Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Azorové zápisky a obrázky – část šestá (poslední)

Azory? Co to je? A kde že to vlastně je? Na takové a podobné otázky jsem při odletu z ostrovů už uměl odpovědět. Jenom ta cesta domů a nám dobře známý Lisabon.

23. září 2019

 

(Poslední pohledy na nejvyšší horu Portugalska)

Ráno snídáme, dobalujeme poslední věci a jdeme na letiště. Azorské ostrovy opouštíme v jedenáct hodin v letadle Airbus A 320-214 společnosti SATA Azores.

V Lisabonu vysedáme s mírným zpožděním ve čtvrt na dvě. To ale nevadí, máme tady dost času. Dáváme si batohy do úschovny a jdeme na procházku po městě.

Vydáváme se nejkratším směrem k pobřeží. Kousek za autobusovým nádražím se zastavujeme v supermarketu pro svačinu a pivo.

Brzy se před námi otevírá nábřeží, v tomto případě Parque das Naçoes neboli Park národů. Jedná se o významné a zajímavé místo v Lisabonu, které se rozkládá zhruba na pěti kilometrech podél řeky Tejo a slouží jak pro volnočasové aktivity místních, tak pro turisty. Park národů zdobí řada vlajek. Kolik jich je tam, jsem nepočítal, ale tu naši jsem našel.

Název této monumentální plastiky byl měl být „Homem-Sol“. Její autor Jorge Vieira se nechal inspirovat Sluncem i půlměsíci, které by měly evokovat lidskou postavu. Je asi 20 metrů vysoké a zajímavá je konečná povrchová barva železa.

O kousek dál nás zaujaly další dvě moderní sochy. První se jmenuje Plastic Iberian Lynx a mnoha lidem slouží jako doplněk jejich fotografií. Moc jsem toho o ní ale nezjistil.

Ta druhá se jmenuje se Rhizome a v roce 1998 ji zde vytvořil Antony Gormley. Železnou sochu složil z devíti lidských postav v jejich přirozené velikosti.

Ocenárium, veletržní objekty a další zajímavá moderní architektura, přičemž velká část pochází z Expa 98, které se konalo v tomto městě. Ve všední den zde moc lidí není, což je příjemné.

 

My volíme posezení i následnou procházku podél pobřeží. Pozorujeme slavný 17 kilometrů dlouhý most Vasco de Gama nebo vyhlídkovou lanovku nad nábřežím řeky Tejo.

Je tady sice mnoho zajímavých věcí, ale je potřeba myslel na návrat k letišti. Nechceme tam přijít pozdě. Už se těšíme domů.

V 19 hodin si vyzvedáváme batohy a hledáme na informační ceduli náš plánovaný odlet ve 21:55 hodin.

"Cože? On tam není? Vůbec! Ani zrušený?. To je opravdu zajímavé".

Jdeme proto k přepážce letecké společnosti Vueling, kde nám bylo řečeno, že let byl zrušen a nabídli nám letenku do Barcelony na přespříští den ráno. Na náš dotaz, že potřebujeme řešit také zmeškaný let z Barcelony do Prahy, řekli, že to není jejich záležitost. Dále nám nabídli ubytování v Lisabonu. My jsme si ještě vyžádali čas na rozmyšlenou. Je nám jasné, že zítra určitě v Praze nepřistaneme. Ale rádi bychom zjistili, kdy nás potká to štěstí a dorazíme domů. Na informační lince společnosti Kiwi, která nám prodala letenky, se mluví nějakou divnou angličtinou, a ještě k tomu ne moc ochotně. Nakonec nám poradili, abychom nabídku s letenkou a ubytováním přijali, že se náš let bude řešit následující den. Chvíli ještě přemýšlíme, ale nakonec kývneme Vuelingu a odjíždíme v taxi, které je také v ceně. Po chvíli vystupujeme před hotelem Holiday Inn Lisbon-Continental na ulici Rua Laura Alves 9.

Na recepci se rozhodujeme pro dva dvoulůžkové pokoje, i když nám nabízeli samostatné ubytování, ale Franta rozhodl, že jim budeme šetřit náklady. A ihned podle ceníku vypočítal kolik. Následuje úžasná večeře. Sice jsme se těšili již domů, ale pořád to, co nás potkalo, je lepší než skončit na letišti nebo pod mostem.

