Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Konec Říma nebo Titanic? Aneb neveselá oslava narozenin.

Před 65 lety (8. prosince 1955) byla Radou Evropy přijata podoba evropské vlajky. O pět dnů později ji v Paříži poprvé oficiálně vyvěsili. To je jisté. Jak dlouho bude ještě vlát si asi nikdo netroufá odhadnout.

Současná epocha Evropy je mnohými přirovnávána k období před pádem slavného Říma nebo k plavbě neméně slavného parníku Titanic. Všem je jasné, že bude Evropa jiná. Nebo by to jasné alespoň mělo být. Otázkou je, kdy to bude, jak hluboko a na jak dlouho musí Evropa zabřednout do problémů. Podle chování některých evropských i domácích politiků to však vypadá, že alternativa ke stávajícímu systému fungování evropského kontinentu přijde hodně pozdě. Nebo nepřijde vůbec.

Evropa ztrácí svůj vliv ve světě. Politický, mocenský, ekonomický i lidský. A vypadá to, že si tuto skutečnost nechtějí mnozí přiznat. Stávající dohodnutá pravidla se moc nedodržují a místo toho se vymýšlejí nová, u kterých je jasné, že se zase nebudou dodržovat.

Evropa a slavný Titanic s neslavným koncem. Na vrchní palubě se vesele žije, zpívá a tančí, dokud hudba hraje. Je to lepší a pohodovější než zastavit orchestr, přestat tančit a přemýšlet, jaká melodie by měla být na repertoáru. První housle v evropském orchestru hrají bohatství a přepych. Kapitánský můstek v Bruselu má vše pod kontrolou. Proč tedy scházet do spodních palub. Loď jménem Evropa sice nemusí skončit svou plavbu tak rychle jako Titanic, ale že pluje špatným směrem, je více než jasné. Avšak pro posádku včetně kapitána je jednoduší pokračovat setrvačně v plavbě než hledat ostré hrany ledovců.

Někdo by mohl říct, že Evropa si zahrává s ohněm. Když si však sundáme růžové brýle, tak je jasné, že Evropa už dávno hoří. Pomalu a jistě míří ke svému konci. Bod nenávratu rozpadu Evropy byl překročen. Nastává totiž období, kdy spotřeba převyšuje produkci. Nelze již pokračovat ve vzestupu a začíná docházet k útlumu rozvoje. Na povrch vyplouvají rozbujelé dlouhodobě neřešené problémy s širokým dopadem na celou společnost.

Mnoho politiků si uvědomuje, že stojíme před velkou změnou, ale současně dělá málo proto, aby se jí podařilo vyhnout. Mnozí sice tvrdí, že jsou jim známa budoucí velká nebezpečí a úskalí, ale mají tendenci přehlížet zpočátku malá rizika, která mohou nakonec převážit.

Kdyby lidé chtěli, tak by si mohli vzít z dějin různá ponaučení. Často se říká: „Dějiny nás poučily.“ Obdobně se používá výraz „historická a dějinná zkušenost.“ Ale tak to nefunguje. Chyby a omyly jsou tady od toho, aby se opakovaly.

Období dominance Evropy skončilo. Těžiště světového dění se přesouvá na Východ, možná pod taktovku Číny a Ruska. Evropa má svých problémů dost. S korona virem i uprchlickou krizí. V případě slavného Říma sehráli svou roli na západě barbaři a na východě o něco později Osmané. Do Evropy již několik let proudí nekontrolovatelné množství muslimů, na barbary zatím v klidu čekáme.

Naštěstí se zánikem určité části civilizace nedochází k zániku lidstva jako celku. Alespoň tomu tak bylo v minulosti. Civilizační koloběh nebo cyklus či opakující se proces. Vývoj civilizací má totiž celkem jasné zákonitosti. Ty se sice vzhledem k lidskému vývoji, vždy trochu mění, ale mnohé mají společné. Každá civilizace je časově ohraničena, od svého vzniku, kdy panuje pořádek. Následuje vrcholné, často slavné období, po kterém přichází méně slavný konec, dalo by se říct nepořádek. Ale i tady to má své hranice. Když už nelze dále klesat, přichází odražení od dna a následný vzestup, od toho špatného k tomu lepšímu, k dobru. ……Už aby to bylo.

