Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Velký Blaník, nejposvátnější hora (vojenská základna) v Čechách

Na mapě naší republiky lze nalézt mnoho míst, s nimiž je spjata nějaká legenda nebo pověst. Jedním z nejznámějších je hora Velký Blaník, nejvyšší ze čtyř vrchů vyčnívajících nad okolní mírně zvlněnou krajinu. 

Název Blaník je patrně odvozen od staročeského blana, což znamená paseka. Tento legendární vrch je opředený záhadnými a tajemnými pověstmi o spícím vojsku. Uvnitř Blaníku jsou velké prostory s křišťálovými stěnami a v nich odpočívá král Václav se svými rytíři. O půlnoci se hora otevírá a svatý král vyjíždí cvičně ven s připraveným vojskem na osedlaných koních. Až bude v Čechách nejhůř a lidem se povede zle, tak vyrazí král Václav na bílém koni a svede s nepřáteli vítěznou bitvu. Nastane nový čas pro českou zemi a lidé budou šťastní. Z pohledu vojenské terminologie je tedy Blaník jednou z našich velkých vojenských základen. Zda se dají zjistit bližší informace na Ministerstvu obrany, v díle Aloise Jiráska nebo Járy Cimrmana musí posoudit každý sám.

My jsme tam byli v sobotu odpoledne, tudíž nemohu výše uvedené potvrdit, ale návštěvu tohoto místa mohu určitě doporučit. Nejprve jsme se zastavili v půvabné obci Louňovice pod Blaníkem a navštívili zdejší informační centrum (Zámek č.p. 1,   Louňovice pod Blaníkem 257 06, tel.  317 862 022, otevřeno Úterý – Sobota, 9.00 – 12.00 a 12.30 – 15.30).

Velký Blaník vyrostl kdysi do výšky 638 metrů a nachází se nedaleko města Vlašim v jihovýchodních Čechách. Při výstupu si lze vybrat ze dvou cest. Ta první je údajně hodně strmá a není asi vhodná pro netrénované lidi. My jsme popojeli z Louňovic na nedaleké parkoviště, a tudíž směr výstupu byl jasný. Navíc tato trasa je známější, jelikož vede okolo Veřejové skály, která dle podle pověsti ukrývá vchod do nitra hory. Absolvovali jsme středně náročný výstup krásným lesem. Zachovalé lesy přirozené skladby s převahou buku s četnými skalními výchozy jsou na Velkém Blaníku chráněny ve stejnojmenné přírodní rezervaci, která má plochu 84 ha a byla vyhlášena v roce 1992. CHKO Blaník je jednou z našich nejmenších chráněných krajinných oblastí.

Po příchodu na vrchol nás uvítala 32 metrů vysoká rozhledna postavená v roce 1940 Klubem českých turistů. Je dřevěné konstrukce a má tvar husitské hlásky. V době naší návštěvy platili dospělí 20 Kč a děti polovinu. Po vystoupání 107 dřevěných schodů jsme byli odměněni krásným kruhovým výhledem. Je vidět Středočeská pahorkatina, západní část Českomoravské vrchoviny a při dobré viditelnosti je možno na jihozápadě zahlédnout vrcholky Šumavy. Otevřeno je od dubna do září denně, kromě pondělí od 10 do 17 hodin, v období říjen až březen pouze soboty, neděle a státní svátky od 10 do 16 hodin. Uvnitř rozhledny je také malé občerstvení a prodejna suvenýrů.

Navíc jsou na vrcholu i pozůstatky keltského hradiště z doby okolo 5. století př. n.l. (možná plus mínus 100 let). Zbytky opevnění jsou na některých místech dobře viditelné i v současnosti. Kdyby byl dnes vrch nezalesněn jako v dané době, byl by zřetelnější obdélný půdorys původního hradiště, což je trochu neobvyklé. Většina hradišť totiž byla oválných. A tak je možné, že zde nestálo pouze obyčejné keltské sídlo, nýbrž se jednalo o keltskou svatyni. Avšak existence kultovního místa je zatím pouze v rovině spekulací. Jisté však je to, že Keltové jsou první etnikem, jehož výskyt je na našem území doložen a současně známe jeho jméno. Keltských kmenů bylo samozřejmě více, ale nejznámějším je kmen Bójů, který dal naší zemi název. Boiohaemum lze z latiny přeložit jako vlast Bójů. Je to tedy zajímavá představa, že na Blaníku byli kdysi lidé, kteří dali naší zemi jméno a uvnitř Blaníku jsou lidé, kteří jí někdy navrátí její původní kouzlo.

