Dobruška a František Ladislav Věk nebo František Vladislav Hek

25. 03. 2017 12:25:03
F. L. Věk či F. Vl. Hek, filmová a literární postava nebo skutečná historická osoba. Symbol Dobrušky nebo příslušnost k českému národu. Každý to vidí jinak, ale návštěvou tohoto proslulého místa v Orlickém podhůří nic nezkazíte.

Město Dobruška je určitě jednou z nejkrásnějších vstupních bran do Orlických hor, ale bohužel v době naší návštěvy to byla „brána zavřená“. Kdysi významná křižovatka starých obchodních cest ani v krásný slunečný podzimní den nepřiměla obchodníky, aby otevřeli své krámky a úředníky, aby nezamkli infocentrum, muzeum či budovu radnice s věží. Vím, že na státní svátek (28. října) mají právo být zaměstnanci doma, ale co když do města přijedou turisté? Nebyli jsme totiž zdaleka sami, kdo zkoušeli dveře infocentra a zklamaně odešli.

Ve městě, jehož historické jádro bylo prohlášeno roku 2003 městskou památkovou zónou, je zajímavých míst určitě více, ale lidé většinou zavítají nejdříve na hlavní náměstí, jehož dominantou je renesanční budova radnice s věží vysokou 45 metrů z druhé poloviny 16. století.

A zde se poprvé, a hned dvakrát, může člověk setkat se zmíněným jménem. Náměstí totiž nese název F. L. Věka a před monumentální budovou radnice se nachází jeho socha v nadživotní velikosti od akademického sochaře Josefa Adámka. Mladý muž F. L. Věk má pohled upřený do dáli a někdo možná řekne, že to je vůči F. Vl. Hekovi poněkud nespravedlivé. Ale rozhodnuto bylo pro toho, kdo proslavil Dobrušku u celého českého národa. A tím byl F. L. Věk neboli František Ladislav Věk, románová postava stejnojmenné pentalogie Aloise Jiráska. Skutečná historická osoba František Vladislav Hek, vzdělaný vlastenecký kupec a spisovatel, musel ustoupit. Ale dodnes má mnoho lidí problém s tím, kdo je kdo z těch dvou.

Když zvídavý návštěvník města Dobruška pokračuje v toulkách, spatří za bývalou Vodní či Novoměstskou bránou krásný zděný přízemní dům, jednu z nejvýznamnějších památek města. Kouzelný domek má číslo popisné 185 a představuje dochovanou ukázku předměstské architektury 18. století v Dobrušce. Sice byl v průběhu času opravován, ale původní vzhled si naštěstí ponechal.

Dům je ale většině lidí známý něčím jiným než svým vzhledem. Dne 9. září 1769 se tady místnímu kupci Josefu Hekovi narodil syn František. Ale jak již jsem napsal, životní osudy nejvýznamnější i nejpopulárnější osobnosti Dobrušky jsou odvislé od toho, zda máme na mysli Františka skutečného nebo románového. Kdyby nebylo historické osobnosti, nebyla by patrně ani románová postava. A naopak, kdyby nebylo F. L. Věka, mnozí by asi neznali vzdělaného kupce, významného spisovatele, propagátora českých knih i divadla a obrozeneckého buditele Františka Vladislava Heka. Román však není pouze životním příběhem jedné osoby. V díle se také objevují další reálné postavy českého obrození na konci 18. a počátku 19. století, které prožívají své vlastní osudy více či méně propojené s životem hlavního hrdiny. Za všechny lze snad zmínit následující: kněz, filolog a zakladatel slavistiky v českých zemích Josef Dobrovský; národní buditel a básník Šebestián Hněvkovský; národní buditel a básník Václav Thám; spisovatel, nakladatel a novinář Václav Matěj Kramerius a mnoho dalších více či méně známých lidí, na jejichž osudech ukázal Alois Jirásek mnohaletý proces boje proti pozůstatkům doby temna a za uchování krásného českého jazyka.

Alois Jirásek vydával román postupně. První díl vyšel roku 1888 v časopise Osvěta, druhý díl tamtéž, ale o čtyři roky později. Třetí díl byl otištěn roku 1897 v časopise Květy stejně jako čtvrtý díl v roce 1900. Pátý a šestý díl vyšly v letech 1905 – 1906 v časopise Zlatá Praha. První knižní vydání vycházelo v nakladatelství Jan Otto také postupně a to v pěti dílech mezi lety 1890 až 1907. Do konce tisíciletí byl F. L. Věk vydán více jak dvacetkrát s různými ilustracemi.

Knihu sice lidé určitě četli, ale až po nečekaném úspěchu televizního seriálu Československé televize v roce 1971 byl rodný domek upraven a zpřístupněn pro návštěvníky. Nábytkem z doby 19. století byl vybaven obytný pokoj, další prostory upravili jako kupecký krám a ve třetí místnosti vybudovali klasickou muzejní expozice připomínající život a dílo F. Vl. Heka. Slavnostní otevření se konalo v květnu roku 1972 a zúčastnili se ho také hlavní tvůrci seriálu: režisér František Filip a herci Radoslav Brzobohatý (F. L. Věk), Antonie Hegerlíková (maminka) či Eva Vosková (Márinka).

Autor: Pavel Liprt | sobota 25.3.2017 12:25 | karma článku: 36.51 | přečteno: 2332x

Další články blogera

Pavel Liprt

Narozeninová ženuška má

Narozeninový věk se přece u dámy neříká, to bych byl opravdu hrozný nešika, můžete však snadno vyčíst z této básně, že je mi s mojí ženou už mnoho let krásně.

26.3.2024 v 11:07 | Karma článku: 13.36 | Přečteno: 437 | Diskuse

Pavel Liprt

Počasí nejenom 23.března a Světový meteorologický den

Světový meteorologický den se slaví 23.března již 63 let. Roku 1961 o tom rozhodla Světová meteorologická organizace.

23.3.2024 v 13:47 | Karma článku: 9.71 | Přečteno: 509 | Diskuse

Pavel Liprt

My Fair Lady slaví dnes 68. narozeniny

Premiéra amerického divadelního muzikálu My Fair Lady, který měl původní pracovní název My Fair Líza, se konala 15. března 1956.

15.3.2024 v 11:32 | Karma článku: 9.51 | Přečteno: 654 | Diskuse

Pavel Liprt

"Cash only" aneb "Keine Kartenzahlung möglich"

V dnešní době je již používání platební karty běžnou záležitostí v mnoha zemích světa, (včetně) kromě Německa.

25.2.2024 v 17:35 | Karma článku: 24.85 | Přečteno: 1603 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 18.16 | Přečteno: 396 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 578 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 15.79 | Přečteno: 471 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...