*

Člověk musí věřit, třeba jako John Lennon, jehož smrt si dnes připomínáme. Líbí se mi od něho tento citát: Na konci vždy vše dobře dopadne. A jestli to dobře nedopadlo, tak to potom ještě není konec.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Liprt | úterý 8.12.2020 13:08 | karma článku: 25,14 | přečteno: 1148x
  • Další články autora

Pavel Liprt

Středověká Černá Hora, barokní lipová alej a Oborský rybník bez ryb a vodníka

Konec alejí a vodníků v Česku? Doufám, že ne. Jedno krásné stromořadí jsem spatřil nedávno na hrázi rybníka v Černé hoře. Vodníka jsem tam ale nepotkal. Asi byl v pivovaře. Ta jejich „hořká 11“ je totiž opravdu lahůdka.

7.4.2024 v 13:10 | Karma: 13,32 | Přečteno: 454x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Jan Svatopluk Presl a česky mluvící přírodopis

Jan Svatopluk Presl a nebesík, luník nebo kostík. To je ukázka názvů, které se nakonec neujaly. Avšak podstatně větší z odborného názvosloví přírodovědy, které vymyslel, se používá dodnes.

6.4.2024 v 9:08 | Karma: 14,70 | Přečteno: 460x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Nigromons – komorník Matouš, podkomoří Apard a Černé moře

V kopcovité lesnaté krajině na rozhraní Českomoravské a Drahanské vrchoviny jsme objevili městečko Nigromons. Samozřejmě jsme nebyli první, komu se podařilo spatřit Černou Horu. Někdo musel přeci založit zdejší pivovar.

2.4.2024 v 11:19 | Karma: 14,78 | Přečteno: 505x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Smutný koncert před 50 lety (Plastic People Of The Universe , DG 307)

Dne 30.3. roku 1974 se měl v sále restaurace Na Americe v obci Rudolfov nedaleko Českých Budějovic uskutečnit koncert skupin Adept, Plastic People Of The Universe a DG 307.

30.3.2024 v 17:04 | Karma: 19,82 | Přečteno: 837x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Narozeninová ženuška má

Narozeninový věk se přece u dámy neříká, to bych byl opravdu hrozný nešika, můžete však snadno vyčíst z této básně, že je mi s mojí ženou už mnoho let krásně.

26.3.2024 v 11:07 | Karma: 15,70 | Přečteno: 977x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Šumperský místostarosta čelí u soudu obvinění ze zneužití dotace

15. května 2024  8:21

Olomoucký krajský soud projednává obžalobu místostarosty Šumperka Karla Hoška za zneužití dotací v...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Hrajte o lístky na čtvrtfinále MS v hokeji

3. května 2024,  aktualizováno  15.5

Mistrovství světa v hokeji je v plném proudu a při této příležitosti přichází iDNES Premium s...

Francouzské Limoges zakázalo dětem noční vycházky, chce předejít potyčkám

15. května 2024  7:58

Limoges ve střední Francii se stalo dalším městem, které zavedlo noční zákaz vycházení pro děti do...

Vandalové poničili památník holocaustu v Paříži červenými otisky rukou

15. května 2024  7:56

Památník holocaustu v pařížské historické židovské čtvrti Marais neznámí vandalové poničili otisky...

  • Počet článků 487
  • Celková karma 15,78
  • Průměrná čtenost 1870x
Životní motto: Cestuji do dalekých i blízkých míst jako do pohádky, ale za nějaký čas se vždy rád vracím domů zpátky. Vydávám se hledat zajímavá místa tam i sem, nebloudím, stačí jít rovnou za nosem.