Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

R^Karma, Pavle a jen jedna poznamka - hojne si dosazovat do vedeni spolecnosti cizince nepovazuji za dobrou ceskou tradici.

0 0
možnosti
ZZ

Ale pro české země se to ukázalo jako praktické řešení, které přineslo českým zemím nebývalý rozmach !!!

;-D;-D;-D

0 0
možnosti
JL

Díky za pár detailů. Jako důvod porážky se mimo nevyplaceného žoldu zmiňuje také únava z pochodu od Rakovníka a neschopnost hlavního velitele, který místo aby zaútočil na nepřítele, když procházel přes most přes rozvodněný potok, nechal vojska kavalírsky přejít a pak byl poražen. Možná místo fňukání historiků nad Bílou horou a dobou temna, jež prý následovala, by bylo dobré dívat se na tuto bitvu jako na začátek 30leté války. O čem vlastně byla ta válka? Ovšem byla náboženská, ale proč začala právě tehdy a proč trvala 30 let? Taky by historici měli pořád připomínat, že tady žádný Čech coby český král dlouho nebyl a že šlechta byla zčásti poněmčená. Byl tu vůbec nějaký český stát - když to myslíme národnostně a ne politicky? Čechy, Morava, Lužice....a žádná výrazná osobnost, která by šlechtu a měšťany sjednotila a byla tak inteligentní, aby udržela větší autonomii "Česka".

2 1
možnosti
Foto

Kdyby byla povstalecká síla robustnější, ustoupili by do Prahy a zůstali by v obležení.

0 0
možnosti
Foto

Jak mohla dopadnout bitva, v které za české národní zájmy bojovali nezaplacení bavorští a nizozemští žoldáci.

2 0
možnosti
PL

Ale to jsme se ve škole neučili.

1 2
možnosti
Foto

R^díky, doplnil bych, že zimní král Fridrich Falcý měl i zimní královnu Alžbětu, dceru anglického krále Jakuba, takže na českém trůnu seděla i Angličanka :-)

2 0
možnosti
PL

Alžběta, tedy česká královna.

0 0
možnosti
  • Počet článků 487
  • Celková karma 15,24
  • Průměrná čtenost 1870x
Životní motto: Cestuji do dalekých i blízkých míst jako do pohádky, ale za nějaký čas se vždy rád vracím domů zpátky. Vydávám se hledat zajímavá místa tam i sem, nebloudím, stačí jít rovnou za nosem.