Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mohutný vrch Vladař– Pražský hrad, Blaník, Říp, Radhošť či Hostýn

Mezi městy Žlutice a Manětín lze i z velké dálky pozorovat majestátní dominantu kraje – stolovou horu Vladař. Kopeček turisty zatím naštěstí opomíjený, ale dle odborníků svým významem srovnatelný s místy uvedenými v nadpisu.

Až do počátku 21. století byl Vladař (693 m.n.m.) sice výrazná a zdaleka viditelná dominanta kraje, ale bez většího zájmu odborníků. Sice se vědělo něco o historii tohoto místa, ale převažovaly amatérské nálezy. Dnes však již někteří nesměle říkají, že Vladař snese srovnání s nejznámějšími symboly Česka či nejzajímavějšími ikonami české krajiny. Stačil jeden objev a bylo jasné, že význam tohoto místa přesahuje nejenom blízké okolí. A tak lze také v některém článku spatřit označení Pražský hrad v pravěku.

Jezírko na vrcholu čedičové hory bylo nejprve považováno za kráter, jelikož je Vladař sopečného původu, ale významný nález v roce 2007 a následné výzkumy potvrdily, že se jedná o uměle vytvořenou nádrž s dřevěným vyztužením. Tento objev byl datován do období asi 400 let před naším letopočtem, kdy jezírko sloužilo jako cisterna na vodu. Dřevěné konstrukce se dochovaly vzhledem k zvýšené vlhkosti a jílům. Odborníci se shodují, že konstrukce zachované v takovém stavu a množství nemají v Čechách obdoby. A to byla prozkoumána pouze malá část Vladaře. Jednou se tudíž z tohoto místa může stát evropský unikát.

Není se co divit. Stačí se podívat na unikátní tvar a dominantní postavení stolové hory Vladař v okolí a je pochopitelné, že si ho již kdysi vybrali lidé jako významné centrum. Právě podle organických zbytků nacházejících se v nádrži, lze přibližně určit, kdo a kdy tady žil.

Kopeček byl osídlen již od pravěku (cca 1500 let před naším letopočtem), kdy zde bylo patrně vybudováno první hradiště. Ale o této době se moc informací nedochovalo. Významnějším obdobím v historii Vladaře bylo jeho osídlení Kelty, kteří své mohutné hradiště vybudovali zejména na vrchu tehdy odlesněné hory. Kdyby okolo roku 200 před naším letopočtem nedošlo k velkému požáru, který znamenal konec osídlení, asi by to tady dnes vypadalo úplně jinak. Vladař však tehdy pro jeho obyvatele ztratil svoji sílu i význam a lidé si odešli hledat vhodnější místo.

V době následující bylo několikrát na Vladaři živo, což je již spolehlivě doloženo. I když na podzim roku 1421 se jednalo pouze o takovou, ne příliš klidnou návštěvu. Na vrcholu hory se opevnil Jan Žižka z Trocnova a Kalicha s polním vojskem, aby se bránil panské přesile. Se svými legendárními vozy odolával tři dny útokům nepřátel. Pak ho to asi přestalo bavit, a tak náhlým výpadem prorazil pozice katolické šlechty, aby se mohl setkat se žateckými spojenci.

O něco později uvítal Vladař zahraniční návštěvu. Během třicetileté války zde Švédové vybudovali příležitostný vojenský tábor.

My jsme se vydali obdivovat krásu zdejší přírody i objevovat tajemství minulosti z místa zvaného Vladořice. Z této strany vede na vrchol červená turistická značka. Mírně zvlněná vrcholová plošina o rozměrech asi 500 x 200 metrů má označen na severozápadě svůj nejvyšší bod s kótou 693 metrů. Převýšení nad nedalekým údolím řeky Střely činí přes 200 metrů a procházka je to příjemně náročná. Zpátky se nám nechtělo jít stejnou cestou, a proto jsme zvolili pro sestup žlutou značku.

Tichý kout Karlovarského kraje, nedotčený vlivem průmyslu, kterému dominuje krásná a divoká příroda. Na tajemném Vladaři nebyly kdysi stromy, ale žilo tam hodně lidí. Dnes je zarostlý stromy a skoro tam člověka nepotkáte. Samozřejmě sem přicházejí turisté, ale jedná se o jednotlivce nebo malé skupinky, zájezdové autobusy nebo podobné šílenosti tady naštěstí neuvidíte.