*

24. září 2019

Ráno nespěcháme se vstáváním. Po snídani se jdeme s Láďou projít do nedalekého lesoparku s názvem Parque Florestal de Monsanto. Jedná se o úžasný a velký prostor, kde tráví volný čas mnoho lidí, od malých po velké. Je zde pamatováno s vybavením pro všechny věkové kategorie. Opravdu příjemné místo.

Až na ten plot, na který jsme narazili. Podle mapy by tam měla být další vyhlídka, ale kudy dovnitř. Nakonec podlézáme pletivo a setkáváme se s divným pohledem jedné paní, která tam uklízí. Nakonec zjišťujeme, že tato část areálu se otevírá až odpoledne. Jak pro koho?

Člověk by se tady mohl procházet celý den, ale my musíme myslet pomalu na návrat, jelikož jsme se domluvili s Drahošem a Frantou. Přesto nás to ještě táhne k jedné zajímavé stavbě, kterou je most i akvadukt v jednom.

Águas Livres Aqueduct. Přeložit by se to dalo asi jako „Akvadukt svobodných vod“. V každém případě se jedná o krásnou historickou stavbu a určitě o jeden z nejvýznamnějších příkladů inženýrských staveb v Lisabonu a možná i v celém Portugalsku.

To, co vidíme je ta hlavní část, ale na ni navazuje síť kanálů v délce necelých 60 km. Důvod této stavby jako v podobných případech byl jasný, nedostatek pitné vody. Výstavba byla zahájena roku 1731 a v roce 1748, sice ještě ne zcela stavebně dokončené dílo, začalo do Lisabonu přivádět vodu.

Nad údolím Alcantara vybudovali obloukovou stavbu, která je až 65 metrů nad spodní úrovní. Špičaté oblouky připomínají gotický styl, což je pro barokní dobu výstavby zajímavé. A stavěli tenkrát asi pečlivě, jelikož zemětřesení, které zasáhlo v roce 1755 město, akvadukt nepoškodilo.

My jsme zdáli viděli na akvaduktu lidi, ale když jsme k němu přišli, tak vstup byl zavřený. Jak jsem se posléze dozvěděl, tak se tam musí z druhé strany, kde je nenápadný vchod na Calçada da Quintinha v okrese Campolide. A určitě to stojí za to, jelikož budou odtud zajímavé výhledy na Lisabon. Ale ani my jsme nebyli při naší procházce ochuzeni o kouzelné pohledy na město.

Po jedné hodině se vracíme do hotelu. Franta během celého dne čile komunikoval s firmou Kiwi, tentokrát již v češtině. Nabízeli nám různé varianty cesty s různými mezipřistáními, aby to po chvíli opět zrušili či změnili dle dostupnosti sedadel v různých letech. My jsme totiž měli podmínku, že chceme letět společně, a to až do Prahy. Nakonec nám byla předložena konečná nabídka našeho letu na příští den ráno s mezipřistáním v Barceloně, kterou jsme potvrdili.

Po lehkém obědě, při kterém jsme se přecpali, pokračujeme v toulkách po Lisabonu, tentokrát míříme do historické části. Franta s Drahošem volí městskou dopravu, já s Láďou jdeme pěšky.

Vydáváme se po hlavní třídě a postupně si prohlížíme na kruhových objezdech pomník Dugue de Saldanha či o kousek dále pan jménem Marques de Pombal.

Skoro na každém kruhovém objezdu je nějaká socha. Pedro Álvares Cabral, portugalský mořeplavec považovaný za objevitele Brazílie patří mezi ty známější. V těchto místech opouštíme rušný Lisabon a vcházíme do oázy zeleně jménem Jardim da Estrela.

Na konci této příjemné zahrady se nachází klášter Convento de Nossa Senhora da Estrela, který je však nepřístupný. To vůbec nevadí, jelikož si přes silnici vyhlížíme jinou památku, kde máme větší štěstí. Než však přejdeme rušnou ulici Praça da Estrela, prohlížíme si místní tramvaj.

Katedrála Basílica da Estrela, která má dvě věže a jednu obří kopuli, nás zaujala nejprve zvenku, ale uvnitř je snad ještě úžasnější. 

 

 

Prohlížíme si stěny i podlahu, kde byl při výstavbě použit různobarevný mramor. A samozřejmě také oltáře i další zajímavá umělecká díla či výzdoba stropu a vnitřku kopule.

