Pavel Liprt

Bůh věděl, proč stvořil ženu

18. 04. 2017 16:46:13
V Evangeliu podle Jana se praví, že na počátku bylo Slovo u Boha, ale já myslím, že na počátku všeho je a byla vždy ŽENA. Ale vlastně i to slovo, jelikož ženy většinou mluví často, obvykle jako první a někdy také dlouze.

Bůh věděl dobře, proč se rozhodl stvořit ženu a věnovat tomu tolik času. Podařilo se mu její kouzlo ukrýt do něžného ženství i do ohromné síly. Vznikla skvěle uzpůsobená bytost, která vydrží i tu největší vichřici, ale zároveň se poddá lehkému vánku a umí se ladně pohybovat. Má jenom dvě ruce a přitom dokáže obejmout děti i manžela najednou a to tak, aby je přešla každá bolest, ať na těle nebo na duše. Je měkká, křehká i něžná, ale zároveň dost silná, aby překonala nejednu překážku. Umí být romantická i praktická v jeden okamžik. Dokáže nejenom rozumně myslet, ale také chytře přesvědčovat. A umí kouzlit. Jak jinak si vysvětlit, že dům musí postavit desítky mužů, ale příjemný domov dokáže vytvořit jedna jediná žena.


Že platí ono známé „Cherchez la femme“, se přesvědčil určitě nejeden muž. Ženu je potřeba hledat za vším a všude. A když ji muž objeví, neměl by se snažit tuto bytost pochopit a už vůbec ne chtít zjistit, co si ženy myslí, jak vnímají svět a proč se chovají jinak než muži? To je totiž ve většině případů úkol nadlidský, jelikož dámy mají v sobě něco, co je těžko uchopitelné. Ostatně hledat nějaký návod na ženu je bláhové, jelikož v jejím chování existuje více výjimek než v pravopisu českého jazyka. I ženy na první pohled stejné, jsou bytostmi naprosto individuálními. Určitě existuje nějaký způsob, jak je poznat, ale myslím, že zatím na to muž, byť v minulých stoletích vynalezl a objevil mnohé, nepřišel. Možná je to tím, že duši ženy lze občas přirovnat ke knize napsané v nesrozumitelném, nerozluštitelném, ale většinou velice zajímavém jazyce.

To, že se takto vyjadřuji o ženách, neznamená, že bych také chtěl ženou být. Rozhodně nezávidím samečkovi jednoho druhu murény, který může v dospělosti změnit pohlaví na samičí. Snad tím nechce příroda naznačit, že samice (žena) je dospělejší a dokonalejší vývojové stadium?

Já se již čtvrt století snažím zkoumat ženskou psychiku, ale stále se mi nedaří odpovědět na otázku, jak vlastně ženy uvažují. V jednom však mám jasno. Žena je většinou úžasná bytost a ta, kterou mám doma, zcela určitě. Dnes je tomu přesně dvacet pět let, co jsme spolu. A jak zní recept na manželství, kde ještě není všechno vysloveno, snědeno a vypito? Stačí, aby muž potkal osudovou ženu snů, neobyčejnou dámu, která má dar krásných slov a zajímavých činů. K tomu je rozumná, klidná, vyrovnaná, usměvavá, a když je potřeba také hluchá i slepá. Každý muž potřebuje mít chytřejší ženu vedle sebe, která je mu oporou a má zvláštní schopnost poznat, kdy muž dělá chybu a přijímá nesprávná rozhodnutí.

Jestliže je manželství jako kniha, jejíž začátek je psán ve verších a pokračování v próze, někdy veselé, jindy truchlivé, tak já i po pětadvaceti letech jsem se stále nenabažil kouzla poezie. Že nemám rozum, když jsem výše uvedené napsal? Možná ne, ale hezky to kdysi řekl Lev Nikolajevič Tolstoj: „Je těžké milovat ženu a současně dělat něco rozumného.“

Autor: Pavel Liprt | karma: 37.33 | přečteno: 1713 ×
Poslední články autora