Vladař je nejenom mohutná stolová hora, ale také název stejnojmenné přírodní rezervace na svazích této čedičové hory. Ty jsou porostlá dubem, habrem, borovicemi, jeřábem, šípkem či hlohem a lze mezi nimi spatřit pozůstatky valů a opevnění. A roste tady také mnoho krásných kytiček – hlaváč fialový, lilie zlatohlávek, skalník celokrajný, violka chlumní, pomněnka lesní, jaterník podléška, vstavač kukačka či vzácná třezalka přítupá.

Každý, kdo se vydá na tento kopeček, se určitě zamyslí na jeho názvem. Já bych řekl, že jsou dvě možnosti. Buď tento kopeček získal své jméno podle toho, jak vládne zdejšímu kraji nebo podle nějakého významného vladaře. Ale kterého, to se asi jen tak nedozvíme. Ale jestli máte někdo přesnější informace, tak sem s nimi prosím.

Nedaleko odtud, v bývalé obci Skoky, se nachází jedno velice zajímavé místo: https://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=484489

 

Autor: Pavel Liprt | pátek 23.4.2021 16:08 | karma článku: 23,01 | přečteno: 2286x
  • Další články autora

Pavel Liprt

Středověká Černá Hora, barokní lipová alej a Oborský rybník bez ryb a vodníka

Konec alejí a vodníků v Česku? Doufám, že ne. Jedno krásné stromořadí jsem spatřil nedávno na hrázi rybníka v Černé hoře. Vodníka jsem tam ale nepotkal. Asi byl v pivovaře. Ta jejich „hořká 11“ je totiž opravdu lahůdka.

7.4.2024 v 13:10 | Karma: 13,32 | Přečteno: 420x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Jan Svatopluk Presl a česky mluvící přírodopis

Jan Svatopluk Presl a nebesík, luník nebo kostík. To je ukázka názvů, které se nakonec neujaly. Avšak podstatně větší z odborného názvosloví přírodovědy, které vymyslel, se používá dodnes.

6.4.2024 v 9:08 | Karma: 14,70 | Přečteno: 437x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Nigromons – komorník Matouš, podkomoří Apard a Černé moře

V kopcovité lesnaté krajině na rozhraní Českomoravské a Drahanské vrchoviny jsme objevili městečko Nigromons. Samozřejmě jsme nebyli první, komu se podařilo spatřit Černou Horu. Někdo musel přeci založit zdejší pivovar.

2.4.2024 v 11:19 | Karma: 14,78 | Přečteno: 477x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Smutný koncert před 50 lety (Plastic People Of The Universe , DG 307)

Dne 30.3. roku 1974 se měl v sále restaurace Na Americe v obci Rudolfov nedaleko Českých Budějovic uskutečnit koncert skupin Adept, Plastic People Of The Universe a DG 307.

30.3.2024 v 17:04 | Karma: 19,82 | Přečteno: 767x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Narozeninová ženuška má

Narozeninový věk se přece u dámy neříká, to bych byl opravdu hrozný nešika, můžete však snadno vyčíst z této básně, že je mi s mojí ženou už mnoho let krásně.

26.3.2024 v 11:07 | Karma: 15,64 | Přečteno: 844x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  11:25

Aktualizujeme Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  10:57

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vedení TOP 09 se shodlo na nástupci Langšádlové, uvedl Havel. Sám jím nebude

29. dubna 2024  10:48

Nejužší vedení vládní TOP 09 se jednoznačně shoduje na kandidátovi na post ministra pro vědu, řekl...

Policie zasáhla proti agresivnímu mladíkovi. Zaklekli ho a bili, píše svědkyně

29. dubna 2024  10:39

Na sociálních sítích se šíří video ze zákroku policistů, kteří o víkendu v Českém Krumlově...

  • Počet článků 487
  • Celková karma 15,24
  • Průměrná čtenost 1870x
Životní motto: Cestuji do dalekých i blízkých míst jako do pohádky, ale za nějaký čas se vždy rád vracím domů zpátky. Vydávám se hledat zajímavá místa tam i sem, nebloudím, stačí jít rovnou za nosem.