Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Václav – je jméno zárukou úspěchu?

Václav je slovanského jméno, které se vyvinulo ze staršího Věnceslav. Dříve se užívalo často, ale jeho obliba klesá. Přitom se jedná o nejčastější jméno českých vládců. Že by již lidé doma nechtěli mít budoucího knížete či krále?

V čele Českého království stanulo mnoho panovníků a pět z nich mělo jméno Václav. Určitě nejznámějším byl sv. Václav. Žil na počátku 10. století (asi 907 – 935), tedy již celkem dávno a vládl pouze něco okolo 10 let (asi 922 – 935), tedy ne moc dlouho. A přesto je více než tisíc let tak významným duchovním symbolem a patronem českého národa a lidé se k němu obrací s prosbou: „Svatý Václave, nedej zahynouti nám ni budoucím“.

Kostel sv. Václava ve Stochově na Kladensku (možné rodiště sv. Václava) - krásná ukázka toho, jak se úcta založená na legendě projevila v životě jedné konkrétní obce.

Podle legend byl sv. Václav spravedlivý, učený, moudrý, uměl číst i psát, což nebylo v té době obvyklé. Bibli nejenom četl, ale též ji rozuměl. Staral se o chudé, sirotky, vdovy i poutníky. A snad uměl dokonce konat zázraky. Ale ani ty ho neochránily před jeho bratrem Boleslavem I. v osudné pondělí 28. září 935 (podle některých možná roku 929). To, co začal ve Staré Boleslavi u kostela sv. Kosmy a Damiána toho rána Boleslav I, dokonali Tira, Česta a Hněvsa. Sice není úplně jisté, kdo z nich zasadil smrtící ránu, ale obraz umírajícího knížete Václava visícího na dveřích kostela již nikdo nezměnil.

Václav I. (barokní představa – Wikipedie)

Dalším nositelem tohoto jména byl český král Václav I. (zvaný jednooký), který žil v letech 1205 - 1253 a vládl od roku 1230 do 1253. Tento panovník měl fobii ze zlata a vyzvánění zvonů u něho způsobovalo záchvaty. Aby toho nebylo málo, tak když mu zemřel nejstarší syn Vladislav a Václav I. se rozhodl odjet na několik měsíců na hrad Zvíkov, tak se jeho další syn, Přemysl Otakar II., nechal prohlásit králem. Václav I. se však ukázal jako silný vládce, brzy sjednal pořádek v zemi a vládl až do své smrti, 23. září 1253.

Václav II. (Václavova miniatura ve Zbraslavské kronice – Wikipedie)

Český a polský král Václav II. žil v letech 1271 – 1305 a vládl od roku 1278 do 1305. Tento panovník, kterému jedna koruna nestačila, měl pro změnu strach z koček a z bouřky. Byl však nesmírně zajímavou osobností, v dějinách možná zatím nedoceněnou. V duši byl umělcem, básníkem, měl rád zpěv a milostné písně. Jako muž byl známý svou erotickou náruživostí. Ohledně jeho vlády je zajímavostí, že si nezvolil jako centrum Prahu, nýbrž Hory Kutny (tak se tehdy říkalo Kutné Hoře) a založil slávu města, které se stalo postupně druhým největším v Českém království. Je až neskutečné, co všechno Václav II. během své krátké doby vládnutí dokázal. Například nechal razit jednotnou minci pro celé království, proslulý pražský groš, který se brzy stal také jednou z nejstabilnějších evropských měn. Václav II. zemřel 21. června 1305 v Praze, patrně na tuberkulózu.

Václav III. (Zbraslavská kronika – Wikipedie)

Dalším českým králem byl syn předešlého panovníka. Václav III., král český, polský a uherský, žil v letech 1289 – 1306. Vedl celkem rozmařilý život a v opilosti rozdával královský majetek. V Čechách nevládl moc dlouho, pouze jeden rok. Od smrti svého otce do osudné návštěvy Olomouce, kde byl během spánku 4. srpna 1306 zavražděn. Stačily tři rány nožem a Přemyslovci vymřeli po meči.