Pokračuje prohlídkou kostela zvenčí. Pohled z jakéhokoliv úhlu na kopuli také nemá chybu.

Zajímavých památek je v Lisabonu mnoho, ale my si užíváme také pohledy do dálky. Přicházíme totiž postupně až skoro k moři. V parku Jardim da Rocha do Conde de Óbidos má v Alvorově a Pombalově paláci sídlo Národní muzeum starého umění. 

Rozhlížíme se. Vlevo je přístav a vpravo od nás se klene přes ústí řeky Tejo zajímavý červený most Ponte 25 de Abril, jeden ze symbolů města. Dvoupatrový visutý most z roku 1966 slouží ve své horní části pro automobilovou dopravu, pod kterou vede dole dvojkolejná železniční trať.

Naproti nám si nelze nevšimnou patrně nejslavnější sochy v Lisabonu. Na okraji portugalské metropole se tyčí monumentální socha Krista (Cristo Rei, Christ the King statue). I když vlastní socha až tak velká není, měří pouhých 28 metrů, ale podstavec pod ní vyrostl do výšky 82 metrů do tvaru čtyřsloupové brány.

Je čas myslet na návrat, tak se otáčíme a jdeme po ulicích souběžných s nábřežím. Nedaleko zahrady Jardim Sá da Bandeira objevujeme jednu úžasnou tržnici.

Jmenuje se Mercado da Ribeira. Nakupují, pojídají a bumbají zde především místní. My jsme ale po jídle a večeře nás čeká, tak si dáváme něco na žízeň a kocháme se. Jedná se o velký a hlučný prostor, tudíž nic pro samotáře. Ale je to tady přehledně členěné a každý si přijde na své.

Bohatý výběr portugalské i světové kuchyně, vína i piva. Ceny se mi zdají trochu dražší, detailně jsem to však nezkoumal. Ale když tam chodí místní, tak to asi nebude tak hrozné. 

 

 

Následně si telefonujeme s Frantou a Drahošem a po složitějším hledání se také potkáváme. Procházíme se ještě historickým centrem, rozhlížíme se a fotografujeme.

Zkoušíme hledat nějaký zajímavý podnik, ale nic nás nezaujalo. Nakonec se ocitáme až na náměstí Praça Martin Moniz, kde nás vítá přicházející večer. Je čas jít na hotel balit věci. Já s Láďou opět pěšky a Franta s Drahošem se rozhodují využít městské dopravy.

Úžasnou večeři ani dnes nemůžeme vynechat. Vychutnáváme si všechny ty dobroty, které tady mají, od devíti do půl jedenácté.

*

25. září 2019

Ráno vstáváme o něco dříve, jelikož máme ubytování včetně snídaně. Na letišti odjíždíme po půl osmé v přistaveném taxi, samozřejmě na účet letecké společnosti. Následuje odbavení a čekání. My jsme na rozdíl od letadla Airbus A 321 společnosti Vueling připraveni včas. Místo plánovaného času v osm hodin odlétáme nakonec z Lisabonu o hodinu později.

Na letišti v Barceloně vystupujeme v půl dvanácté a nejprve vyzvedáváme batohy. Máme i nemáme dost času. Na poflakování po letišti je ho více než dost, na výlet do města málo.

V 16:00 provádíme u stojanů automatický Check-in a jsme sami překvapeni, že se nám to podařilo. Oficiální odlet z Barcelony v půl sedmé má zpoždění necelých půl hodiny a já s Láďou přemýšlíme, zda stihneme poslední autobus z Prahy domů. Nakonec jsou ale naše obavy zbytečné, jelikož letadlo Airbus A 320 přilétá na letiště Václava Havla ve 20:45 hodin, tj., dokonce o pět minut dříve.

*

Celkové zpoždění oproti původnímu plánovanému příletu dne 24. 9. 2019 bylo tedy přes 34,5 hodin.

Modrým ostrovem bývá někdy přezdíván ostrov Faial a to kvůli velkému množství keřů hortenzií podél cest. My jsme během našeho putování navštívili také ostrovy Sao Miguel, Pico a v Portugalsku hlavní město Lisabon. Celkem jsme se toulali 13 dnů a několik hodin (podle toho, odkud se kdo vydal na cestu).

Azorské ostrovy. Nejzápadnější část Evropy, která vznikla díky sopkám a zemětřesení. Úžasná krajina. Kopečky poseté bohatou flórou. Poklidný neuspěchaný život. Opravdu dech beroucí výhledy (když si to domluvíte s oblačností).

