Obrázky z Prahy - farmářská Lucerna nad střechami velkoměsta

29. 08. 2017 10:19:24
Určitě každý, kdo někde byl v Praze nebo má alespoň tušení o její existenci, slyšel o zajímavém objektu na Václavském náměstí, který se jmenuje palác Lucerna.

Období kolem 1. světové války lze charakterizovat jako jistý přechod mezi secesí a moderními slohy. A v právě v tuto dobu se narodil palác Lucerna, první pasážová stavba v Praze, nacházející se mezi Vodičkovou a Štěpánskou ulicí.

Na projektech výstavby Lucerny se podíleli například stavitel Josef Čamský či geniální statik Stanislav Bechyně, ale duchovním otcem paláce je inženýr, projektant a stavitel Václav Havel (dědeček bývalého prezidenta České republiky). V roce 1907 se začalo stavět a již v roce 1909 bylo povoleno užívání části budovy. Autorovi se podařilo zhmotnit futuristickou vizi o moderní stavbě ve velkoměstě. Vznikl objekt s unikátními architektonickými prvky, kde si podávají ruku zařízení kulturní, společenská i obchodní. Doznívající secese tady sice ještě zanechala okrasné prvky, ale o slovo se přihlásily moderní stavitelské postupy a materiály jako například konstrukční železobeton, luxferové stropy či velké skleněné, kovem vyztužené plochy, které například zastřešovaly pasáže.

Sedmipodlažní třítraktový dům, který byl propojen schodišťovým krčkem s příčnou dvorní budovou, se úplného dokončení dočkal až roku 1921. Od uvedení do provozu až po dnešní dobu představuje Lucerna, životem pulsující předchůdkyně všech moderních pasážových domů, významné kulturní a společenské středisko hlavního města. Konají se zde sportovní akce, koncerty, plesy, schůze či konference. Především ve velkém společenském sále měl původně sloužit jakožto hokejový stadion.

Po 2. světové válce byla Lucerna znárodněna a postupně začala chátrat. Na konci osmdesátých let byl dokonce stav označen za katastrofální. Všechno špatné je ale občas pro něco dobré. Objekt neprošel žádnou „divokou“ rekonstrukcí a zachoval si svoje „genius loci“.

Roku 1991 byla Lucerna vrácena v restituci rodině Havlových a od té doby probíhá postupná rekonstrukce. Palác začíná opět ožívat. A nejenom uvnitř, ale i na střeše, jak jsem se mohl nedávno přesvědčit osobně. V uplynulých dnech bylo totiž opět umožněno lidem se rozhlédnout po Praze ze střešních teras paláce Lucerna.

I střechy mají své příběhy. Jeden takový zajímavý se rozhodl napsat kavárník Ondřej Kobza, který si pronajal prostory od majitelky paláce, a chystá se tady otevřít komunitní zahrádku s kavárnou. Mělo by vzniknout místo uprostřed velkoměsta, kde se bude člověk cítit jako v přírodě. Možná budou již brzy na střeše pěstovat zeleninu, bylinky či chovat včely a pro zvídavé lidi připravovat přednášky, happeningy i další zajímavé akce.

Rekonstrukce izolací, odtoků vody, části fasád i uměleckořemeslných prvků stále probíhá a postupně proměňuje kdysi nevyužívaný prostor v zelenou střechu. Celkový dojem farmy v centru Prahy by měla dotvořit možnost zakoupení farmářských výrobků, což se dalo i nyní.

Kaskádovité střešní terasy elegantní Lucerny nejsou normálně přístupné a tak možnost pozorovat zajímavou proměnu tohoto unikátního místa uvítalo mnoho lidí. Již samotná cesta nahoru výtahem páternoster měla své kouzlo. Kromě zajímavých pohledů na Prahu obdivovali návštěvníci konstrukce střechy i ozdobných prvků této unikátní stavby. Také já jsem vpíjel lačnýma očima do sebe okolní rozmanité pražské střechy, které náležely k více či méně významným stavbám.

Kdy se podaří definitivně vdechnout poslednímu patru budovy střešní kulturu a bude otevřena komunitní zahrada s jedinečným výhledem na stověžatou Prahu, se mi nepodařilo zjistit. Možná se tak stane ještě jednou během oprav. Každopádně po dokončení vznikne místo, které bude mít svůj smysl a kde budou lidé určitě vítáni.

*

*

*

Autor: Pavel Liprt | úterý 29.8.2017 10:19 | karma článku: 28.17 | přečteno: 1140x

Další články blogera

Pavel Liprt

Narozeninová ženuška má

Narozeninový věk se přece u dámy neříká, to bych byl opravdu hrozný nešika, můžete však snadno vyčíst z této básně, že je mi s mojí ženou už mnoho let krásně.

26.3.2024 v 11:07 | Karma článku: 14.11 | Přečteno: 579 | Diskuse

Pavel Liprt

Počasí nejenom 23.března a Světový meteorologický den

Světový meteorologický den se slaví 23.března již 63 let. Roku 1961 o tom rozhodla Světová meteorologická organizace.

23.3.2024 v 13:47 | Karma článku: 10.12 | Přečteno: 568 | Diskuse

Pavel Liprt

My Fair Lady slaví dnes 68. narozeniny

Premiéra amerického divadelního muzikálu My Fair Lady, který měl původní pracovní název My Fair Líza, se konala 15. března 1956.

15.3.2024 v 11:32 | Karma článku: 9.52 | Přečteno: 662 | Diskuse

Pavel Liprt

"Cash only" aneb "Keine Kartenzahlung möglich"

V dnešní době je již používání platební karty běžnou záležitostí v mnoha zemích světa, (včetně) kromě Německa.

25.2.2024 v 17:35 | Karma článku: 24.85 | Přečteno: 1603 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 36.18 | Přečteno: 759 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 31.83 | Přečteno: 2837 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.31 | Přečteno: 320 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...