Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J82a80n 33P53a64l47l92a62s

9. 11. 2015 0:30

Dobrý večer, díky za každý Váš nový blog i fotografie.

Kdybyste se neurazil, trochu Vám hapruje shoda podmětu s přísudkem, je to taková příslovečná piha na kráse. Možná přeháním, ale jsem přesvědčen, že kvalitnímu obsahu sluší kvalitní forma. Neberte to prosím jako výtku.

0 0
možnosti

Já se v žádném případě neurazím a když se dozvím, že jsem udělal chybu, rád to opravím.

0 0
možnosti

...příjemné osvěžení na dobu minulou a opomíjenou a asi proto Šafr vypouští ta svojá moudra  [>-]R^

0 0
možnosti

V Praze je Vojenské historické muzeum a v něm jsou historici, kteří rekonstruovali snad všechny bitvy, které u nás proběhly. Ve spolupráci s podobnými ústavy v zahraničí se podíleli a podílejí i na evropských projektech jako je mapování křížových výprav apod. Znám se s jedním z těchto pracovníků a je s ním velmi zajímavé popovídání.

České vojsko tvořily pluky naverbované v zahraničí. Naši lidé se vykoupili a do vojska nešli. Žádný pluk neměl 2000 muži. Pluky naverbované českými verbíři měly myslím 1600 mužů, moravští verbíři byli o trochu svědomitější, jimi posháněné pluky měly okolo 1800 mužů. Ve vojsku se velelo německy. Pak je následuje popis tažení až k Vídni a od Vídně k Bílé Hoře. Pluky placené českými stavy nedostaly několik měsíců žold, moravské stavy platily žold trochu lépe. Před bitvou k císařskému vojsku promlouvali velitelé a další o tom, že bojují za správnou věc a stimulovali jejich morálku. Na české straně to nikdo nedělal, nechtěl odpovídat na výkřiky "Kde je žold!" Dopadlo to tak, jak to dopadnout muselo. Po takovéto bitvě bývalo zvykem zavřít brány města a bránit se. Praha to neudělala, král se rozhodl utéci.

Jediné, co tento král v Praze tedy udělal (a to prý nařídila jeho žena, dcera anglického krále) je to, že byla z katedrály sv. Víta vyházena všechna umělecká díla a spálena.

0 0
možnosti

Děkuji. Velice zajímavé informace.

0 0
možnosti
Foto

Je to tedy ostuda... já tam nikdy nebyla... ale tam je to krásné, tedy...a ta první fotka je jak z filmu  Františka Vláčila, moc hezký blogR^ zdravím, hezký večer

1 0
možnosti

Prokličkovat mezi těmi vilkami je opravdu největším úskalím výstupu na Bílou horu..Naštěstí se zástavba dál nerozšiřuje a snad to tak zůstane. Od mohyly je za hezkého počasí vidět Říp, Bezdězy, Milešovku, Ještěd a další kopce.

A jeden drb k té defenestraci. Že dotyční vyhození nedošli vážné újmy na zdraví lze přičíst i středověkému zvyku vyhazovat odpadky oknem do hradního příkopu. Přistáli do měkkého.

0 0
možnosti

V59l75a55d62a 71M17u38s13i85l

8. 11. 2015 18:13

Dle  neoverenych  informaci to  s tim financovanim armady ceske nebylo tak zle.Dokonce jsem cetl, ze   zidovska  obec prazska nabizela   urcity  kapital na znovuvybudovani stavovskeho   vojska...

1 0
možnosti

O tom nevím,naopak jsem kdesi četl, že si Židé nebyli jisti postojem stavů a tak byli spíšena straně císaře. Následně během třicetileté války Židé poskytovali Habsburkům velkésumy na vedení války, za což jim bylo poskytnuto relativní bezpečí a některévýhody.

0 0
možnosti

V76l18a51d46a 72M82u92s62i22l

8. 11. 2015 18:11

S  urcitou  davkou soustredeni se  clanek  da oznacit  za vysoce kvalitni.Jen tak pro doplneni  slechta, rytiri, mestane. Mezi popravenymi  byl i  profesor  University  Karlovy  Jesenius. I kdyz de pravdepodobne bitvy nezucastnil

   Proslych se, ze mu  zprvu  urizli  pravou  ruku /jako krivoprisezunikovi/. Potom jazyk. Pak teprve byl predan katu..

1 0
možnosti

Tak já bych tento článek označil s klidným svědomím za vysoce kvalitní i bez určité dávky soustředění... Na rozdíl od Vašeho diskusního příspěvku.

1 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS