Obrázky z Prahy: Krannerova kašna - jedinečná stavba a K.H.Borovský i František I.

1. 12. 2016 16:00:45
Krannerova kašna či Hold českých stavů nebo Pomník Františka I. Všechny tyto názvy lze vidět či slyšet v souvislosti s velmi zajímavou stavbou v krásně upraveném parku Národního probuzení.

Při procházce po Smetanově nábřeží kolem řady domů to člověk ani nečeká. Kde se vzal, tu se vzal, malý parčík, jehož jméno není ani moc známé. A v něm zajímavý pomník. Alespoň na první pohled to tak vypadá. Když však přijde blíž, zjistí, že je to vlastně kašna. Ale ne ledajaká. Pro svůj vzhled určitě snese označení netypická a jedinečná stavba.

Myšlenka postavit na tomto místě pomník císaři Františku I. vznikla patrně v Českém zemském sněmu, kde byla také oficiálně schválená v dubnu roku 1835. Realizaci však předcházelo v roce 1841 dokončení řetězového mostu (v místě dnešního mostu Legií), který spojoval tuto část Prahy s Malou stranou a se Smíchovem. Následovala úprava přilehlého nábřeží (nyní Smetanova), které tak bylo prvním zpevněným kamenným nábřežím v Praze jako vyhlídkové promenády.

Na pomník a kašnu došlo až roku 1845, kdy byl v srpnu položen základní kámen. Autorem tohoto díla v novogotickém stylu je architekt Josef Ondřej Kranner, kameník Karel Svoboda a sochaři Josef Max a Josef Kamil Böhm. Jistou inspirací snad mělo být obdobné dílo ze 14. století v Norimberku. Důvod výstavby byl nade vše jasný. Oslava habsburské vlády. Avšak dějiny mají na věci někdy jiný názor. Přišel bouřlivý rok 1848, dokončení stavby se zpozdilo a tak se odhalení konalo až 30. května 1850. Do gotické stély pomníku byla pod baldachýn vsazena bronzová jezdecká socha císaře Františka I.

Vzhledem ke zmíněné politické situaci se tak stalo v tichosti, bez velkých oslav. Přesto byla socha chápána jako symbol potlačování liberálních a národních snah. Známý je například posměšný epigram nazvaný „NOVINA Z PRAHY“ od Karla Havlíčka Borovského:

Na nábřeží podívat se běž,

gotická se na něm staví věž.

Okolo ní českých krajů chlouba,

a ve věži bude - trouba.

A tak se není co divit, že se v polovině roku 1919, po vyhlášení samostatného Československa, 291 cm vysoká jezdecká socha odstěhovala do lapidária Národního muzea. Nenávist ke všemu habsburskému a vypořádání se s Rakousko-Uherskou monarchií si žádaly své. Naštěstí se na toto místo nevypravil rozvášněný dav, jako tomu bylo 3. listopadu 1918, kdy byl stržen Mariánský sloup na Staroměstském náměstí.

Zbývající část tohoto uměleckého díla zůstala na svém místě a stála tam bez větších změn až do začátku tohoto tisíciletí, kdy se v rámci provádění obnovy a oživení pomníku vrátila dne 29. srpna 2003 do jeho stély jezdecká socha císaře Františka I. Pouze ale kopie, originál zůstal na svém místě. Stalo se tak celkem bez většího zájmu veřejnosti. O něco později, začátkem října téhož roku, začala také téct voda do kašny, která tak mohla po letech opět sloužit svému původnímu účelu. Navíc byl okolo ní upraven park.

Jedná se o 29 metrů vysoký pomník, který je zkombinovaný s kašnou. Ta má tvar mělké nádrže na osmibokém půdorysu s pilíři, na nichž stojí figury tehdejších šestnácti českých krajů v čele (směrem k řece) se sedmnáctou sochou, alegorickou postavou hlavního města. O něco výš jsou umístěny alegorické sochy míru, hojnosti (představují ideální stavy) a dále postavy vědy, umění, orby, hornictví, průmyslu a obchodu. Tyto sochy by také mohly znázorňovat rozkvět země, ale ohledně ikonografického určení jednotlivých soch nepanuje mezi odborníky zcela shoda. Přívod vody pro kašnu vyřešil Josef Kranner ve spolupráci se stavitelem zmíněného nábřeží, Vojtěchem Lannou a s mechanikem Romualdem Božkem. Zařízení na čerpání vody bylo umístěno pod spodní částí pomníku, v šachtě, která je spojena s podzemní chodbou vedoucí do Divadelní ulice.

Tento typ pomníku ve tvaru vysoké fiály není u nás zcela běžný. Většinou byl použitý na vrcholu pilířů opěrného systému katedrály, kde kromě výtvarného hlediska plnil i statickou funkci, když pomáhal roznést tlaky klenby. Lze ji však spatřit také na štítek budov, u oken, portálů, nik, jednotlivých soch nebo u oltářů. Fiála jako gotický architektonický prvek je štíhlý jehlan osázený kraby a ukončený křížovou kytkou. Svou nespornou vertikalitou vyjadřuje touhu po přiblížení se k nebi.

Pozn.:

Mariánský sloup na Staroměstském náměstí, o které jsem se zmínil, mě také zaujal a jednou jsem o něm něco napsal: http://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=482621

Autor: Pavel Liprt | čtvrtek 1.12.2016 16:00 | karma článku: 40.11 | přečteno: 1815x

Další články blogera

Pavel Liprt

Narozeninová ženuška má

Narozeninový věk se přece u dámy neříká, to bych byl opravdu hrozný nešika, můžete však snadno vyčíst z této básně, že je mi s mojí ženou už mnoho let krásně.

26.3.2024 v 11:07 | Karma článku: 14.11 | Přečteno: 579 | Diskuse

Pavel Liprt

Počasí nejenom 23.března a Světový meteorologický den

Světový meteorologický den se slaví 23.března již 63 let. Roku 1961 o tom rozhodla Světová meteorologická organizace.

23.3.2024 v 13:47 | Karma článku: 10.12 | Přečteno: 568 | Diskuse

Pavel Liprt

My Fair Lady slaví dnes 68. narozeniny

Premiéra amerického divadelního muzikálu My Fair Lady, který měl původní pracovní název My Fair Líza, se konala 15. března 1956.

15.3.2024 v 11:32 | Karma článku: 9.52 | Přečteno: 662 | Diskuse

Pavel Liprt

"Cash only" aneb "Keine Kartenzahlung möglich"

V dnešní době je již používání platební karty běžnou záležitostí v mnoha zemích světa, (včetně) kromě Německa.

25.2.2024 v 17:35 | Karma článku: 24.85 | Přečteno: 1603 | Diskuse

Další články z rubriky Praha a střední Čechy

Michal Merhaut

Když do Kolína přijely tanky…

Zatímco severomořským pobřežím se linuly tóny Kmochových skladeb v podání dechové hudby Veřejného požárního útvaru v Kolíně, do překročení československých hranic prvními jednotkami okupačních vojsk zbývalo jen pár hodin.

23.8.2022 v 9:05 | Karma článku: 14.11 | Přečteno: 182 | Diskuse

Alena Kravarčíková

Anime, Cosplay, Fursuit, zábava puberťáků?

Možná, že už víte, co se u nás doma děje a jak začal příběh mého života s transgender puberťákem.....

22.8.2022 v 10:27 | Karma článku: 13.58 | Přečteno: 626 | Diskuse

Michal Merhaut

Kolínské jaro 1968

Generační obměna členů KSČ a hospodářské zaostávání Československa za západními zeměmi vedlo v 60. letech k nutnosti reforem a k pozvolnému uvolňování tuhého totalitního režimu.

22.8.2022 v 9:51 | Karma článku: 8.48 | Přečteno: 160 | Diskuse

Michal Merhaut

Reflexe roku 1968 v obecních kronikách

Obecní kroniky zaznamenávají události lokálního významu, ať už je to budování vodovodu, úspěchy místního fotbalového mužstva apod.

21.8.2022 v 10:34 | Karma článku: 12.54 | Přečteno: 250 | Diskuse

Alena Kravarčíková

Vyznání MARKOVI

Moc ráda se zamilovávám. Opakovaně, vášnivě, bezhlavě a neustále se zamilovávám do věcí, barev, lidí, dobrého jídla, vína, měst a zemí, bot, neobvyklých hodinek, knih (ne nutně v tomto pořadí) a do stovek dalších oblastí.

11.8.2022 v 15:24 | Karma článku: 11.21 | Přečteno: 433 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...