhé, 31,5 metru vysoké a necelých 30 metrů široké. Tento „drobeček“ vážil téměř 12 tisíc tun.

Vzhledem k té váze a rozměrům to muselo být celé dobře naplánované. Oltář i další vnitřní vybavení bylo demontováno a odvezeno do depozitáře. Následně rozebrali hlavní věž, zpevnili klenbu nástřikem, konstrukci zajistili ocelovou výztuhou a oddělili od základů.

Tam někde stál původně kostel.

Dráha nebo trať (železnice asi ne) o celkové délce 841,1 metrů měla sklon 12,3 promile a byla postavena v oblouku. Kolejiště však měli k dispozici pouze v délce 160 metrů, tudíž se pětkrát demontovalo a opět dávalo dohromady. Kostel se vezl na transportních vozících ve dne i v noci rychlostí okolo dvou a půl centimetrů za minutu, přičemž byl zezadu tlačena a zepředu brzděn hydraulickými válci.

Akce, která byla sledována nejenom u nás, ale i v zahraničí, se úspěšně skončila 27. října v 8 hodin. Vzhledem k váze nákladu převáženého po kolejích byla tato akce zapsána do Guinessovy knihy rekordů. Zda s tím počítala komunistická propaganda nebo byla překvapena mi není známo.

Po revoluci se samozřejmě začalo uvažovat, že by svatostánek opět sloužil svému původnímu účelu. Mělo to však drobný háček. Byla potřeba církevní výjimka, jelikož oltář už nesměřuje na východ, ale na jih.

Podařilo se a kostel Nanebevzetí Panny Marie byl v červnu 1993 znovu vysvěcen. Kromě zajímavého interiéru s informacemi o výše zmíněné akci si může návštěvník vystoupat nějaké ty schody na vyhlídkovou věž. Jestli jsem dobře počítal, tak jich je 197, ale dole píší, že výstup je na vlastní nebezpečí a já také nejsem nejmladší, tak ta skutečnost může být plus mínus nějaký ten schůdek.

Krásný rozhled je do všech stran, ale já jsem samozřejmě zkoumal místa, kde se kostelík před 46 lety vezl po kolejích. Mělo by to být tam, kde je dnes jezero. Hledal jsem tak důsledně, že i do té vody, patnáct stupňů teplé jsem si nakonec vlezl. Ale koleje tam již nejsou.

Jan z Pomuka to má pod kontrolou

Trochu podobný, uhelný osud potkal jednu fresku v nedalekém Duchcově: https://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=778732

Autor: Pavel Liprt | čtvrtek 30.9.2021 11:55 | karma článku: 23,64 | přečteno: 2436x
  • Další články autora

Pavel Liprt

Středověká Černá Hora, barokní lipová alej a Oborský rybník bez ryb a vodníka

Konec alejí a vodníků v Česku? Doufám, že ne. Jedno krásné stromořadí jsem spatřil nedávno na hrázi rybníka v Černé hoře. Vodníka jsem tam ale nepotkal. Asi byl v pivovaře. Ta jejich „hořká 11“ je totiž opravdu lahůdka.

7.4.2024 v 13:10 | Karma: 13,32 | Přečteno: 420x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Jan Svatopluk Presl a česky mluvící přírodopis

Jan Svatopluk Presl a nebesík, luník nebo kostík. To je ukázka názvů, které se nakonec neujaly. Avšak podstatně větší z odborného názvosloví přírodovědy, které vymyslel, se používá dodnes.

6.4.2024 v 9:08 | Karma: 14,70 | Přečteno: 437x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Nigromons – komorník Matouš, podkomoří Apard a Černé moře

V kopcovité lesnaté krajině na rozhraní Českomoravské a Drahanské vrchoviny jsme objevili městečko Nigromons. Samozřejmě jsme nebyli první, komu se podařilo spatřit Černou Horu. Někdo musel přeci založit zdejší pivovar.

2.4.2024 v 11:19 | Karma: 14,78 | Přečteno: 477x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Smutný koncert před 50 lety (Plastic People Of The Universe , DG 307)

Dne 30.3. roku 1974 se měl v sále restaurace Na Americe v obci Rudolfov nedaleko Českých Budějovic uskutečnit koncert skupin Adept, Plastic People Of The Universe a DG 307.

30.3.2024 v 17:04 | Karma: 19,82 | Přečteno: 767x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Narozeninová ženuška má

Narozeninový věk se přece u dámy neříká, to bych byl opravdu hrozný nešika, můžete však snadno vyčíst z této básně, že je mi s mojí ženou už mnoho let krásně.

26.3.2024 v 11:07 | Karma: 15,64 | Přečteno: 844x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové si přivlastňují Kanta. Je naše kořist, tvrdí gubernátor Kaliningradu

29. dubna 2024  9:17

Gubernátor Kaliningradské oblasti, nejzápadnější výspy Ruska na březích Baltu mezi Polskem a...

Rozhodnutí ANO neúčastnit se jednání nepovažuji za šťastné, řekl Pavel

29. dubna 2024  8:33

Prezident Petr Pavel bere na vědomí rozhodnutí opozičního hnutí ANO neúčastnit se jednání o...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35

V Německu v pondělí začíná první z procesů se členy extremistické skupiny Říšští občané, kteří čelí...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

  • Počet článků 487
  • Celková karma 15,24
  • Průměrná čtenost 1870x
Životní motto: Cestuji do dalekých i blízkých míst jako do pohádky, ale za nějaký čas se vždy rád vracím domů zpátky. Vydávám se hledat zajímavá místa tam i sem, nebloudím, stačí jít rovnou za nosem.