Líbilo se mi, a to tak, že hodně. Nejedná se totiž o destinaci klasického cestovního ruchu. Turistů je zde tak akorát. Městečka bez výškových hotelů mají většinou poklidnou atmosféru. Někdy to až vypadá, že se tam zastavil čas. Většina stálých obyvatel je spíše staršího věku, mladí se patrně stěhují do Portugalska.

Počasí na Azorech je kapitola sama pro sebe. Příjemné teplo umožňuje chodit v tričku a kraťasech. Nám sice každý den alespoň jednou drobně zapršelo, ale vždy se také objevilo sluníčko a zafoukal vítr, tudíž věci brzy uschly. Ostrovy jsou to rozlohou nevelké, ale rozdíly v počasí na kopcích a u pobřeží jsou podstatné. U moře je ve stejnou dobu hezky, zatímco nedaleké hory jsou schované v mracích a minimálně tam mrholí.

*

Předchozí povídání z Azorských ostrovů: https://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=757521

 

 

Autor: Pavel Liprt | neděle 20.9.2020 11:31 | karma článku: 17,19 | přečteno: 1035x
  • Další články autora

Pavel Liprt

Středověká Černá Hora, barokní lipová alej a Oborský rybník bez ryb a vodníka

Konec alejí a vodníků v Česku? Doufám, že ne. Jedno krásné stromořadí jsem spatřil nedávno na hrázi rybníka v Černé hoře. Vodníka jsem tam ale nepotkal. Asi byl v pivovaře. Ta jejich „hořká 11“ je totiž opravdu lahůdka.

7.4.2024 v 13:10 | Karma: 13,32 | Přečteno: 420x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Jan Svatopluk Presl a česky mluvící přírodopis

Jan Svatopluk Presl a nebesík, luník nebo kostík. To je ukázka názvů, které se nakonec neujaly. Avšak podstatně větší z odborného názvosloví přírodovědy, které vymyslel, se používá dodnes.

6.4.2024 v 9:08 | Karma: 14,70 | Přečteno: 437x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Nigromons – komorník Matouš, podkomoří Apard a Černé moře

V kopcovité lesnaté krajině na rozhraní Českomoravské a Drahanské vrchoviny jsme objevili městečko Nigromons. Samozřejmě jsme nebyli první, komu se podařilo spatřit Černou Horu. Někdo musel přeci založit zdejší pivovar.

2.4.2024 v 11:19 | Karma: 14,78 | Přečteno: 477x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Smutný koncert před 50 lety (Plastic People Of The Universe , DG 307)

Dne 30.3. roku 1974 se měl v sále restaurace Na Americe v obci Rudolfov nedaleko Českých Budějovic uskutečnit koncert skupin Adept, Plastic People Of The Universe a DG 307.

30.3.2024 v 17:04 | Karma: 19,82 | Přečteno: 767x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Narozeninová ženuška má

Narozeninový věk se přece u dámy neříká, to bych byl opravdu hrozný nešika, můžete však snadno vyčíst z této básně, že je mi s mojí ženou už mnoho let krásně.

26.3.2024 v 11:07 | Karma: 15,64 | Přečteno: 844x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruské vojsko dobylo další ves, hlásí Moskva. Padnout měla Novobachmutivka

28. dubna 2024  14:27,  aktualizováno  17:51

Sledujeme online Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo v...

KOMENTÁŘ: Trumpovy trampoty s potraty. Mohly by mu prohrát volby?

28. dubna 2024

Premium Donald Trump rozjíždí prezidentskou kampaň a průzkumy říkají, že to bude souboj prsa na prsa s Joem...

U Votic se srazila tři auta, ženu záchranáři letecky transportovali do Prahy

28. dubna 2024  15:57,  aktualizováno  16:33

U Votic na Benešovsku došlo k dopravní nehodě, havarovala zde tři osobní vozidla. Podle policie měl...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15,  aktualizováno  16:27

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 487
  • Celková karma 15,24
  • Průměrná čtenost 1870x
Životní motto: Cestuji do dalekých i blízkých míst jako do pohádky, ale za nějaký čas se vždy rád vracím domů zpátky. Vydávám se hledat zajímavá místa tam i sem, nebloudím, stačí jít rovnou za nosem.