Václav IV. (Wikipedie)

Posledním královským nositelem tohoto jména byl Václav IV., který žil v letech 1361 – 1419. Tento král český a římskoněmecký vládl v Čechách od roku 1378 do 1419. Byl to další panovník, který upnul svou pozornost nikoliv ku Praze, nýbrž opět ke Kutné Hoře. Ale ve skutečnosti raději lovil a toulal se po lesích, než vládl. Byl sice vzdělaný, avšak nesamostatný a nerozhodný člověk. Státnické povinnosti mu asi moc k srdci nepřirostly, zato víno mu chutnalo. V Čechách rostla nespokojenost a začaly přibývat náboženské nepokoje. Někdo to přisuzuje jeho neschopnostem, jiní tvrdí, že svou roli sehrály společenské i klimatické změny nejenom u nás, ale i v Evropě. Ať tak nebo tak, jisté je, že v roce 1400 přišel Václav IV. o korunu krále Svaté říše římské jakožto „král neužitečný a nezpůsobilý pro římskou říši“. Doma ale zůstal u moci až do své smrti 16. srpna 1419 na Novém hradě u Kunratic. Záchvat mozkové mrtvice či srdeční infarkt možná vyvolala zpráva o první pražské defenestraci. Skončil tak život Václava IV., krále, který snad ani neuměl nebo nechtěl vládnout a přitom na českém trůně strávil 41 let a stal se do té doby nejdéle vládnoucím českým panovníkem. Zda úspěšným, to musí posoudit každý sám. Podle mnohých moc ne nebo ano? ... utratil otcovo dědictví, přišel o římský trůn, neměl potomka, ... byl veselý kumpán, který byl pro každou legraci, chodil rád do hospody, měl rád ženy (snad i podporoval emancipaci žen, i když svérázným způsobem).

A to byli asi všichni Václavové mezi českými knížaty a králi i královnami Českého království. Kdyby 14. listopadu 1918 nevyhlásilo oficiálně Národní shromáždění na své první schůzi sesazení habsburské dynastie a Československý stát nebyl prohlášen republikou, nýbrž bychom se vrátili k Českému nebo Československému království, tak by určitě nějaký ten další Václav přibyl do seznamu. Možná by to nebyl pan Havel či Klaus, ale kdoví?

 

 

Pozn.:

Když se vysloví prvně zmíněné jméno, tak mnohé napadne Velký Blaník: http://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=477492

O jednom důležitém okamžiku v životě posledně jmenovaného Václava jsem se tady již jednou zmínil: http://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=499890 (Jan z Pomuka)

 

Autor: Pavel Liprt | středa 28.9.2016 10:29 | karma článku: 39,97 | přečteno: 1496x
  • Další články autora

Pavel Liprt

Středověká Černá Hora, barokní lipová alej a Oborský rybník bez ryb a vodníka

Konec alejí a vodníků v Česku? Doufám, že ne. Jedno krásné stromořadí jsem spatřil nedávno na hrázi rybníka v Černé hoře. Vodníka jsem tam ale nepotkal. Asi byl v pivovaře. Ta jejich „hořká 11“ je totiž opravdu lahůdka.

7.4.2024 v 13:10 | Karma: 13,32 | Přečteno: 420x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Jan Svatopluk Presl a česky mluvící přírodopis

Jan Svatopluk Presl a nebesík, luník nebo kostík. To je ukázka názvů, které se nakonec neujaly. Avšak podstatně větší z odborného názvosloví přírodovědy, které vymyslel, se používá dodnes.

6.4.2024 v 9:08 | Karma: 14,70 | Přečteno: 437x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Nigromons – komorník Matouš, podkomoří Apard a Černé moře

V kopcovité lesnaté krajině na rozhraní Českomoravské a Drahanské vrchoviny jsme objevili městečko Nigromons. Samozřejmě jsme nebyli první, komu se podařilo spatřit Černou Horu. Někdo musel přeci založit zdejší pivovar.

2.4.2024 v 11:19 | Karma: 14,78 | Přečteno: 477x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Smutný koncert před 50 lety (Plastic People Of The Universe , DG 307)

Dne 30.3. roku 1974 se měl v sále restaurace Na Americe v obci Rudolfov nedaleko Českých Budějovic uskutečnit koncert skupin Adept, Plastic People Of The Universe a DG 307.

30.3.2024 v 17:04 | Karma: 19,62 | Přečteno: 764x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Narozeninová ženuška má

Narozeninový věk se přece u dámy neříká, to bych byl opravdu hrozný nešika, můžete však snadno vyčíst z této básně, že je mi s mojí ženou už mnoho let krásně.

26.3.2024 v 11:07 | Karma: 15,64 | Přečteno: 844x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

  • Počet článků 487
  • Celková karma 15,22
  • Průměrná čtenost 1870x
Životní motto: Cestuji do dalekých i blízkých míst jako do pohádky, ale za nějaký čas se vždy rád vracím domů zpátky. Vydávám se hledat zajímavá místa tam i sem, nebloudím, stačí jít rovnou za nosem.