Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Klokotá voda nebo roste klokočí nedaleko Tábora

Klokoty. Tato cenná a velice zajímavá kulturní památka snese srovnání s největšími skvosty architektury evropského baroka. Kdysi samostatná obec je dnes předměstím Tábora, a především poutním i turistickým cílem mnoha lidí.

Jet nebo nejet k poutnímu místu automobilem? Poutník by měl jít samozřejmě po svých. Podstatně zajímavější, než asfaltová komunikace je určitě pěší cesta z města. Po překročení Tismenického potoka člověka možná zarazí prudké stoupání na horu Klokotskou. Brzy však zjistí, že mu společnost bude dělat vzrostlá lipová alej. Stromy, které tvoří nad cestou klenbu, již něco pamatují. Brzy by tomu mělo být dvě stě let, co byla alej založena.

Než člověk spatří z blízkosti klášterní areál, může si na okraji aleje začít prohlížet jednotlivá zastavení křížové cesty, které ho budou provázet ještě tisíc kroků za klášter.

Klokoty? Tento zajímavý název se může vztahovat ke klokotající, ale také bublající, zurčející nebo trylkující vodě v nedaleké studánce nebo pojmenování odvodili od dřeviny klokoč (známější výraz je klokočí), která se zde mohla vyskytovat a z jejíž semínek se vyráběly různé dekorace včetně růženců.

Již někdy ve 13. století je v těchto místech zmiňován rytířský hrádek pana Vítka z Kotnova a malý kostelík v blízkosti. Já to však nepamatuji, tudíž to nemohu ani potvrdit. Ale obdobně jsou na tom i historici.  

Zdejší kostel je zasvěcen Nanebevzetí Panny Marie a jak tomu v podobných případech bývá, i k tomuto místu se vztahuje legenda. Panna Marie se podle ní zjevila nejprve pasáčkům a poté i ostatním lidem. Tato událost zaujala jednoho malíře k namalování mariánského obrazu. Aby ho mohli důstojně uschovat, vystavěli místní kapličku u nedalekého, možná „klokotajícího“ pramene Dobré vody.

I bez internetu se tato zpráva rozšířila velice rychle, a tak pro přicházející poutníky, jejichž počet rostl,  byl postaven menší kostel. Ten ale stával již na místě dnešního kláštera, tedy kousek dále na severovýchod od pramene, kterému byly přisuzovány léčivé účinky. Na webových stránkách kláštera se uvádí, že ta vzdálenost byla 1000 kroků. Já to nezkoušel ověřit, ale při pohledu do mapy by to mohlo odpovídat.

Ani v tomto případě není přesně známo, kdy byl kostelík vybudován. Někde se uvádí datum svěcení na svátek Nanebevzetí Panny Marie 15. srpna 1392, ale jiné prameny tvrdí, že tady v tuto dobu již svatostánek stál. Možná se přitom vychází z legendy, že u vysvěcení kostela byl Jan z Pomuka (sv. Jan Nepomucký).

Ze školních lavic je známo, že husité založili město Tábor roku 1420. Snad to mělo být v měsíci březnu. Škoda, že nezůstali u těch kladných skutků. V roce následujícím totiž klokotskou tvrz i kostelík pobořili, a navíc upálili asi 50 členů sekty adamitů. I přes tuto smutnou událost nelze odsuzovat pouze vojska husitská pro jejich činy. Brutalita patřila i protistraně, taková byla doba. Zničilo se mnoho památek a o život přišlo mnoho lidí, válka si nevybírá.

V každém případě je jasné, že se rozvoj poutního místa zastavil. Celkem logicky. Těžko by si mohl někdo začít něco budovat „před branami“ nově vzniklého husitského města. Všechno jednou končí, i husitské války, a tak je roku 1447 klokotský kostelík již částečně opraven. Lidé k němu opět začali putoval a ten brzy přestal svou kapacitou vyhovovat. V první polovině 16. století se tedy rozhodla Táborská obec pro jeho přestavbu, při níž se podle legendy našel nepoškozený obraz Panny Marie. Ten samozřejmě po dokončení obnovy v kostele zavěsili. Ale patrně to byla pouze legenda, jelikož 15. srpna 1636 byl nový, raně barokní, milostný obraz Panny Marie Klokotské od malíře Johanna Andrease Burgera slavnostně přenesen za účasti tisíce poutníků z města Tábora do klokotského kostela.

Novodobá éra tohoto místa se začíná psát ke konci 17. století, kdy se novým majitelem stává řád benediktinů z Montserratu, kteří sem přišli ze Španělska. V té době vrcholí v Čechách mariánská úcta, a tak hned na začátku následujícího století se začalo s rozsáhlou přestavbou poutního místa. Práce byly dokončeny v roce 1743 a vznikl tak neobyčejně působivý soubor staveb s půdorysem přibližně ve tvaru dvojitého kříže, který lze právem řadit mezi skvosty nejenom našeho ale i evropského baroka. V tom samém roce nechali obraz Panny Marie Klokotské umístit na zlacený stříbrný oltář od zlatníka Františka Seitze.

V následují době se střídají dobré i špatné události. Z těch horších lze připomenout poškození kostela pruskými vojsky roku 1744 nebo násilné ukončení činnosti kláštera v době komunistické. Naštěstí se vše v dobré obrátilo, a tak můžeme dnes obdivovat tento krásný klášterní areál.

To, co děla toto místo zajímavým, není pouze samotný jednolodní kostel, ale také ambity s osmibokými kaplemi v rozích. Těch je celkem pět a každá má své zasvěcení: Panně Marii Růžencové, sv. Anně, sv. Vavřinci, sv. Vojtěchu a sv. Janu Nepomuckému. Kaple mají střechu v podobě kopule s cibulovitou bání obdobně jako u hlavního kostela.

V malebném areálu, který se rozprostírá na návrší nad hlubokým údolím řeky Lužnice, je celkem deset věžiček. Snad jako deset prstů zdvižených k nebi. V každé z nich se nachází zvon. Když jsou všechny zvony „v akci“, tak to musí být zajímavý chorál.

 

V interiéru kaplí a kostela zaujme bohatá štuková a nástěnná výzdoba, které se díky restaurování v letech 2012-2018 vrátila z velké části její barokní podoba. Za prohlídku stojí také oltářní obrazy, znázorňující výjevy ze života světců nebo zdejší dřevěný betlém.

Celkový dojem tohoto půvabného a svým způsobem jedinečného místa umocňují udržované květinové záhony, kterým při mé návštěvě dominovala jedna půvabná květinka.

Místo je sice navštěvováno po celý rok, ale vzhledem k jeho zasvěcení je od počátku spjato s poutěmi k Panně Marii. Ta nejdůležitější se koná vždy nejbližší sobotu k svátku Nanebevzetí Panny Marie (15. srpna).

Areál by měl být otevřený celoročně. Vlastní kostel pouze v době bohoslužeb. Určitě si sem najde cestu mnoho lidí, ale řekl bych, že toto kouzelné místo se ještě neutápí v davu lidí a shluku zájezdových autobusů.

Podrobnější údaje o možnosti návštěvy Klokot nebo o historii i současnosti tohoto místa si lze přečíst na stránkách farnosti: https://www.klokoty.cz/cz/farnost/poutni-misto-klokoty.

*

V Táboře a okolí mě zaujala ještě tato místa:

Pětaosmdesátiletý oslavenec ve městě Tábor, který poznal Švehlu i Sokolovo:

https://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=759889

Příhradová kráska ve městě Tábor:

https://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=759866

Kamenný most přes Tismenický potok, který se mnou nechtěl mluvit:

https://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=759766

Autor: Pavel Liprt | pátek 13.11.2020 18:10 | karma článku: 27,09 | přečteno: 6903x
  • Další články autora

Pavel Liprt

Středověká Černá Hora, barokní lipová alej a Oborský rybník bez ryb a vodníka

Konec alejí a vodníků v Česku? Doufám, že ne. Jedno krásné stromořadí jsem spatřil nedávno na hrázi rybníka v Černé hoře. Vodníka jsem tam ale nepotkal. Asi byl v pivovaře. Ta jejich „hořká 11“ je totiž opravdu lahůdka.

7.4.2024 v 13:10 | Karma: 13,32 | Přečteno: 420x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Jan Svatopluk Presl a česky mluvící přírodopis

Jan Svatopluk Presl a nebesík, luník nebo kostík. To je ukázka názvů, které se nakonec neujaly. Avšak podstatně větší z odborného názvosloví přírodovědy, které vymyslel, se používá dodnes.

6.4.2024 v 9:08 | Karma: 14,70 | Přečteno: 437x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Nigromons – komorník Matouš, podkomoří Apard a Černé moře

V kopcovité lesnaté krajině na rozhraní Českomoravské a Drahanské vrchoviny jsme objevili městečko Nigromons. Samozřejmě jsme nebyli první, komu se podařilo spatřit Černou Horu. Někdo musel přeci založit zdejší pivovar.

2.4.2024 v 11:19 | Karma: 14,78 | Přečteno: 477x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Smutný koncert před 50 lety (Plastic People Of The Universe , DG 307)

Dne 30.3. roku 1974 se měl v sále restaurace Na Americe v obci Rudolfov nedaleko Českých Budějovic uskutečnit koncert skupin Adept, Plastic People Of The Universe a DG 307.

30.3.2024 v 17:04 | Karma: 19,82 | Přečteno: 767x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Narozeninová ženuška má

Narozeninový věk se přece u dámy neříká, to bych byl opravdu hrozný nešika, můžete však snadno vyčíst z této básně, že je mi s mojí ženou už mnoho let krásně.

26.3.2024 v 11:07 | Karma: 15,64 | Přečteno: 844x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu. Cherson znovu zasáhly drony

28. dubna 2024  10:18,  aktualizováno  11:25

Sledujeme online Ruský dronový útok v noci na neděli těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu. Na...

Železniční koridor mezi Ostravou a Slovenskem stojí, vlak tam srazil člověka

28. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  11:19

Nehoda zastavila v neděli dopoledne dopravu na hlavním železničním koridoru mezi Ostravou a...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, jeden člověk zemřel

28. dubna 2024  11:15

V Ostravě na ulici Rudné poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Počasí v Česku ovlivní saharský prach, vytvoří oblačnost. Stoupá i riziko požárů

28. dubna 2024  7:47,  aktualizováno  10:32

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

  • Počet článků 487
  • Celková karma 15,24
  • Průměrná čtenost 1870x
Životní motto: Cestuji do dalekých i blízkých míst jako do pohádky, ale za nějaký čas se vždy rád vracím domů zpátky. Vydávám se hledat zajímavá místa tam i sem, nebloudím, stačí jít rovnou za nosem.