Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Obrázky z Prahy - chrám Panny Marie Sněžné - nejvyšší kostel s nejvyšším oltářem ve městě

Tento monumentální i svým způsobem nenápadný kostel se nachází na Jungmannově náměstí v centru Prahy, v těsné blízkosti Václavského náměstí. A určitě se vyplatí otevřít dveře chrámu nebo alespoň k němu vzhlédnout.

Založen byl českým králem Karlem IV. jako součást karmelitánského kláštera v červenci 1347. Jednalo se o upomínku na slavnou korunovaci jeho i manželky Blanky z Valois. Zadání bylo „jednoduché“. Měla vzniknout jedna z nejvelkolepějších pamětihodností Nového Města, kostel, který by nejenom svou výškou vynikal nad všechny pražské chrámy včetně katedrály svatého Víta.

Chrám je sice nejvyšší kostelní stavbou v Praze, ale původně měl být také delší, uvažovalo se o délce až 100 metrů. Avšak smělé plány Karla IV. nebyly realizovány v celém rozsahu. Svůj vliv na tom měly určitě například husitské války, které přerušily na nějakou dobu práci stavitelů. Kostel se v následujících letech dostavoval i opravoval, ale také pustl a chátral. Nepodařilo se sice všechno, ale své „nej“ svatostánek má, konkrétně nejvyšší klenbu ze všech pražských kostelů. Její výška činí od podlahy ke klenbě ctihodných 34 metrů. Pohled vzhůru je opravdu uchvacující.

Ve stávající trojlodní bazilice se z původního monumentálního projektu Karla IV. dochovaly pouze ambit, presbytář a obvodové stěny nižší boční lodi na severní straně. Lze také ještě objevit pozůstatky severní věže, která byla v první polovině 15. století pobořena a definitivně se zřítila zhruba o 200 let později.

Specificky vysoký chór vpouští do vnitřních prostor velké množství světla díky výrazně proskleným stěnám a tak lze v interiéru kostela obdivovat zajímavé raně barokní vybavení. Zaujme především mohutný oltář, který je svojí výškou 29 metrů nejvyšším v Praze. Sloupový oltář z let 1649 – 1651 má tři portálová patra a je završený monumentální Kalvárií. Autor soch ukřižovaného Ježíše, Panny Marie a sv. Jana Evangelisty není znám na rozdíl od pražského malíře Antonína Stevense, který je podepsán pod spodním oltářním obrazem s výjevem legendy o založení římského kostela Panny Marie Sněžné.

V podlaze kostela se nachází řada hrobek slavných osobností, další těla byla uložena do krypty pod presbytářem. Smrt se kostelu nevyhýbala, ani 15. února roku 1611. Tehdy si císař Rudolf II. pozval do převážně protestanské Prahy pasovské vojsko, aby posílil postavení katolíků. Lidé však tento krok neocenili, nýbrž se rozhodli pomstít a začali plenit katolické kostely. Bohužel se to neobešlo bez zraněných a mrtvých. Nejhorší důsledky tohoto činu měla návštěva chrámu Panny Marie Sněžné, kde bylo zavražděno 14 františkánských řeholníků. Jejich památce je dnes zasvěceno malé náměstí, kterému se říká čtrnáct pražských mučedníků.

Úžasný pohled především na vysoké gotické opěrné pilíře je ze zadních oken restaurace u Pinkasů nebo v létě z pivní zahrádky ve dvoře. Ostatně již samotný vstup do těchto prostor je více než zajímavý. Dříve tady kopali hroby, dnes do sebe lidé kopou půllitry.

Nad vstupní brankou na někdejší hřbitov je trojúhelníkového tympanon (již jen kopie) z nedokončeného chrámového portálu. Mělo by se jednat o jednu z nejvýznamnějších gotických sochařských památek neparléřovského proudu. Zobrazen je na něm ikonografický motiv „Trůn Boží moudrosti“. Na nebeském trůnu sedí Bůh Otec a drží v rukou kříž se svým ukřižovaným synem Ježíšem Kristem, nad nímž se vznáší holubice Ducha svatého. Výjev doplňují dole dvě klečící postavy donátorů, které se dochovaly bez hlav. Tudíž jejich identifikaci je předmětem dohadů a spekulací. Podle dvou dochovaných erbů, českého dvouocasého lva a moravské šachované orlice, by se mohlo jednat o krále Karla IV. a jeho první manželku Blanku z Valois nebo o krále Karla IV. a jeho bratra markraběte Jana Jindřicha či snad o krále Jana Lucemburského a jeho syna Karla IV.

Chrám Panny Marie Sněžné je vidět také ze střech paláce Lucerna, úžasného místa, které jsem též nedávno navštívil:https://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=621000

Autor: Pavel Liprt | sobota 28.10.2017 9:50 | karma článku: 27,20 | přečteno: 1551x
  • Další články autora

Pavel Liprt

Středověká Černá Hora, barokní lipová alej a Oborský rybník bez ryb a vodníka

Konec alejí a vodníků v Česku? Doufám, že ne. Jedno krásné stromořadí jsem spatřil nedávno na hrázi rybníka v Černé hoře. Vodníka jsem tam ale nepotkal. Asi byl v pivovaře. Ta jejich „hořká 11“ je totiž opravdu lahůdka.

7.4.2024 v 13:10 | Karma: 13,32 | Přečteno: 420x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Jan Svatopluk Presl a česky mluvící přírodopis

Jan Svatopluk Presl a nebesík, luník nebo kostík. To je ukázka názvů, které se nakonec neujaly. Avšak podstatně větší z odborného názvosloví přírodovědy, které vymyslel, se používá dodnes.

6.4.2024 v 9:08 | Karma: 14,70 | Přečteno: 437x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Nigromons – komorník Matouš, podkomoří Apard a Černé moře

V kopcovité lesnaté krajině na rozhraní Českomoravské a Drahanské vrchoviny jsme objevili městečko Nigromons. Samozřejmě jsme nebyli první, komu se podařilo spatřit Černou Horu. Někdo musel přeci založit zdejší pivovar.

2.4.2024 v 11:19 | Karma: 14,78 | Přečteno: 477x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Smutný koncert před 50 lety (Plastic People Of The Universe , DG 307)

Dne 30.3. roku 1974 se měl v sále restaurace Na Americe v obci Rudolfov nedaleko Českých Budějovic uskutečnit koncert skupin Adept, Plastic People Of The Universe a DG 307.

30.3.2024 v 17:04 | Karma: 19,82 | Přečteno: 766x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Narozeninová ženuška má

Narozeninový věk se přece u dámy neříká, to bych byl opravdu hrozný nešika, můžete však snadno vyčíst z této básně, že je mi s mojí ženou už mnoho let krásně.

26.3.2024 v 11:07 | Karma: 15,64 | Přečteno: 844x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 487
  • Celková karma 15,24
  • Průměrná čtenost 1870x
Životní motto: Cestuji do dalekých i blízkých míst jako do pohádky, ale za nějaký čas se vždy rád vracím domů zpátky. Vydávám se hledat zajímavá místa tam i sem, nebloudím, stačí jít rovnou za nosem.