Během výletu jsme se snažili také hledat pramen, jenž by zapáchal. Měla by to být močůvka, která vytéká z maštalí uvnitř hory. Nic jsme však nevypátrali. Neviděli jsme ani usychání zdejších stromů nebo naopak zazelenání se uschlého dubu, což by stejně jako objevení se vody ve vyschlé studánce mělo být předzvěstí probouzení se spícího vojska.

Co však není problém najít, je Veřejová skála. Šel jsem se na ni podívat a za pár minut jsem se vrátil. Měl jsem tudíž štěstí. Jsou totiž známy případy, že se rytíř nebo děvečka v blízkosti této skály ztratili. V podzemí sice prožili pouze jeden den, ale venku zatím uplynul jeden rok nebo také celý život. Většinou se tak stane, když sem člověk zavítá o některém z keltských svátků, kdy se otevírají brány do neznámé říše, do jiného časoprostoru, kde je všechno jinak. Praví se totiž, že jádro staré pověstí o spícím vojsku s největší pravděpodobností pochází z keltských dob.

Po sestupu do sedla k parkovišti je možno vyjít i na druhý z vrcholů Blaníku. Ano, opravdu vrcholy jsou dva. Na tom, kde jsme nebyly, se nacházejí zbytky kaple sv. Máří Magdalény a jmenuje se "Malý Blaník" (576 m.n.m.).

***  

Když se řekne Velký Blaník, tak každý většinou dodá sv. Václav. I o tomto jméně jsem se tady jednou zamyslel a něco napsal: http://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=555443

 

Autor: Pavel Liprt | neděle 20.9.2015 17:40 | karma článku: 33,26 | přečteno: 1875x
  • Další články autora

Pavel Liprt

Středověká Černá Hora, barokní lipová alej a Oborský rybník bez ryb a vodníka

Konec alejí a vodníků v Česku? Doufám, že ne. Jedno krásné stromořadí jsem spatřil nedávno na hrázi rybníka v Černé hoře. Vodníka jsem tam ale nepotkal. Asi byl v pivovaře. Ta jejich „hořká 11“ je totiž opravdu lahůdka.

7.4.2024 v 13:10 | Karma: 13,32 | Přečteno: 435x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Jan Svatopluk Presl a česky mluvící přírodopis

Jan Svatopluk Presl a nebesík, luník nebo kostík. To je ukázka názvů, které se nakonec neujaly. Avšak podstatně větší z odborného názvosloví přírodovědy, které vymyslel, se používá dodnes.

6.4.2024 v 9:08 | Karma: 14,70 | Přečteno: 445x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Nigromons – komorník Matouš, podkomoří Apard a Černé moře

V kopcovité lesnaté krajině na rozhraní Českomoravské a Drahanské vrchoviny jsme objevili městečko Nigromons. Samozřejmě jsme nebyli první, komu se podařilo spatřit Černou Horu. Někdo musel přeci založit zdejší pivovar.

2.4.2024 v 11:19 | Karma: 14,78 | Přečteno: 483x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Smutný koncert před 50 lety (Plastic People Of The Universe , DG 307)

Dne 30.3. roku 1974 se měl v sále restaurace Na Americe v obci Rudolfov nedaleko Českých Budějovic uskutečnit koncert skupin Adept, Plastic People Of The Universe a DG 307.

30.3.2024 v 17:04 | Karma: 19,82 | Přečteno: 778x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Narozeninová ženuška má

Narozeninový věk se přece u dámy neříká, to bych byl opravdu hrozný nešika, můžete však snadno vyčíst z této básně, že je mi s mojí ženou už mnoho let krásně.

26.3.2024 v 11:07 | Karma: 15,64 | Přečteno: 858x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 487
  • Celková karma 15,24
  • Průměrná čtenost 1870x
Životní motto: Cestuji do dalekých i blízkých míst jako do pohádky, ale za nějaký čas se vždy rád vracím domů zpátky. Vydávám se hledat zajímavá místa tam i sem, nebloudím, stačí jít rovnou za nosem.