Za semínky na Špicberky nebo do Karlových Varů

Špicberské globální úložiště semen ukrývá ta nejdůležitější semínka téměř z celého světa. Oficiálně bylo uložiště otevřeno 26. února 2008.

To v Karlových Varech, v Krajské knihovně, se o kousek opozdili a možná nemají takový globální rozsah, ale i přesto jsem se vydal právě tam. A nezklamali mě.

„Sázej, sklízej, sdílej – svobodně, ekologicky a ekonomicky“. Iniciativa „Semínkovna“ vznikla v ČR v roce 2015 na podporu svobodného sdílení osiva, semenaření a přírodního zahradničení. Vzorem jí byly francouzské Les Grainotheques a americké The Seedbanks.

Na různých místech v České republice začaly postupně vznikat semínkovny. Dnes už jich je více než dvě stě a většinu z nich můžete objevit v knihovnách, infocentrech nebo kavárnách.

Podělit se o semena z vlastní produkce zeleniny či květin nebo naopak získat osivo, které by chtěl člověk vyzkoušet na vlastní zahrádce. To vše se nabízí (v případě zmíněné knihovny) v sousedství krásných knížek i dobré muziky. K dispozici je tady také přehled nabízených semínek s popisem i vyobrazením.

Myslím si, že se jedná o velice zajímavý počin. Na internetových stránkách (semínkovny-tečka-com) je přehled míst, která lze navštívit. A samozřejmě mnoho další zajímavých informacích.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Liprt | sobota 2.4.2022 14:05 | karma článku: 16,51 | přečteno: 1143x